Keskimmäisellä korokkeella

1. Kova (15p)

Tässä ne nyt sitten ovat, kauan odotetut digifotomaratonin tulokset. Meikäläinen oli arvostettu ykköseksi 24h sarjassa, ohhoh! Ylitin kyllä omat odotukseni monin kertaisesti. Vaikka olin kohtuullisen tyytyväinen omiin kuviini, niin ihan tällaista menestystä en odottanut, olihan sarjassa mukana mm. Kuopion kameraseuran puheenjohtaja ja kilpailujen veteraani Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen. Taktiikkani oli kuvata mahdollisimman tasalaatuista settiä eikä pysähtyä yhteen kuvaan liian pitkäksi aikaa, näin ehkä vältäisin todelliset rimanalitukset. Taktiikkani selvästikin toimi, olin napsinut tasaiseen tahtiin reilut kymmenen pistettä per kuva ilman suurempia romahduksia, kun maksimipistemäärä oli 20 pistettä. Kilpailun päätuomari EFIAP Riina Karvonen kommentoi Superdigifotomaratonin kuvasatoa seuraavasti:

Tämä sarja oli se kaikkein vaikein arvioinneista, koska kuvaajat olivat hyvin tasaväkisiä ja tekniikaltaan ammattimaista jälkeä tuottavia, joten tästä kuvasumasta oli hikinen puurtaminen valita ns..esille tulevat.

24h superdigifotomaraton -palkitut:
1. Pasi Lepola 211p
2. Antti Tossavainen 198p
3. Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen 176p

Olen osallistunut muutaman kerran aikaisemminkin valokuvakilpailuihin, mutta menestys on saanut odottaa. No, jonkin moista menestystä on tullut Tähdet & Avaruus -lehden kesäkuvakisasta, vuonna 2007 olin toinen lyhennelmällä postauksesta, jonka kirjoitin ensimmäisestä auringonpilkkukuvastani ja vuonna vuonna 2010 kolmas lyhennelmällä postauksesta, jonka kirjoitin ensimmäisestä salamakuvastani. Mutta joo, onhan tämä hurjaa, koskaan aikaisemmin en ole voittanut mitään, en missään muussakaan urheilulajissa.
Ai, mikä oli ykkösen palkinto? No, se on Sony NEX-6 Black + 16-50 kit, joka sopii minulle loistavasti 6D:n rinnalle kakkoskameraksi ja ennen kaikkea kameraksi ulkomaan reissuille, jonne ei välttämättä aina voi ottaa koko kuvauskalustoa mukaan. NEX-kamerat sopivat hyvin canonistille, sillä EF-objektiivit saa kiinni Sonyyn adapterin avulla. Olen jo jonkin aikaa tuollaisesta haaveillut, joten olen erittäin tyytyväinen. Kameran lisäksi voittaja saa Digifotomaraton 2013 brodeeratun Black Rapid -kamerahihnan, jollaisesta olen myös jonkin aikaa jo haaveillut. Kyseisen kamerahihnan innovatiivinen kiinnitys tekee siitä erittäin niskaystävällisen. 
Kertomukseni maratonini kulusta olenkin jo postannut ja sen löydät täältä, joten en toista samoja höpinöitä. Lupasin tuloksien julkistamisen jälkeen julkaista omat kilpailukuvani, joten tässä kuusi ensimmäistä aihetta, olkaapa hyvä. Loput kuvat julkaisen tämän viikon aikana kunhan ehdin kirjoittaa postaukset. Kilpailun parhaita otoksia ja arvostelut löydät täältä, tuohon hienoon joukkoon on omista kuvistani päässyt aiheesta ”Neste” otettamani kuva. Lisää kuvia ja arvosteluja löytyy täältä.

Aloitetaan kuvien läpi käyminen tuosta postauksen ensimmäisestä kuvasta ”Kova”, joka oli samalla myös aihe numero yksi. Onneksi 24h superdigifotomaratonin kuvia ei tarvinnut ottaa järjestyksessä, tämäkin on otettu vasta lauantaiaamuna. Otin aamulla pyöräni lukitukseen käyttämäni ketjun mukaan ja ajoin Kallaveden rantahietikolle, jossa kuvasin muutaman näkemyksen aiheesta. Lopulta ottamista kuvistani kilpailukuvaksi päätyi tämä yksinkertainen kuva, jota käsittelin melko rankasti. Muunsin sen ensiksi mustavalkoiseksi ja sitten lisäsin raasti kontrastia ja clarityä, jolloin kuvasta tuli vähän HDR-tyylinen. Mietin, että meninkö kuvankäsittelyssä jo liian pitkälle, mutta ilmeisesti en, koska tuomaristo tykkäsi kuvasta 15 pisteen edestä. Päätuomari Riina Karvonen kommentoikin kuvaa mieltä lämmittävästi: ”Täydellinen otos eri pinnoista kuten myös tekniikaltaan ja rajaukseltaan. Kahden voimakkaan ja erilaisen pinnan kovuuden yhdistelmä toimii loistavasti. Hienoa!”

