Turkoosin alkulähteillä

Ei, tämä postaus ei liity mitenkään turkooseissa peliasuissa pelaavaan Pelicansiin, vaan kävimme eilen pyörähtämässä pikavisiitillä Hollolan Kiikunlähteellä. Se on mielenkiintoinen lampi, jonka vesi näyttää jostain kumman syystä turkoosin sinivihreältä. Tietääkseni lammen väri ei ole ihmisen aiheuttama vaan johtuu jotenkin maanalaisesta altaasta pulppuavasta vedestä ja sen mineraaleista.

DSC00325

Kiikunlähde on Suomen suurin lähdeallas. Sen pituus on 400 metriä ja leveys leveimmillään 100 metriä. Sen 14 lähteensilmästä purkautuu vettä noin 7000 m3/vrk. Pohjoispäässä on pato, joka on nostanut lähdelammen pintaa muutaman metrin ja siten muodostanut riittävän putouksen ja tasaisen ympärivuotisen virtauksen padon vieressä sijainneelle myllylle ja sahalle. Vesi jatkaa matkaansa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen Kirkonlahteen lähelle Hollolan kirkkoa. Lähteen silmässä veden lämpötila on noin 5 astetta, joten se ei jäädy talvella. Hydrogeologisesti Kiikunlähde on osa Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiallasta, joka purkautuu suurina lähteinä kolmeen suuntaan: Kymijoen vesistöön, Kokemäenjoen vesistöön ja Suomenlahteen laskeviin pikkujokiin. Näistä suurista lähteistä yksi on Kiikunlähde. (Wikipedia)

DSC00347

Tytär bongasi rinteeltä sinivuokkoja ja ennen kuin ehdin kieltää, että rauhoitettuja kukkia ei saa poimia,  hän oli jo ensimmäiset kukat ehtinyt taittaa. No ei hätää, sillä näemmä vanhat opit peruskoulusta eivät enää pidä paikkansa, vaan sinivuokko on poistettu rauhoitettujen lajien listalta vuonna 2005.

DSC00338

Olen nähnyt netissä hienoja kuvia lammesta, mutta itse en oikein aurinkoisena iltapäivänä otetuilla räpsyillä onnistunut. Luonto ei vielä ollut kauneimmillaan eikä kuvailua ainakaan helpottanut se, että lampi on nykyään melkein kokonaan yksityisalueeksi aidattu. Täytyy palata lammelle uudelleen pehmeämmän valon aikaan etsimään uusia kuvakulmia joissa turkoosin lähteen kauneus tulee paremmin esiin.

DSC00337