Pitkästä aikaa Linnunradalla

Siitä oli jo melkein kolme vuotta kun olin viimeksi (1 ja 2) kuvannut syksyistä kotigalaksiamme. Siksipä olikin eilen jo korkea aika lähteä radalle, Linnunradalle. Katsoin Google Mapsista parin kymmenen kilometrin säteen sisältä sopivan mahdollisimman kaukaa katuvaloista sijaitsevan paikan ja ajelin sinne. Tämä tällä kertaa valitsemani paikka sijaitsi Uusi-Pätiläntien varressa Hämeenkoskella. Paikan päällä paljastui, että olin arponut kuvauspaikan todella hyvin. Karttapisteen kohdalla nimittäin oli autiotalo ja tien toisella puolella kuvauksellinen vanha rakennus, lato, aitta tai mikä varasto lie. Niinpä kävelin ladon taakse pellolle (josta oli kuin tilauksesta juuri puitu vilja) ja suuntasin kameran kohti luodetta, jossa minulle ennestään tuttu taivaankannen repeämä avautui. Otin kuvia eri valotusajoilla siten että ladonrotisko tuli etualalle kuviin mukaan. Taivaalla oli kovasti ruuhkaa, melkein jokaiseen ruutuun tulikin yksi tai useampi satelliitin vetämä viiru.

Nämä kaksi kuvaa ovat versioita samasta kuvasta, joka oli illan ensimmäinen onnistun valotus. Kuvankäsittelyn olen pitänyt näissä maltillisena, jotta näkymä olisi realistinen ja vastaisi huikeaa näkymää, joka lähes täydellisessä pimeydessä yläpuolelleni kaareutui. En kuitenkaan osannut päättää kumpi versioista on parempi, siksi julkaisin molemmat. Onko parempi versioista ensimmäinen, josta on korjattu linssin vinjetointi vai toinen, josta vinjetointia ei ole korjattu? Päätä sinä!

Linnunrata ilman vinjetointia (Canon EOS 6D, SIGMA 20MM F1.4 DG HSM ART – f1.4, 20s, ISO1600)
Linnunrata vinjetoinnilla (Canon EOS 6D, SIGMA 20MM F1.4 DG HSM ART – f1.4, 20s, ISO1600)

Pohjoisessa näkyi himmeä revontulikaari joka myös tarttui helposti kuviin. Kuvasin sitäkin hetken, mutta harmittavasti työ haittaa harrastuksia ja minun oli lähdettävä kotiin nukkumaan. Harmittavasti erityisesti siksi, kun tänään luin netistä, että revontulet olivat roihunneet aamu yöstä oikein kunnolla.

Syksyn ensimmäiset revontulet (Canon EOS 6D, SIGMA 20MM F1.4 DG HSM ART – f1.4, 20s, ISO800)

Palaan myöhemmin tällä viikolla asiaan muiden hieman rankemmin käsiteltyjen kuvien kanssa.