Digifotomaraton 2014

Kuopion Kameraseura järjesti Digifotomaratonin jälleen tänä kesänä. Lähdin puolustamaan viime vuoden voittoa, mutta koska kevään kirjaprojektin loppukiri (deadline edellisenä päivänä) oli imenyt parhaat luovuuden mehut, en osallistunut viime vuoden tapaan pitkälle maratonille vaan kuuden tunnin kilpailuun. Tässä kuuden tunnin kilpailussa kuvattiin kuusi kuvaa ennaltamäärätyistä aiheista,tietyssä järjestyksessä eikä kuvia saanut jälkikäteen käsitellä. Kuvat oli kuvattava jpg:nä ja arvostelu tapahtui alkuperäisistä kuvatiedostoista. Vaikka olen vahvimmillani silloin kun saan käyttää omaa digipimiötäni jälkikäsittelyyn, onnistuin nappaamaan kilpailussa neljännen sijan – olen siihen tyytyväinen. Tässä teille kuvat, saamani pisteet ja hieman tarinaa kuvien takaa.
Ei mitään pönötystä, 16p
Tämän aiheen luettuani minulle tuli heti mieleen, että patsaathan ne pönöttää. Muistin kuitenkin yhden patsaan Kuopion keskustasta, joka ei todellakaan pönötä. Tämä oli siten ”helppo” aihe ja säästin heti aikaa. Tämä oli tärkeää, sillä kuusi tuntia oli todella vähän, kun aiheet olivat tällä kertaa haastavat.
Suurella sydämellä, 10p
Tämä oli vaikea aihe, koska se vaati selvästikin avustajaa. Sen verran ujo kun olen (niinpä niin), niin en uskaltunut värvätä sellaista kadulta. Siksi ajelin kotiin ja värväsin tyttären ja Jasu-kissan avustajiksi.  Vaikka tyttö selvästi antaa tässä kissalle makkaraa suurella sydämellä, niin kuva ei avautunut tuomaristolle.  No, eihän tuo teknisesti kovin erikoinen kuva, joten pistetään sen piikkiin.
Hashtag, 20p
Otin tämän kuvan ensiksi varakuvaksi, koska tarkoitus oli etsiä oikea risuaita jostain päin Kuopiota. Ajelin autolla ympäriinsä, mutta en sellaista löytänyt en Konttilasta enkä Koivumäen kartanon ympäristöstä. Sellainen olisi ollut Rauhalahdessa, mutta muistin vasta kisan päätyttyä. Koska kameran takanäytöltä on vaikea arvioida kokonaiskontrastia, niin kuva jäi turhan tummaksi. Tämä olisi ollut helppo korjata Lightroomilla, mutta kuvankäsittely ei ollut sallittua.
Kasvuhakuisuus, 14p
Tämän kuvan piti olla myös helppo, sillä minulla olivat mielessä ”luontoystävällinen ajoneuvo” sekä Tuulestattatemmattua blogin maratonhaasteeseen kuvaamani pikkuinen koivu. Luontoystävällinen ajoneuvo oli kuitenkin siirretty toiseen lepopaikkaan ja lastauslaituri, jolla pikkuinen koivu kasvoi, oli purettu. Niinpä täytyi etsiä hätäisesti kolmosvaihtoehto. Jälkeenpäin ihmettelin, miksi valitsin näin tylsän kuvakulman. Se selittää heikonlaiset pisteet.
Eurooppalaisin silmin, 14p
Eurooppalaisin silmin aihetta kehittelin alitajunnassa maratonin edetessä. Kuva on ironinen näkemys siitä, millaisena eurooppalainen saattaa nähdä suomalaisen ruokakulttuurin – vähän menee tietenkin pieleen. Ideaan olen ihan tyytyväinen, mutta toteutus jäi kuitenkin kiireessä hieman latteaksi, joka näkyy pisteissä. Tämän aiheen pariin täytyy palata joskus myöhemmin uudelleen.
Olet tässä / Olen tässä, 13p
Maratoni oli melkein syönyt jo kaikki voimat, joten viimeisessä kuvassa turvauduin vähän turhan helppoon ratkaisuun. Tämä kuva ei kuitenkaan selittelyjä kaipaa.
Maratonille osallistui myös seuraamani orvokki4you-blogin ylläpitäjä. Käy katsomassa hänen tekemä digifotomaratonpostaus täältä. Orvokin kanssa meillä oli tiukka kilpailu ja päädyttiin tasapisteisiin. Lopulta minut kuitenkin rankattiin neljänneksi ja orvokki viidenneksi, koska minulla yksi enemmän ns. viiden pisteen kuvia.
Digifotomaratonin parhaita kuvia voit ihailla alla olevasta Best of -videosta:

Lue lisää digifotomaratonista Kuopion Kameraseuran sivuilta.