Komeetta Otavassa

Tästä keväästä veikkailtiin näyttävää komeettojen suhteen, kun ennusteen mukaan jopa kolme komeettaa saattaisi kirkastua paljain silmin nähtäväksi. Toisin kuitenkin kävi, ensimmäinen 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova oli vaisu, tämän hetken kirkkain 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak jänee kiikarikomeettatasolle (lisäksi se on pyöreä eikä tyypillisen komeetan näköinen) ja viimeinen C/2015 V2 (Johnson) on hyvin himmeä vaikka toki on pikkuhiljaa kirkastamassa. Kevät ja pimeät yöt taitavat loppua ennen kuin se kirkastuu kuvaukselliselle tasolle. No, joka tapauksessa sain keskimmäisen näistä kuvattua torstain ja perjantain välisenä yönä. Eihän tämä vedä mitenkään vertoja edellisille kuvaamilleni komeetoille (Lovejoy, PanSTARRS ja Lulin), mutta jäipähän siitä ainakin kuva muistoksi. Onnistuin saamaan Johnsonkin kuvaan, mutta se on niin onneton muutaman pikselin tuhnu, että en kehtaa blogiin laittaa. Tuokaan ei oikein muuten ylittäisi ”uutiskynnystä”, mutta kun komeetta sattui vaan niin hienosti majailemaan Otavan kauhassa. Kauhaa halkoo myös satelliitti. Taivaalla oli muutenkin satelliittien puolesta melkoinen ruuhka, satelliittivapaata kuvaa tuntui olevan mahdoton ottaa.

41P/Tuttle-Giacobini-Kresak (120mm, f2.8, ISO12800, 8s)

Havainto löytyy myös Ursan Taivaanvahdista.