Perseidit 2017

Tämän vuoden Perseidien ”meteoriittimyrskyn” maksimin on 12-13.8 välisenä yönä, mutta sääennuste lupaa kyseiselle yölle toisenlaista myrskyä, vettä ja salamointia, eli ei niin hyvää tiirailuyötä. Niinpä kun perjantain ja lauantain väliselle yölle luvattiin pilvetöntä ja lämmintä säätä päätin lähteä kokeilemaan, josko joku perseidi kehtaisi näyttäytyä etukäteen. Valitsin tiirailupaikaksi täsmälleen saman hyväksi koetun venerannan kuin viime vuonna. Kamerankin asettelin jalustalle melkein samoille jalanjäljille. Olin ottanut opiksi viime vuodesta ja valitsin valotusajaksi 20 sekunnin sijaan viisi sekunttia (kiitos Mikko Peussa vinkistä).  Uskoin perseidien tarttuvan siten kameran kennolle paremmin. Aukon asetin tietenkin mahdollisimman suureksi (f1.4) ja herkkyydeksi haarukoin ISO800. Sen jälkeen annoin kameran laulaa lankalaukaisimen pakottamana.

Kun kamera aloitti työt, lähdin virittelemään vähän sivummalle toista runkoa, jolla oli tarkoitus kuvata kokeilumielessä timelapsea. Siinä Sonyn kanssa touhutessani näin kauniin tulipallon idässä taivaanrannassa. Sen lento kesti noin sekunnin kunnes hiipui horisonttiin. Videon virittely jäi kesken ja menin tarkastamaan oliko tulipallo tarttunut Canonin kennolle. Sieltähän se muistikortilta löytyi löytyi kahdesta kuvasta, koska harmittavasti sen lento sattui juuri kahden kuvan vaihtoon. Toisaalta ensimmäinen kuva on näyttävä juuri siksi, kun tulipallolla on selvä kärki. Muuten perseidisaalis jäi aika vaisuksi, yhtään himmeää perseidiä en paljain silmin nähnyt ja kuvistakin bongasin jälkikäteen vain pari hämärää viivaa (eivät ylitä julkaisukynnystä). Suurin syy vaisuun saaliiseen oli kirkas kuu, joka häiritsi tiirailua. Se teki taivaasta aivan liian vaalean kuvaukseen eivätkä silmätkään adaptoituneet  hämärään kunnolla.

Joka tapauksessa tässä postauksessa ovat kuvat (ja zoomaukset) yön näyttävästä tulipallosta. Kuvan yläosassa näkyvä viiva ei ole perseidi vaan taivaan kannella matkaavan satelliitin piirtämä rantu.

Tulipallo 11.8.2017 klo 23.49 (Canon EOS 5D Mark IV, Sigma 20mm f1.4 DG HSM Art – 20mm, f1.4, 5s, ISO800)
Pystykorppaus tulipalloon. Ylhäällä näkyy satelliitin piirtämä viiva.
Vaakakroppaus. Tykkään tuosta heijastuksen aaltomuodosta.
Tämä kuva on kuvattu välittömästi edellisen jälkeen. Siinä näkyy kuinka tulipallo hiipuu horisonttiin.

Tein tulipallosta havaintokertomuksen myös Ursan Taivaanvahtiin, löydät sen täältä. Jos sää tänä iltana huonosta ennusteesta huolimatta sallii, suosittelen lähtemään ulos ihailemaan vuoden komeinta meteorinäytöstä.

Edit 13.8.2017: Tunnettu suomalainen tulipallojen metsästäjä Esko Lyytinen oli havainnut saman tapauksen. Käykää ihmeessä lukemassa hänen raportti, se sisältää lisää tietoa kyseisestä perseidistä ja mielenkiintoista dataa aivan toisenlaisesta tavasta havaita tulipalloja: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/66153