2. Raidallinen (11p)

Tämä kuva oli ensimmäinen jota kilpailussa nappasin. Otin sen heti saman tien kun astuin ulos kauppakeskus Minnasta, jossa oli kilpailun startti. Otin kyllä monta teknisesti parempaakin kuvaa raidillisista asioista, mutta lopulta päätin julkaista tämän, tässä on niin hurjasti kaikkea raidallista. Ajattelin myös, koska tämä kuva tuli eteeni aivan kuin kohtalon tuomana, niin siksi se oli kuin tarkoitettu kisakuvaksi. Päätuomari ei ollut antanut tästä kuvasta erikseen kommenttia, mutta kommentoi aihetta yleisesti, että kaikki kuvat olivat teknisesti hyvin otettuja ja aihe toteutui osittain. Rajausta lisää tai toista kuvakulmaa lääkkeeksi. Parhaiten oli kuulemma onnistunut J-P raitahousukuosillaan. Aavistuksen tiukempi rajaus olisi tosiaan toiminut minunkin kuvassani paremmin.

3. Pyöreä (13p) 

Otettuani edellisen raidallisen kuvan, kävelin idyliseen kahvila Kaneliin, jossa tarkoituksena oli nauttia kupillinen Cortadoa ja suunnitella tulevia kuvia. Siitä se idea sitten lähti ja otin kuvan kupistani. Pyöreitä kuvia tuli kuvattua myös monta muuta, mutta jatkoin periaatetta – ensimmäinen idea on paras. Päätuomarin kommentti: ”Nappiotos joka osaltaan, myös värimaailmaltaan. Selkeä, yksinkertaisesti loistava!”

4. Neste (16p)
Kaupungilla kävellessäni otin pari kuvaa nesteestä, mm. lätäköstä ja oluttuopista, mutta ne eivät oikein olleet mielestäni kovin onnistuneita ideoita. Tämä lopullisen Neste-kuvan idea kypsyi kisan edetessä mielessä. Kun olin kuvannut perjantain kuvat, niin aloin rakentamaan keittiööni kuvaan vaadittavaa rekvisiittaa. Käytin kuvaukseen hedelmäkuvissani aikaisemmin käyttämääni tekniikkaa. Tällä kertaa en kuitenkaan kuvannut pihalla (siellä oli pilkkopimeää) vaan keittiön loisteputkivalaisimen alla. Valoa oli kuitenkin vähän turhan niukasta ja jouduin käyttämään isoja herkkyyden arvoja. Minulla ei ollut käytettävissä mitään parempia studiovalaisimia tai salamoja, joten tällä valolla oli pärjättävä. Lasimaljakkoon laitoin tällä kertaa ihan tavallista hanavettä, koska en tarvinnut kuplia. Maljakon taakse laitoin valkoista paperia, jolla sain taustan sopivan valkoiseksi. Veteen kaadoin punaista äitini tekemää mehua ja painoin kameran kaukolaukaisimen liipaisinta. Kilpailun päätuomari kommentoi kuvaa mukavasti: ”Siis viimosen päälle loisto-otos!! Kahden värimaailman toimiva juttu joka on teknisesti vaikea toteuttaa ja kuvata. Erittäin hienoa koska neste tulee tässäkin pääosaan 100%.” Jep, vaikea toteuttaa. Yritin monta kertaa ennen kuin sain mehun ”räjähtämään” tyydyttävästi. Aina joka välissä oli maljakko tietenkin tyhjennettävä ja pestävä. Harmittavasti kuva kohisee ison herkkyyden vuoksi aika paljon ja siksi kokeilin kuvaamista vielä aamulla auringonnousun jälkeen pihalla uudestaan. Yöllä käyttämäni mehu oli kuitenkin jo loppu eikä toinen ”lirumpi” mehu toiminut yhtä hyvin. 
5. Pienempi kuin (vertailukohde kuvaan) (12p)
Kuopio juhlii viikonloppuun kuului erilaisia musiikkiesityksiä ympäri kaupunkia. Kävelin kirjastolle, jossa Kuopion kamarimusiikkiseura jakeli musiikillisia makupaloja. Alun perin tarkoitus oli kuvata aihetta ”Musiikki”, mutta kun hoksasin käyrätorvea soittelevan naisen vieressä valtavan patsaan, niin aihe vaihtui. Seinältä on siistittty pois valokatkaisin, patsaan jalustasta nimikyltti ja naisen edestä nuottiteline, tämä oli sallittua 24h maratonissa. Päätuomarin kommentti: ”Loistava otos vastakkainasettelusta. Patsaan ja naisen profiilit tulevat molemmat esiin ja toinen on selvästi pienempi, myös punainen on hyvä väripilkahdus keltaisen torven kera muuten niin harmaan sävyisessä ympäristössä.”
6. Työväline (11p)

Lähellä satamaa oli käynnissä maalijuhlat, jossa oli mahdollisuus haasta nonstoppina Ars Libera omalla joukkueella leikkimieliseen jalkapallo-otteluun. Tuomarina toimi Atik Ismail (kuvassa). Hieman pelkäsin, että tunnistaako digifotomaratontuomaristo Atikia ja ymmärtääkö se hänen oudosta asusta huolimatta kuvan esittävän jalkapallotuomaria ja hänen työvälinettänsä eli pilliä. Kuva ei ole teknisesti kovin hyvä, mutta useasta yrityksestä huolimatta en tällä kertaa parempaan pystynyt. Kyseistä tapahtumasta olisi saanut kuvan vaikka mihin aiheeseen (esimerkiksi yhden ilo-kuvakanditaatin postasin jo aikaisemmin). Päätuomarilla ei ollut tästä kuvasta mitään erityistä sanottavaa, vaan oli kommentoinut yleisesti tämän aiheen kuvia, että kaikki olivat loistavia otoksia eri välineistä joissa myös pienemmissä näkyi se miten sitä käytetään.