Vastaukseni maratonhaasteeseen

Kuten edellisessä postauksessani kerroin, otin Tuulestatemmattu-blogin Reijalta vastaan fotomaratonihaasteen. Haasteessa piti kuvata kahden ja puolen tunnin aikana yksi kuva jokaisesta annetusta kymmenestä aiheesta. Aiheeni olivat samat kuin Reijalla oli ollut digikurssilla: 1) täti tai setä, 2) kiire, 3) siisti, 4) viemäri, 5) lukittu, 6) vastapari, 7) toistuva muoto, 8) urbaani menestyjä, 9) kuoppa ja 10) teräsbetoni. Tarkoituksena oli sitten tänään tiistaina vertailla kymmenen kuvan portfolioita keskenään. Mielenkiintoista nähdä kuinka hänen Oulussa otettamat maratonkuvat eroaisivat minun Kuopiossa ottamistani. (Reijan kuvat löydät täältä
Edessä olisi siis spontaania valokuvausta, jossa olisi tarkoitus inspiroitua hetkessä. En ole parhaimmillani pakon edessä, vaan parhaat kuvani tulevat usein ohi aiheen sivuosumina, joten tämä oli myös siksi hyvää harjoittelua työskentelystä paineen alla. Tässä kuvat alla numerojärjestyksessä pienillä kommenteillä säestettynä:
1) Täti tai setä. Otin otsikon ehkä liiankin kirjaimellisesti, sillä ilmeisesti olisi ollut tarkoitus ottaa kuva joko sedästä tai tädistä. Ajattelin, että otsikko tarkoittaa elämän ja kuoleman kysymystä, eli autuaammille metsästysmaille joutuu lähtemään joko täti tai setä. Tällä kertaa oli sedän vuoro. Kuva on otettu Kuopion keskustassa sijaitsevalla Hatsalan hautausmaalla. Se sai viimeistelyvaiheessa kevyttä käsittelyä Lighroomissa.
2) Kiire. Jotain tällaista hain alusta asti kiire-kuvaksi. Alunperin ajattelin, että laitan kameran Kuopion torin laitaan ja napsin automatiikalla 12-20 kuvaa ja fuusioin ne yhdeksi. Kun torilla ei ollut viiden-kuuden välillä torstai-iltana tarpeeksi vilinää, niin keksin mennä torin laidalla sijaitsevan K-Supermarketin kassan läheisyyteen kuvaamaan – siellähän on aina kiire. Ei sielläkään kauheaa vilskettä ollut, mutta tällaisen kuvan sain kotona työstettyä kuudesta peräkkäisestä kuvasta (t=1s, f/10, ISO100). Kuvat yhdistin Photomatix Prossa Detail Enhancer-tekniikalla. Käytin siis HDR-tekniikkaa, joka korosti taustan yksityiskohtia mutta samalla pehmensi entisestään liikettä. Tyttö naputtelee kiireestä huolimatta rauhallisena pankkikortin tunnuskoodia muiden ihmisten kiirehtiessä ohi. Tämä on omasta mielestäni sarjan onnistunein otos ja tulen palaamaan tähän myöhemmin tulevassa postauksessani.
3) Siisti. Tähän aiheeseen minulla oli useita ehdokkaita, tosin ei kovin hyviä. Pois lähtiessäni keksin vielä yhden idean heittäessäni muistilapua roskikseen maratonin päätteeksi. Tämä kuva jäi siis ymmärrettävästä syystä todellisuudessa sarjan viimeiseksi kuvaksi.
4) Viemäri. Tämä kuva oli ehkäpä helpoin, sillä viemäreitä tuli kuvattua useampiakin. Sateen jälkeen moni niistä oli kuvauksellinen, mutta tästä tykkäsin eniten. Valo heijastuu vasta sataneesta vedestä sopivasti kohti kuvaajaa.
5) Lukittu. Tämä idea tuli heti ensimmäisenä mieleen, siksi suuntasin ensiksi Rauhalahden kävelysillalle. Sinne on kiinitetty muutamia ”rakkauslukkoja.”
6) Vastapari. Etukäteen tuntui vaikemmalta keksiä tähän aiheeseen kuvaa, mutta kävellessäni Minnan Canthin katua Raittiustalon ohi, niin idea tuli mieleeni kuin salama kirkkalta taivaalta! Kävin hakemassa Alkosta vähän rekvisiittaa ja palasin talon kupeeseen ottamaan tämän kuvan. 
7) Toistuva muoto. Tähän aiheeseen minulla oli useita ehdokkaita, mutta tämä osoittautui niistä rakkaimmaksi pienen Lightroom-käsittelyn jälkeen. Tykkään valosta, joka lankeaa ristiin.
8) Urbaani menestyjä. Tällaista kuvaa metsästin maratonin alusta asti, mutta löysin etsimäni vasta ihan maratonin lopussa. Halusin siis kuvaan jonkin kasvin, joka kasvaa kaupungilla yllättävässä kohdassa betoniviidakkoa. Tämä pikku koivu kasvoi lastauslaiturilla metrin korkeudella maasta.
9) Kuoppa. Monen monta kuoppaa tuli kuvattua. Tämä kuoppa tuli vastaan vasta sen jälkeen kun olin jo oikeastaan luovuttanut, että en saa yhtään hyvää kuoppakuvaa. Harmi, että olin unohtanut jalustan kotiin, sillä tässä olisi ollut kunnon HDR-kuvan paikka. Nyt kyseessä on vain yhdestä kuvasta Photomatix Prolla tehty pseudo-HDR-kuva.
10) Teräsbetoni. Jostain syystä tämä kuva oli loppujen lopuksi minulle vaikein! Yritin keksiä hauskaa teräsbetonista, mutta en onnistunut. Tämä kuva on otettu Sokoksen seinästä kamera kohti taivasta. Olkoon tämä vaikka sarjan viimeisin JA vähäisin. 

Kiitos Reija haasteesta, oli tosi mukavaa ja mielenkiintoista. Toivottavasti joku blogini lukijoista innostuu kokeilemaan samanlaista fotomaratonia, suosittelen. Muistuksena vielä, että käykäähän katsomassa myös Reijanmaraton kuvat, ne löytyvät täältä.