Schönbrunn osa 1

Tämän vuoden Radiologian Euroopan kongressi (ECR2017, 1.-5.3.2017, Wien) oli kohdaltani ohjelmoitu luentoja ja laitedemoja lähes täyteen aina aamusta myöhäiseen iltaan asti. Koska tämä oli jo etukäteen tiedossa, en ottanut mukaan raskasta kuvauskalustoa vaan vain pikku-Sonyn ja peruszoomin. Lauantaiaamu oli kuitenkin tyhjää, joten ajattelin pyhittää sen jonkin paikallisen nähtävyyden tarkastukselle. Suuntasin Schönbrunnin palatsille, jonka puutarhassa kiertelin pari tuntia ennen kuin oli lähdettävä takaisin kongressialueelle. Tämä oli vasta ensi raapaisu kyseiseen alueeseen ja nähtävää jäi paljon vielä tuleviksi vuosiksi. Tämän linnan profiili on varmasti tuttu kaikille itävaltalaisen suklaan ystäville. Joka tapauksessa ajoitus puistovierailuun oli täydellinen, sillä sää oli lähes kesäinen – aurinko paistoi ja lämpömittari näytti +20.

Schönbrunnin linna on Itävallan Wienissä vanhankaupungin ulkopuolella sijaitseva keisarillinen palatsi. Keisarinna Maria Teresia rakennutti Schönbrunnin linnan, ja Habsburg-dynastian keisarilliset hallitsijat käyttivät sitä kesäpalatsina. Myös Ranskan keisari Napoleon yöpyi Schönbrunnissa Itävaltaa vastaan käytyjen sotien aikana. Schönbrunnissa asui myös Napoleonin ja Marie-Louisen poika, Rooman kuningas, joka eli arestissa ja kuoli hieman yli 20-vuotiaana (Wikipedia).

Linnassa on 1 441 huonetta, joista 45 on auki yleisölle. Schönbrunnin linnassa on myös maailman suurimmat ja kalleimmat hevosvaunukokoelmat. Linnan pihalla sijaitsee maailman vanhin eläinpuisto, Tiergarten Schönbrunn. Puistoissa on lisäksi muun muassa ”roomalaiset rauniot” ja Maria Teresan aikaan palatsia vastapäätä korkealle mäelle rakennettu Gloriette-paviljonki. Puistossa on lisäksi yksi maailman vanhimmista palmuhuoneista sekä labyrintti ja sokkelo (Wikipedia).

Yläpuolen olevassa kuvassa näkyvä allas patsaineen on barokin aikainen suihkulähde nimeltä Neptunbrunnen. Se sijaitsee suoraan Palatsin ”takapihalla”. Suihkulähde ei valitettavasti ole tähän aikaan vuodesta käytössä.

Suihkulähteen takana on korkea mäki, jonka laella sijaitsee maailman suurin ja tunnetuin gloriette. Gloriette on ranskaa ja se tarkoittaa ”pikkutilaa”. Yleensä gloriette sijaitsee puutarhassa korkealla mäellä, josta näkee yli koko puutarhan. Schönbrunnin palatsin puiston gloriette on rakennettu vuonna 1775 itävaltalaisten keisarillisen arkkitehdin Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg piirustuksiin perustuen. Sitä käytettiin ruoka- ja juhlasalina sekä aamiaishuoneena keisari Franz Joseph I ajoilta aina monarkian loppuun asti. Gloriette tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta se korjattiin 1947 saneerattiin nykykuntoon 1995. Tänään siellä sijaitsee kahvila, josta on mahtavat näkymät yli Wienin kaupungin.

Sonyn raakakuvassa on erittäin hyvä dynamiikka, jotka auttaa aurinkoisen päivän kuvien käsittelyssä. Silti kuvien säätö Canonin rawien jälkeen tuntuu jotenkin hankalalta. Aivankuin säätöliu´ut Lightroomissa toimisivat Sonylla eri tavalla kuin Canonilla. Aika kauan jouduin siis vääntämään, ennen kuin pääsin tyydyttävään lopputulokseen ja sain kuvista sellaisia, että ne vastasivat päivän säätä sellaisena kun sen koin. Seuraavassa postauksessa julkaisenkin sitten vähän toisella tavalla säädettyjä fantasiakuvia samasta puutarhasta, pysy kuulolla.