Canon EOS 5D Mark IV – Jääkiekkotesti

Eilen koitti vihdoin se kauan odotettu päivä, kun pääsin kuvaamaan jääkiekko-ottelua uudella kamerallani (Canon EOS 5D Mark IV) ja testaamaan sitä urheilukuvauksessa. Odotukset olivat korkealla, mutta en etukäteen uskonut eron (positiivisessa mielessä) olevan entiseen runkoon (Canon EOS 6D) näin valtava.

img_1092

Ensimmäinen huomio oli, että vaikka kuvasin täsmälleen samoilla asetuksilla kuin 6D:llä (1/1600, f4, ISO6400), niin kuvat näyttivät kameran takanäytöltä tummemmilta kuin ennen. Toisaalta kuva oli paljon luonnollisemman näköinen kuin 6D:llä. En kuitenkaan koskenut säätöihin vaan ajattelin että voin tarvittaessa laittaa enemmän lisävaloa jäkikäteen Lightroomissa. Yllätys olikin melkoinen kun alkulämmittelyn jälkeen siirsin ensimmäiset kuvat Lightroomiin, kuviin ei tarvinnutkaan lisätä niin paljon valoa kuin 6D:llä. Ai miksi lisätä? Jääkiekkokuvia pitää ylivalottaa (yhden aukon taso +1EV on hyvä), jotta jäästä saa valkoista. Liikaa ei kuitenkaan kannata ylivalottaa, jotta jää ei mene kuvassa liian valkoiseksi. ”Puhki palaneeseen” jäähän ei voi palauttaa luistimen jälkiä edes Lightroomissa. 6D:llä piti lisätä valoa kuviin vielä puoli pykälää (Exposure +0.5), jotta ne miellyttivät silmää. Koska siis 5D Mark IV:n kuvat näyttivät takanäytöltä tummemmilta kuin 6D, oletin että valoa olisi pitänyt lisätä enemmän, mutta loppujen lopuksi pienempi plussa (0.2) olikin sopiva ruudusta toiseen.

img_1120

5D Mark IV:n raakakuvissa on dynamiikkaa eli säätövaraa paljon enemmän kuin 6D:n raakakuvissa. Kuvan tummia sävyjä pystyy nostamaan jälkikäteen Lightroomissa selvästi enemmän ilman että tummien sävyjen ”kohina” hyppää silmille. Muutenkin kuvat ovat selvästi puhtaampia kohinasta. Lisäksi kun kuvissa on kymmenen megapikseliä enemmän, se madollistaa paljon rajumman kroppauksen kuvanlaadun kärsimättä merkittävästi (nettijulkaisua ajatellen). Tämä on tärkeää, sillä edes putken pisin asento (300 mm) ei ole aina tarpeeksi jääkiekkokuvauksessa.

img_1243

Tarkennus tuntuu toimivan Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM Sport -putken kanssa vähintään yhtä nopeasti kuin 6D:ssä. Yhden illan kuvailujen perusteella tuntuu lisäksi siltä, että tarkennus toimii (jos mahdollista) astetta luotettavammasti kuin aikaisemmin. 6D:n Servolla huteja tuli selvästi enemmän, 5D Mark IV:n jatkuva tarkennus pitää kohdistetun pelaajan selvästi paremmin terävyysalueella. Terävien kuvien määrä kasvoi siis merkittävästi tästä syystä, joka lisäsi kuvien perkkaustyötä jälkikäteen. Ennen oli nopeasti merkattu kuvista parhaat otokset. Nyt kun teräviä kuvia on selvästi enemmän, pääsee valitsemaan kuvat vapaammin muun onnistumisen perusteella. Toinen syy joka kasvattaa kuvan määrää on nopeampi sarjakuvaus. Kun sarjakuvaus on päällä, pelitilanteessa on vaikea ottaa yksittäistä ruutua. Aina tahtoo tulla yhdellä laukaisulla tulla vähintään kaksi kuvaa samasta tilanteesta. Tämä on ihan kiva, mutta samalla kun yhden illan aikana otettujen kuvien määrä kaksinkertaistuu, niin se tietää taas lisätöitä kotiin matsin jälkeen. Kuvia tulee niin nopeaa, ettei huteja ehdi tarpeeksi poistamaan ottelun tiimellyksessä. Muuten nopea sarjakuvaus toi sen extran kiekkokuvaukseen jota kaipasin, nyt pääsen paremmin valitsemaan maalitilanteissa parhaan mahdollisen ruudun, juuri sen ratkaisevan hetken.

img_1508

Viimeinen, mutta merkittävä huomio on se, että tämän uuden rungon USB-liitin on todella nopea. Vaikka kuvasin suurimmalla mahdollisella tarkkuudella (tosin Dual Pixel ei ollut tällä kertaa käytössä), niin kuvat siirtyivät nopeasti läppärille. Tämä antoi lisää aikaa erätauolle valita ja käsitellä kuvia Jatkoaika.com:ia muuta mediaa varten. Ehdinkin jo nyt ensimmäisellä kerralla siirtää erätauoilla useamman kuvan pilveen kuin aikaisemmin.

img_1510

En ole testannut kiekkokuvauksessa muita kameroita kuin tätä uutukaista ja sitten edellisiä järkkäreitäni (Canon EOS 6D ja Canon EOS 550D, joten toidellista vertailukohtaa minulla ei ole. En siis osaa sanoa miten tämä runko suhtautuu kilpailijoiden tuotteisiin. Mutta jos olet ”canonisti” ja urheilukuvaaminen kiinnostaa, niin suosittelen päivittämään tähän. Paljonhan se maksaa, mutta paljon myös saa! Edelleen pätee kuitenkin se että pelkkä loistava kamera ei tarkoita sitä että aina tulee priimaa kuvaa vaan täydellinen otos vaatii aina oikeat asetukset kameraan, tarkkaa silmää ja täydellisen ajoituksen sekä rajauksen.

img_1694

Ai niin, miten ottelussa kävi? Pelicans voitti sen 2-1. Jos haluat tietää lisää itse pelistä lue tästä Jatkoajan virallinen otteluraportti. Sieltä ja Jatkoajan virallisesta kuvakoosteesta löydät lisää minun ottamia kuvia.