Loppukiri

13. Kesähattu (10p)
Nyt on aika julkaista maratonin kuusi viimeistä kuvaa, jotka olivat samoja kuin 6h maratonissa. Niitä ei saanut käsitellä ja ne piti kuvata JPG:nä annetussa järjestyksessä. Olen erityisen ylpeä näistä kuvista, vaikka maratonia oli takana jo 18h, niin pystyin säilyttämään kohtuullisen tason. Näillä kuvilla olisin ollut lyhyemmässä 6h maratonissa kolmas, melkoinen loppukiri! Itse asiassa olin tuhlannut ensimmäisiin kuviin jo niin paljon aikaa, että näihin jäi oikeasti aikaa vain noin kolme tuntia.
Ensiksi kuva numero 13 ”Kesähattu”. Ensimmäisten 12 kuvan jälkeen kaupungille palatessani mietin miltä torilla näyttää, kun 50 digifotomaratoonaria metsästää kuvaa samasta kesähatusta, niinpä päädyin toisenlaiseen ratkaisuun. Eihän tämä aivan valtavan luova kuva ole, mutta kuitenkin varmasti toisenlainen idea kuin valtaosalla kuvaajista. Tämän kuvan kanssa säästin myös aikaa, koska tiesin, että tämä emäntä on seissut samassa paikassa Pikku Pietarin torikujalla koko kesän. Itse asiassa  kyseinen tallikahvilan emäntä oli minulle tuttu kuvauskohde jo viime kesältä. Päätuomari Riina Karvonen luonnehti kuvaa seuraavasti: ”Nappisuoritus niin tekniikaltaan kuin aiheeltaankin rajauksen kera. Kuva on myös hauska, saa hyvälle tuulelle ja on erilainen. Hieno toteutus!”
14. Herkkua (10p)
Kesähatun jälkeen suuntasin jälleen mualiman parhaaseen kahvilaan eli Kahvila Kaneliin. Kysyin myyjätytöltä, että mistä kakusta hän taikoisi kauneimman asetelman ja tilasin sen. Kerroin, että olen mukana digifotomaratonilla ja ajattelin kuvata heidän kauneinta kakkua aiheeseen ”Herkkua”. Varmistin vielä, ettei kukaan muu ollut samalla asialla liikkeellä. Myyjän mukaan kukaan ei ollut tunnustanut olevansa mukana kisassa ja lupasi vielä tehdä myös kakun kaveriksi tilaamastani Cappuccinostakin mahdollisimman kauniin.  Sen enempää jaarittelematta menin kakun kanssa terassille ja tähtäilin yllä olevan otoksen. Varmasti muut asiakkaat ihmettelivät harrastuksiani. ”Kuva aiheen mukainen, teknisesti hyvin valotettu ja rajattu”, kommentoi päätuomari kuvaa ytimekkäästi. Yleensä viimeistelen kuvien rajauksen Lightroomissa, mutta koska nyt kuvankäsittely ei ollut sallittu, niin kuvan asetteluun piti kiinnittää erityistä huomiota. Kuvattuani nautiskelin omenapiirakan mausta, todellista herkkua, ja suunnittelin tulevia kuvia. Edellisen yön valvominen alkoi painaa ja päässä löi tyhjää. Keksin kuitenkin alustavan aiheen seuraavaan kuvaan.
