Raikas ja herkullinen!

Kuopion kameraseuran elokuun kuukaudenkuvan teemana on heinäkuun voittajan Anne Tuomaisen valinta ”herkullinen”. Kilpailun kuvagalleriaan onkin jo tippunut toinen toistaan herkullisempia kuvia. 
Tästä huikean herkullisesta kuvien tasosta johtuen päätin itsekin oikein panostaa ja nähdä vaivaa. Siitä se ajatus sitten lähti, halusin oppia kuvaamaan makrolla hedelmiä. Helppohan niitä olisi räpsiä, mutta miten saadaan kuvista tarpeeksi näyttäviä? Hetken surffailtuani löysin mielenkiintoiset ja helpot ohjeet (iheartfaces), joita yritin seurata. 
Vaikeinta oli löytää sopiva maljakko! Tämäkään käyttämäni, Prismasta löytynyt maljakko, ei ole optimaalinen, mutta sai kelvata paremman puutteessa. Maljakko on vähän turhan leveä, joten veden pinta varjostaa hieman taustapaperia. Lasi ei ole myöskään laadultaan mitään A-luokkaa vaan se on hieman epätasainen ja samea, joka taas varmasti vaikutti kuvien tarkkuuteen ja kontrastiin. 
Kaadoin ohjeen mukaisesti kuution malliseen lasimaljakkoon Sodastreamilla tehtyä kuplavettä, joka käy siis aivan yhtä hyvin tähän tarkoitukseen kuin kaupan kivennäisvesi. Maljakon taakse kokeilin erivärisiä papereita, toinen toimi toisen hedelmän kanssa toinen ei. Hedelmät ripustin maljakon laidalle grillitikkujen avulla. Tähän oli käytettävä kahta tikkua, koska hedelmät tuppasivat yhden tikun varassa liikkumaan nesteen kupliessa. Kokeilin kuvailla hedelmiä myös eri kuvakulmista, mutta heijastukset alkoivat häiritsemään kuvakulman kasvaessa. Kuvia täytyi tietenkin vielä vähän puukottaa digipimiössä, ensinnäkin ne saivat lisää väriä Vibrance ja Saturation säädöillä. Sitten häiritsevät ”ylimääräiset” kuplat saivat lähteä vedestä Lighroomin työkaluilla ja taustaa tasoittelin Photoshopissa.  
Ei olisi pitänyt valita näin montaa hedelmää kuvattavaksi, sillä silloin kisakuvan valitseminen olisi ollut paljon helpompaa. Varmaan ajattelitte, että aivotutkija valitsee tuon kolmannen kuvan, joka näyttää ihan aivojen neuronilta! Se kävi minulla kyllä mielessä, mutta lopulta päädyin valitsemaan neljännen kuvan, siinä on parhaat kuplat minun mielestäni. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, olihan tämä vasta minun eka kerta tällaisissa puuhissa.
Jos jotain parannettavaa ensikertaan (tämä sessiohan on otettava joskus uusiksi), niin valoa saisi olla enemmän. Lisäksi ensi kerralla käännän kuvaussysteemejä niin, että seinä on kuvaajan takana, silloin taivas ei heijastu niin pahasti lasin pinnasta. Nyt jouduin käyttämään toista väripaperia koko ajan varjostimena. Lisäksi tulen varmasti pitämään silmäni auki kaupoissa liikkuessani, josko bongaisin paremmin tähän käyttöön sopivan maljakon. Tunnistatko hedelmät?
Kuvausjärjestely