Canon EOS 5D Mark IV – Pohdintaa

Canon EOS 5D Mark IV julkaistiin elokuun 24. ja 25. välisenä yönä. Tein siitä heti aamulla ennakkovarauksen Digitarvikkeeseen ja pääsin heidän varauslistalle odottamaan numerolla kahdeksan. Tiesin, että runkoa täytyy odottaa pari kuukautta ennen kuin tarvitsee tehdä lopullista päätöstä hankinnasta. Sinä aikana ehdin lukea paljon arvosteluita, jotka saivat minut vakuuttumaan hankinnan kannattavuudesta. Ennakkoon varaaminen kannatti muutenkin, sillä suomalaiset verkkokaupat erehtyivät myymään runkoa pari ensimmäistä päivää peräti 500€ alle ovh:n. Voin kuvitella, että myyjää harmitti myydä runko alihintaan, mutta sovitusta hinnasta pitivät kiinni, arvostan. Digitarvikkeen kanssa yhteistyö on muutenkin aina pelannut, siellä on ystävällinen asiakaspalvelu ja hinnat kohdallaan. Kannattaa siis muistaa, että Suomessa on muitakin kamerakauppoja kuin se yksi ärrällä alkava, suosittelen siis Digitarviletta vilpittömästi.

Canon EOS 5D Mark IV & Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art (57mm, f4, 1/160, ISO1250)

Ai miksi sitten hankin 5D Mark IV:n vaikka 6D on ihan hyvä? No se johtuu siitä, että 6D ei sovellu kuvaustyyliini niin hyvin kuin 5D-sarjalainen. 6D:n sarjakuvausnopeus 4 kuvaa sekunnissa ei esimerkiksi meinaa riittää urheilukuvaukseen. Muutamaan kertaan juuri se ratkaisevan hetken maalikuva on jäänyt saamatta h-hetken osuessa kuvien väliin.  5D Mark IV:ssä sarja pärisee selvästi nopeampaa tahtiin, 7 kuvaa sekunnissa. 6D:ssä on vain 11 tarkennuspistettä joka on hieman liian vähän urheilukuvaukseen, huonolla tuurilla kohde saattoi jäädä tarkennuspisteiden väliin ja tarkennus mennä sen vuoksi huti. 5D Mark IV:ssä on 61 tarkennuspistettä, joten pistetiheys on riittävä kuva-alueen keskellä. 6D:ssä aikoinaan hypetettiin sen ylivertaista keskimmäistä ristikkäistä tarkennuspistettä, muiden kymmenen tarkennuspisteen ollessa vain ”tavallisia”. 5D Mark IV:n 61 tarkennuspisteestä noita samoja hypetettyjä ristikkäisiä tarkennuspisteitä on jopa 41 kappaletta ja eron huomaa! ”Vanhat” putkeni tarkentavat nyt selvästi nopeammin, tarkemmin ja luotettavammin.

Canon EOS 5D Mark IV & Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art (105mm, f4, 1/160, ISO3200)

Megapikseleitä on 5D Mark IV:n kuvassa puolet enemmän kuin 6D:ssä (30 Mpix vs 20 Mpix), tätä ei ole kuitenkaan tehty kennon kohinan siedon kustannuksella. Tästä on hyötyä myös urheilukuvauksessa, sillä kuvista pystyy tekemään tiukempia kroppauksia hyvällä kuvanlaadulla. Canonin uusi kenno on muutenkin huikea, sen tuottamien raakakuvien dynamiikka on selvästi laajempi kuin 6D:ssä. Tuntuu uskomattomalta kuinka paljon kuvan tummaan päähän voi lisätä valoa Lightroomissa ilman kohinan hyppäämistä silmille. Tästä on iso hyöty urheilukuvauksen ohella myös juhlakuvauksessa, joissa voi nyt pelata hämärästä huolimatta maltillisemmilla ISO-arvoilla ja lisätä valoa tarvittaessa jälkikäteen digipimiössä kuvanlaadun kärsimättä. JPG-kuvissa dynamiikkaeroa ei tietenkään ole, mutta minähän kuvaan pelkästään rawina.

Canon EOS 5D Mark IV & Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art (46mm, f4, 1/160, ISO1600)

5D Mark IV:ssä on myös mielenkiintoinen Dual Pixel Raw -ominaisuus jolla kuvan tarkennusta voidaan hienosäätää jälkikäteen. Se tuo turvaa potrettisessioihin. Varmasti jokaista hää valokuvaajaa on joskus jäänyt harmittamaan, kun potrettisession muuten paras kuva on tarkentunut morsiamen silmien sijaan nenään. Nyt tarkennus on mahdollista korjata jälkikäteen kyseisellä toiminnolla. Todellinen hyöty jää sitten nähtäväksi, kunhan ensimmäinen nenäkuva tulee vastaan.

Canon EOS 5D Mark IV & Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art, VSCO film (68mm, f4, 1/125, ISO400)

Entä mitä teen 6D:lle? Se jatkaa edelleen kakkosrunkonani. Erityisesti juhlakuvauksessa on hyvä kun on kaksi runkoa eri pituisella optiikalla koko ajan käytettävissä. Tällöinen voi reagoida yllättäviin tilanteisiin välittömästi eikä tarvitse alkaa vaihtamaan putkea, pelkkä kameran vaihto riittää. Koska meinaan jatkossa tehdä entistä enemmän valokuvauskeikkoja, niin backup runko on erittäin tärkeä. Mikään ei olisi kamalampaa kuin ajaa ensin esim 200 kilometrin päähän kuvaamaan häitä ja huomata siellä että kamera on sanonut työsopimuksensa irti.

Tästä löydät Dpreview-sivuston ominaisuusvertailun 6D:n ja 5D Mark IV:n välillä ja linkit arvosteluihin.

Canon EOS 5D Mark IV & Canon EOS 6D

Kuva, jonka Pasi Lepola (@plepola) julkaisi