Wieninpannukakku – Canon EF 40mm f2.8 STM

Näin keväisin minuun iskee aina kova katukuvaus kuume, eikä täyden kennon järkkäri painavine zoomeineen ole siihen ihan paras mahdollinen yhdistelmä. Haluaisin kamerajärjestelmän joka olisi kevyt ja kompakti, sellainen jota olisi helppo kantaa mukana ja tallentaa tilanteita nopeasti ja lähes huomaamattomasti. Pari vuotta sitten hankin tähän tarkoitukseen Sony a6300 peilittömän järkkärin, jota olen kantanut mukanani matkoilla. Se on kyllä loistava kamera, kompaktin kokoinen ja kuvanlaatu on todella hyvä hämärässäkin olosuhteissa. Videokuvauksessa (4K) se on ihan lyömätön. Sonyn suorituskyvystä huolimatta en vaan jotenkin pääse sen kanssa sinuiksi. Uskon, että se johtuu siitä, että kun kuvaan pääasiassa Canonin rungoilla, niin on vaikea vaihtaa lennossa yhtäkkiä toiseen ekosysteemiin. Eikä sitäkään voi kiistää, että ärsyttää myös se pieni viive, joka peilittömissä vehkeissä tulee standby-tilasta ensimmäiseen ruutuun.

Tänä keväänä taas sama ongelma, mietin mitä teen, hankinko Sonyyn jonkun kiinteän linssin, joka saattaisi herätä kittilinssiä nopeammin eloon (ja olisi huomattavasti valovoimaisempi). Toinen vaihtoehto oli vaihtaa kokonaan merkkiä vaikka Olympukseen, olenhan aina pitänyt PEN-F:ää seksikkään näköisenä runkona. Siihen sitten kiinteät kompaktit linssit. Oikeastaan niistä kiinteistä putkista se idea sitten lähti, mitä hemmettiä, miksi vaihtaisin merkkiä kun Canoniin on saatavana 40mm pannukakku! Kaikenlisäksi se on vielä halpa, mutta silti monissa arvosteluissa kehuttu.

Canon EF 40mm f2.8 STM

Tämän keväiseen Wienin reissuun oli enää pari päivää enkä mistään kaupasta olisi saanut linssiä käsiini (varmasti) tarpeeksi ajoissa. Sitten hoksasin, että voinhan ostaa pannarin Wienistä, täydellistä! Hetken surffailtuani löysin Digitalstoren, jonka hyllyssä näytti olevan pannaria heti tarjolla. Hinta oli ihan Suomen tasoa, joten ihan sama, ostan sieltä. Niinpä päätin haastaa itseni, lähdin matkaan pelkän rungon kanssa ja aioin kokeilla kuvata koko matkan yhdellä polttovälillä.

Hain pannarin heti ensimmäisen tilaisuuden tullen Digitalstoresta. Kauppa oli todellinen valokuvaharrastajan taivas, kolme kerrosta kaikkea mielenkiintoista aiheeseen liittyvään. Digitalstore vaikutti luotettavalta firmalta ja sain myös erittäin hyvää ja ystävällistä palvelua. Kokeilin pannaria kameran rungossa ja se toimi täydellisesti. Ei enää kahta sanaa, kaupat oli tehtävä. Lähdin kävelemään kaupasta ja kuvasin matkalla hotellille kuvia joita tässä postauksessa. Harmi vaan, että keväät eivät ole toistensa kaltaisia. Nimittäin kun viime keväänä nautiskeltiin parhaimmillaan +20 asteen lämpötiloista ja auringonpaisteesta, niin nyt samaan aikaan aikaan vuodesta hytistiin hyytävässä tuulessa -10 asteen pakkasissa.

Pannari on kompakti ja kevyt

Ai niin, en kertonutkaan että otin matkaan 5D Mark IV:n sijaan kakkosrunkoni Canon EOS 6D:n. Yhdessä nämä ovat kevyt ja kompakti yhdistelmä. Niiden puolesta ei myöskään tarvitse ihan yhtä paljon pelätä, kuin 5D:n kanssa, että kolhin sen tai joudun pimeillä syrjäkujilla ryöstetyksi, menetys olisi pienempi.

Kotona kokeilin videokuvausta 5D Mark IV:n kanssa. Pannari toimi myös videossa todella hyvin, sen STM-moottori tarkentaa todella pehmeästi ja äänettömästi. Pannari on kuitenkin paremmin kotonaan 6D:n nokalla, joka on selvästi kevyempi ja pienempi 5D:en verrattuna. Tämä linssihän tuo 6D:lle aivan uuden elämän! 5D:tä käytän jatkossakin kaikkeen ”vakavampaan” kuvaamiseen, mutta 6D pannarilla varustettuna lähtee mukaan reissuun entistä useammin. Herää vaan kysymys, onko tässä perheessä enää sijaa Sonylle? Miksi en keksinyt tätä ensin?

Olkaa hyvä, tässä kymmenen ensimmäistä räpsyä Canon EF 40mm f2.8 STM -pannarilla:

Ensivalo Digitalstoressa – kiitos satunnaiselle asiakkaalle!