J. L. Runebergin kadonnut runo

Johan Ludvig Runeberg on sukututkimukseni mukaan minulle sukua niinkin läheltä kuin 17 polven takaa. Siinäpä hyvä syy käydä ihmettelemässä Porvoossa taloa, jossa kansallisrunoilijamme asui perheensä kanssa kokonaisen neljännes vuosisadan. Valitettavasti jouduin tyytymään kuitenkin ihmettelyyn ulkopuolelta, sillä talo ei sattunut juuri silloin olemaan avoinna turisteille.

Talon ulkopuolella huomioni kiinnittyi erään ”johtotähden” ikkunassa olevaan lappuun. Olisikohan se kansallisrunoilijamme kadonnut runo, tuulen mukaansa tempaama luonnos, runoilijan rakkauskirje vaimo Fredrikalle, heidän pojan Lorenzon matematiikan koe tai jotain muuta mielenkiintoista kaukaisiin sukulaisiini liittyvää. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti viestin olevan aivan joltain toiselta taholta. Sukututkimukseni mukaan edes auto ei kuulu kenellekään sukulaiselleni.

Kansallisrunoilijan viimeinen runo?