Sony NEX-6 – Ensiräpsyjä

Sony NEX-6 ja Blackrapid Metro (kuva otettu Samsung Galaxy S III:lla)

Siinä ne nyt ovat, superdigifotomaratonin palkintoni Sony NEX-6 ja voittajaprodeerattu kamerahihna Blackrapid Metro. Nyt on aika heittää tänne blogiin ensiräpsyjä ja -tunnelmia. Kamera on todella pieni ja kevyt, mutta se ei silti tunnu muoviselta lelulta. Omaan käteen kamera on ehkä kuitenkin  vähän liiankin pieni, mutta se voi olla tottumiskysymys, koska viime ajat olen kuvannut tähän verrattuna koonsa puolesta monsterikamera 6D:llä. Sähköinen etsin aiheutti heti melkoisen kulttuurishokin, mutta kokemus kääntyi pian positiivisen puolelle. Kameraa ei tarvitse laskea silmältä nähdäkseen kuvan takanäytöltä esikatselua varten vaan se piirretään myös etsimeen välittömästi laukaisun jälkeen. Kääntyvää takanäyttöä en vielä käyttänyt, mutta uskon sen olevan hyödyllinen tietyissä tilanteissa. Seuraavat kuvat ovat suoraan kamerasta otettuja JPG-kuvia, eli niitä ei ole mitenkään jälkikäsitelty.

50mm, 1/80, f5,6, ISO3200

Sony joutui samantien hämäräkuvaustestiin, kun kuvasin tytärtäni sisällä hämärässä. Heti ensi metreillä kävi selväksi, että ISO3200 on vähän liian suuri herkkyys tälle kennolle ja kuvasta tulee kohinanpoiston vuoksi hieman pehmeä. Kohinan puolesta siis edellisen kamerani (Canon EOS 550D) tasoa. No, kyllä tämä blogiin kelpaa ja voisi toimia ihan kymppikuvanakin kohinan hyppäämättä silmille.

50mm, 1/80, f5,6, ISO1600
 

ISO1600 toimii ihan hyvin ja kuva on suhteellisen terävä kameran tekemän kohinanpoiston jälkeenkin. Kamera tekee muutenkin hyvää työtä JPG-pakkauksen kanssa. Vaikka peilittömien järkkäreiden tarkennusta on haukuttu hitaaksi, niin ainakin Sony tarkentaa riittävän nopeasti ja luotettavasti. Kuvanvakain toimii myös luotettavasti ja kuvista tulee teräviä, kunhan pysyy järjellisissä valotusajoissa.

16mm, 1/60, f3,5, ISO160

Kamerassa on kasvojentunnistus, jolla kamera osaa tarkentaa suoraan silmiin, näin kuvaaminen onnistuu myös lähes ”summamutikassa”, kuten tässä kuvassa.  ISO160:llä otetussa kuvassa ei ole valittamista. Valotusautomatiikka toimii hyvin ja kamera osaa ”arpoa” luonnolliset värit joka tilanteessa.

16mm, 1/60, f4, ISO400

 

Kameran softaa vaivaa lievä pokkarimaisuus ja hitaus/kankeus, eivätkä valikot ole muutenkaan niin loogiset ja nopeat käyttää kuin Canonin järkkäreissä. Kyllä siihenkin tottuu tai sitten ei, kun rinnalla ykköskamerana jatkaa 6D. Hyvä, että peruskuvaustilat löytyvät kuitenkin helposti kameran päällä olevan valintakiekon kautta ja niitä varten tehtävät säädöt onnistuvat suoraan muilta kiekoilta. Kamerassa paljon erilaisia Sonyn pokkareista tuttuja kuvausohjelmia, mm. pyyhkäisypanoraama, joihin en vielä ole ehtinyt juurikaan tutustua ja lisää ohjelmia voi ladata vaikka suoraan netistä.

Koska olen viime vuodet kuvannut käytännössä pelkästää raakakuvina ja kääntänyt kuvat JPG:ksi vasta Lightroomissa, niin minulle tärkeä ominaisuus on se, että raakakuvaus onnistuu myös Sonyllä. Palaan raakakuviin kuitenkin vasta myöhemmin tällä viikolla, kunhan ehdin perehtyä paremmin.

Uskon, että NEX-6 ajaa kakkoskameran asian kohdallani paremmin kuin hyvin ja se tuleekin kulkemaan mukana aina kun isomman kameran ja kaluston mukaan ottaminen on hankalaa.