Kapatuosian Linnavuori

Kuopiossa meille alkoi muodostua tavaksi käydä ihailemassa Äitienpäivänä Maaningan koskea (1 ja 2). Niinpä heti viime vuonna mietittiin, että mitä täällä Päijät-Hämeessä keksitään perinteen tilalle? Silloin päädyttiin lopulta kauniille Pulkkilanharjulle ja mietittiin, tuleeko siitä meidän uusi äitienpäiväperinne. Mutta miksi mennä ”merta edemmäksi kalaan”, onhan meillä täällä Hollolassakin tarjolla huikeita näkymiä! Niinpä suuntasimme tänä Äitienpäivänä Hollolan kirkonkylän kupeessa sijaitsevalle Kapatuosian Linnavuorelle. Hollola.fi kertoo alueesta seuraavasti:

Kapatuosian ”linnavuori” sijaitsee Hollolan kirkon pohjoispuolella. Sinne voit kiivetä polkuja ja rappuja pitkin.
Mäen ympäri kiertää kyltein opastettu luontopolku. Mäellä sijaitsee näkötorni. Kapatuosian ”linnavuori”, on yksittäinen, erittäin jyrkkärinteinen jäätikköjoen synnyttämä harjumuodostelma. Se kohoaa 56 metriä Vesijärven pinnan yläpuolelle ja 137,3 metriä merenpinnasta. Sen laki on tasainen. Baltian jääjärven pinta on ollut sen tasolla. Yoldiameren ranta on puolestaan sillä tasolla, missä serpentiinipolku alkaa ja missä on ”Muinaislinna Lain suojaama” -kyltti. ”Linnavuoren” laella on 8000 vuotta vanha kivikauden asuinpaikka. Sieltä on löytynyt myös keskiajalle ajoittuvaa esineistöä ja rakenteiden jäännöksiä. ”Linnavuorella” oli hirsivarusteinen suojalinna tuhat vuotta sitten. Siellä on suoritettu arkeologisia kaivauksia kesä-heinäkuussa 1999.

Kannatti mennä, maisemat olivat hulppeat. Tuonne on mentävä uudelleen, mutta jää nähtäväksi tuleeko siitä uusi äitienpäiväperinne.

Linnavuori on sen verran korkea, että jopa tornin juurelta näkee kauas
Tornin panoraamaikkunoista saattoi päätellä kuinka huikeat näkymät huipulla odottivat
Tornin huipulta näkee kauas yli Vesijärven
Tätä maisemaa oli mukava zoomailla
Lunta ei enää näkynyt (paitsi Messilän rinteillä)
Talvi on vihdoin voitettu!