Tappavan tasainen tahti

7. Musiikki (14p)
Tämän postauksen kuusi kuvaa kuvaavat hyvin sitä kuinka yritin napsia tappavan tasaisella tahdilla tasalaatuisia kamaa. Näistä kuudesta kuvasta ei mikään ole oikeasta ylitse muiden, eikä joukkoon mahdu täydellistä riman alitusta. Aihenumero 7 oli ”Musiikki.” Aihe oli sinänsä helppo, sillä Kuopio Juhlii -viikonloppu tarjosi musiikkiesityksiä ympäri kaupunkia. Loppujen lopuksi päädyin käyttämään Musiikkitalolta Kuopion kaupunginorkesterin, puikoissa Atso Almila, minikonsertista näppäämääni kuvaa. Minun olisi ollut mahdollista käyttää koko orkesterista otettua kuvaa, mutta päädyin käyttämään kuvaa yhdestä soittajasta. Kuvan nappasin 180mm makrolla sivulehteriltä. Ajattelin, että tämä kuva näyttää hyvin sen, että osaan irrottaa kohteen kapealla syväterävyysalueella taustasta. Tämän lisäksi muut soittajat toimivat kuin kehyksenä naiselle. Päätuomari Riina Karvonen luonnehti kuvaa näin: ”Hieno otos vaikeissa valotusolosuhteissa, tekniikka kunnossa! Musiikin lähde tulee myös hyvin esiin ja on eläväinen kuva. Hienoa!”
8. Hame (12p) 

Tämä aihe ”Hame” oli vaikea, kaupungilla kun ei juuri hameita näkynyt, kesämekkoja kylläkin. Kuva on kuvattu kirjastossa, jossa esiintyivät tanhuryhmät Mylläkkä, Tippa-Hoppa, Kasareikka ja Rihmarulla. Yritin saada kuvan tanssin tiimellyksestä, jossa hame heilahtaisi sopivasti. No, tässä onnistuin omasta mielestäni kohtuullisesti. Päätuomari kommentoi kuvaa pitkästi: ”Kuva on teknisesti hyvin valotettu ja sisällöltään hyvä ja liittyy suurimmalta osalta aiheeseen. Helmojen heilahduksesta ja värimaailmasta lisäplussaa. Tässä kuvassa vasemmanpuoleisella nuorella on kuvassa hame, jonka helmat hulmuavat, samoin taustajoukolla näkyy olevan hameet käytössä, mutta oikeanpuoleisella tytöllä on päällään liivimekko, joka on eri asia kuin hame. Eli rajausta tarvittaisiin tähän kuvaan vähän, että se tukee aihetta paremmin.” Totta, toisella tytöllä on mekko, olisihan tuo pitänyt hoksata. No, joka tapauksessa halusin säilyttää kuvassa pisteiden menetyksen uhallakin tanssin, jonka tiukempi rajaaminen olisi todennäköisesti syönyt kuvasta pois.

9. Ilo (14p) 
Tämä oli minulle helppo aihe, sillä tytär hymyilee ja ilostuu aina kun käännän kameran häneen päin – hän taitaa poseerauksen jalon taidon. Näin säästin aikaa muita kuvia varten. Kuva on otettu Pikku Pietarin torikujalla, jossa oli kyllä haastavat valaistusolosuhteet. Tärkeää tässä kuvassa on se, että silmät ovat terävät ja tyttö katsoo suoraan kameraan, hampaista tuli varmaan extrabonuspisteitä. Päätuomari Riina kommentoi kuvaa mukavan ytimekkäästi ”Nappiotos niin tekniikaltaan, sisällöltään ja rajaukseltaan. Tukee aihetta täydellisesti.”
10. Antiikkinen (9p)
Toinen potretti heti perään. Kävelin Kuopion museon ohi, sen portailla seisonut viiksekäs mies tervehti minua ja sanoi, että mukava tutustua kollegaan. Meni hetken ennen kuin tajusi kuka hän on, Victor Barsokevitsch! Victor Barsokevitsch on Kuopion kameraseuran oppi-isä, jonka jalanjälkiä minäkin siis seuraan. Siitä se omalaatuinen idea sitten lähti, varmastikaan kukaan muu ei keksi tätä. Kysyin ”Victorilta” saanko ottaa kuvan ja sanoi, että totta kai. Idea meni varmaan liian erikoiseksi tai tuomaristo ei tunnistanut Barsokevitschiä. Päätuomari ei ainakaan lämmennyt kuvalle: ”Vaikka ihminen näyttää vanhalta, vanhanaikaiselta, hän ei silti ole antiikkinen. Ihminen aiheena harhautuu lähtökohdasta, vaikka kuva on teknisesti erittäin hyvin otettu ja rajattu ja hyvin selkeällä taustalla, on hieno muotokuvamainen otos.”
11. Nahkainen (12p)
”Nahkainen” oli aika vaikea aihe, sillä sopivia nahkaisia kohteita ei ollut helppo löytää. Tämän nahkaisen laukun bongasin pelleltä, joka viihdytti lapsia Tuomiokirkon edustalla olevassa puistossa. Nappasin äkkiä kuvan ja hihkuin mielessäni, että sainpas sen vihdoinkin! Päätuomari luonnehti kuvaa seuraavasti: ”Teknisesti, aiheellisesti ja valotuksellisesti nappilaukaus. Se, että laukku on auki, pelastaa tämän kuvan. Jos se olisi ollut kiinni, se olisi ollut vähän tylsän oloinen. Nyt pikkuinen pinkki pilkahdus piristää muuten harmaan ruskeaa värimaailmaa. Hienoa!”
12. Porukka (10p)

Myöskään 12. aihe ei ollut helppo. Minulla oli jo heti alusta asti mielessä, että haluan kuvata jotain vanhojen miesten kyläparlamenttia, joka kokoontuu torilla tai jollain huoltoasemalla. Tällaisen porukan löytäminen oli kuitenkin vaikeaa ja onnistuin siinä vasta lauantai-aamuna. Käsittelin kuvaa hieman VSCO-filtterein, jolla kuvaan sai vähän vanhan ajan filmifiilistä. Kuva ei ole ehkä ihan sitä mitä hain, joten täytyy olla tyytyväinen kymmeneen pisteeseen. ”Aiheen sisältö tulee erittäin hyvin esiin kun on kyse porukasta ja ympäristö on myös ns. eristetty. Myös valotuksellisesti hyvä kuva”, kommentoi päätuomari Riina. Tämän luonnehdinnan perusteella kuvaa voisi sanoa torjuntavoitoksi.