15. Varjo (13p)

Kilpailun 15. kuvan aihe oli varjo. Kanelissa olin suunnitellut, että käyn ostamassa Prismasta jonkinlaisen peikon ja kuvaan sen istumassa jonkun sienen alla varjossa. Prismasta löytyi harmaa smurffi (?), jonka kanssa ajelin Väinölänniemelle, jossa muistin nähneeni edellisellä viikolla oikein komean tatin. Kun pääsin oletetun sienen luo, huomasin jonkun potkineen sen nurin. Oliko joku maratoonari käynyt jo siellä kuvaamassa ja tuhonnut sienen sen jälkeen ettei kukaan muu sitä käyttäisi? Siinä vaiheessa meinasi iskeä paniikki, olin jo tuhlannut tähän aiheeseen aivan liikaa aikaa. Hetken harhailtuani löysin toisen sienen vähän matkan päässä puistosta, mutta yrityksestä huolimatta kuva ei näyttänyt kameran näytöltä kovin hyvältä (julkaisin kyseisen peikkokuvan kisakertomuksessani). Sitä olisi pitänyt päästä käsittelemään Lightroomissa, mutta se oli valitettavasti näiden kuvien kohdalla kiellettyä. Päätin edetä seuraavaan aiheeseen, mutta matkalla auringon paahtaessa minulle välähti yllä olevan kuvan idea, se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Käänsin kameran asetuksista aukon mahdollisimman pieneksi (suurin f-arvo), jolloin auringon pitäisi tehdä hienot säteet kuvaan (kokeile vaikka itse mikä ero on aurinkoa kuvatessa isolla ja pienellä aukolla). Sitten asettelin auringon sopivasti sormien väliin ja lauoin yllä olevan otoksen. Tähän olen erityisen tyytyväinen, joskus ”hyvä” idea voi olla yllättävän helppo ja ennen kaikkea siihen smurffiin verrattuna halpa. Päätuomarinkin mielestä vastavaloon kuvattu käsi oli hieno oivallus!
16. Kone (8p) 
Tämän maantiejyrän olin jo bongannut aikaisemmin päivällä ja pidin sitä vähän hätävarakohteena. Ihan perusasetuksilla en kuitenkaan mennyt vaan ruuvasin kameran kuvaprofiileihin hieman lisää saturaatiota ja terävyyttä, tämän jälkeen säädin asetukset niin, että kamera ylivalottaa kuvaa jonkin verran. Menin lähelle jyrää, käytin mahdollisimman laajaa kuvakulmaa ja aukko oli tietenkin mahdollisimman iso (pieni f-arvo) ja näin maantiejyrä irtosi suhteellisen hyvin taustasta. Saa kelvata, aika loppuu kesken. Idea oli ehkä hieman aiheen ohi tai ainakin ilmeisen tylsä ja se näkyy tuomareiden pisteissä. Päätuomari luonnehti tätä kuvaa seuraavasti: ”Kuva valotettu hyvin mutta rajausta olisi voinut joko tiukentaa tai ottaa vaikka kuva pystyyn. Nyt kuvassa aika paljon myös taustaa, joka hieman häiritsee kohdetta. Värimaailmaltaan hyvä otos.” Mietin kyllä tiukempaa rajausta, mutta lopulta päädyin tähän. Halusin näyttää että jyrä oli yksin keskellä kenttää.
17. Kallis (10p) 
Kallista meinasin ensiksi käydä kuvaamassa jossain kultasepän liikkeessä, mutta lopulta päädyin satamaan katsomaan, onko Kimi Räikkönen siellä veneineen. Kimin venettä sieltä ei tietenkään löytynyt, mutta pari muuta kallista venettä kyllä. Tämä kuva ei ole varmastikaan edellistä kuvaa yhtään innovatiivisempi, mutta varmasti ainakin aiheesta. No, ehkä olin turhan vaatimaton, koska päätuomarin mielestä kuva sopii aiheeseen erittäin hyvin ja on teknisesti onnistunut.
18. Punainen (11p)
Nämä kuvan ruusunmarjat löysin satamasta läheltä edellisiä veneitä, joten aihetta ei tarvinnut enää miettiä. Hyvä niin, sillä muuten aika olisi varmasti loppunut kesken. Punaisen kuvaaminen on vaikeaa, sillä se on jotenkin ainakin Canonin valkotasapainoautomatiikalle aivan mahdoton tehtävä. Ehkä sen vuoksi tämä olikin valikoitunut yhdeksi aiheeksi. Valkotasapainoa joutui säätämään kameran asetuksista käsin, ennen kuin lopputulos näytti realistiselta. Tätä ei olisi ollut vaikeaa toteuttaa kuvankäsittelyn keinoin jälkikäteen, mutta näitä kuutta viimeistä kuvaahan ei saanut käsitellä. Päätuomari luonnehti kuvaa seuraavasti: ”Hieno otos ruusunmarjoista. Tukee aihetta ja on teknisesti täydellinen.” Kiitos päätuomari Riinalle näistä positiivisista kommenteista.
Tämän kuvan jälkeen kiirehdin kotiin lähettämään kuvat eteenpäin. Kuten aikaisemmin kerroin, aikaa jäi ruhtinaallisesti, jopa yksi minuutti. 🙂