Uutta paikallispeliklassikkoa tekemässä

Olin jälleen eilen kuvaamassa jääkiekkoa, kun Lahden Pelicans kohtasi ensimmäistä kertaa kotonaan Mestiksestä täksi kaudeksi Liigaan nostetun naapurikaupunki Kouvolan KooKoon. Ottelu ei kuitenkaan jäänyt mieleen erityisen värikkäänä kohtaamisena vaan kotijoukkue vei peliä selkeästi numeroin 5-2. ”Isät vastaan pojat, o-o-o-o-o”, kuten Pelicans-fanit lauloivat ottelun viimeisten minuuttien aikana. Tulevaisuus näyttää, saadaanko näiden kahden joukkueen välille oikeaa paikallispelijännitettä, jotta kohtaamisista alettaisiin oikeasti puhua klassikosta, kuten niin monesta muusta paikallisotteluparista.

Lupasin viimeksi kertoa jääkiekon kuvaamisesta Pelicansin hallissa, joten olkaapa hyvä. Kuvaajan annetaan kulkea melko vapaasti Lahden Isku-areenalla ja hän saa hakea rauhassa hyviä kuvauspaikkoja, kunhan ei itse häiritse yleisöä, pelaajia, toimitsijoita eikä tv-väkeä. Hyvien kuvauspaikkojen löytäminen onkin sitten toinen juttu, niitä ei nykyaikaisessa jäähallissa paljoa ole. Aikaisemmin kuvasin paljon pleksin takaa ihan kaukalon laidalla, mutta nykyään käytössä olevan ns. turvakaukalon pleksin läpi kuvaaminen on yhtä tuskaa. Pleksi heijastaa valomainosten valon takaisin kameran linssiin ja pleksi kerää myös naarmuja ja tahroja ”entisajan” pleksejä tehokkaammin. Vaikka tarkennus pelaa pleksin läpi suhteellisen hyvin, niin pleksin heijastukset, naarmut ja lika aiheuttavat kuviin vääristymiä. Heijastuksia ja muita vääristymiä pystyisi minimoimaan sillä, että pitäisi linssiä kiinni pleksissä, mutta käytännössä sitä ei uskalla tehdä. Se johtuu siitä, että turvakaukolo joustaa merkittävästi törmäyksissä. Kuvaajan kohdalle osuva voimakas taklaus ja siitä johtuva pleksin heilahdus saattaisivat tuhota kalliin putken ja aiheuttaa kuvaajalle mustan silmän. Huonosta näkyväisyydestä huolimatta käyn kuitenkin joka kerta kuvaamassa pleksin takaa, jotta saisin kuvaraporttiin vähän vaihtelua. Pleksin takaa kuvaan yleensä Sigman 24-105 mm tai 50 mm -putkilla. Käytännössä ainoa esteetön paikka kuvata jäälle on katsomon aukkojen tasanteilta. Silloin ollaan kuitenkin jo melko kaukana jäästä, joten joutuu käyttämään pitkää ja raskasta putkea. Aukoilta kuvaamiseen oma Sigma 120-300 mm -putki onkin sopivin ratkaisu.

Yleisesti ottaen Pelicansin Isku-areenalla on hyvä vasta uusittu valaistus, ehkä paras missä olen koskaan kuvannut. Vaikka se helpottaa kuvaamista, niin urheilukuvaukseen valoa ei ole koskaan liikaa, jos siis haluaa saada liikkeen oikeasti pysähtymään. Kuvaan jääkiekkoa täysmanuaalilla (M) ja asetuksikseni ovat nyt pikkuhiljaa vakiintuneet seuraavat lukemat: valotusaika 1/1600ms, aukko f4 ja herkkyys ISO6400. Näillä asetuksilla valotus asettuu kameran mittarin mukaan tasolle Ev +1,25-1,5. Valotan siis kuvia rajusti yli verrattuna siihen mitä kameran automatiikka ehdottaisi. Kuva ei kuitenkaan vielä pala puhki. Kyseessä on sama ilmiö joka tulee talvimaisemia kuvatessa, eli on pakko valottaa yli, jotta saa lumesta ja jäästä keltaisen/harmaan sijaan oikeasti silmää mielyttävän valkoista. Valotuksen puolesta asetukset alkavat olemaan nyt kohdallaan, sillä tällä kertaa minun ei tarvinnut enää jälkikäteen Lightroomissa koskea kuvan kirkkauden säätöön. Pitkällä putkella on mahdollista kasvattaa aukkoa aina f2.8 asti, mutta silloin syväterävyysalue jää moneen pelitilanteeseen liian kapeaksi. Käytän sitä kuitenkin tiiviimmissä lähikuvissa ja muissa spesiaaliotoksissa, sillä isolla aukolla saa taustan pehmennettyä mukavasti.

Tarkennuksessa käytän keskipistettä ja kroppaan kuvia Lightroomissa tarpeen mukaan jälkikäteen siten että kohde asettuu kuvaan mukavasti ja silmää miellyttävästi. Katsomon aukoilta kuvatessa käytän tarkennuksessa Servo AI-modea, jossa tarkennus seuraa kohdetta kunhan keskipiste vaan pysyy kohteen päällä. Pleksin läpi kuvatessa en uskalla luottaa servoon vaan käytän ”One-Shot” -asetusta eli kertatarkennusta. Tässä postauksessa on eiliseltä muutama kuva, jotka eivät mahtuneet Jatkoaika.com:n otteluraporttiin tai kuvakoosteeseen. Itse pelikuviin en ole hirveän tyytyväinen, tuntui siltä, että olen jatkuvasti myöhässä. Ensi kerralla pitää skarpata.

IMG_4707 Tämä kuva kuului päivän suunnitelmaan – check!

IMG_4943 #27 Miska Siikonen ottaa tyynesti onnittelut vastaan Liiga-uran ensimmäisestä maalista

IMG_4918 Ei mene patjan läpi – ei sitten millään!

IMG_4855 Katse tiukasti peliin (tai kännykkään)

IMG_5096#34 Dane Byers 2 min laitataklaus. Tähän kuvaan sopii pleksin tuoma lisäefekti vallan mainiosti

Muista katsoa loput kuvat Jatkoaika.com:n otteluraportista ja kuvakoosteesta.