Kaksi vanhaa puuta (vai kolme): Balvenie DoubleWood vs. Triple Cask

Tämä blogaus on jo turhan pitkään odottanut postausta, joten on aika palata viskin pariin. Nyt on aika tehdä lähes tieteellisen vertaisarvioinnin kestävä testi siitä, että korvaako laatu määrän, siis onko kaksi puuta parempi kuin kolme. Vertailussa on Balvenie DoubleWood ja Balvenie Triple Cask, jotka molemmat ovat 12 vuotiaita skotlantilaisia single malt viskejä. Erona näillä kahdella viskillä on se, että ennen pulloon pääsyä DoubleWood on kypsytetty kahdessa tynnyrissä, ensiksi perinteisissä amerikkalaisissa bourbonviskitynnyreissä ja viimeistelty eurooppalaisissa sherrytynnyreissä, joissa siis on aikaisemmin kypsytetty sherryä. Triple cask puolestaan on kypsytetty kolmessa eri tynnyrissä, ensiksi sellaisessa jossa on kerran kypsytetty amerikkalaista bourbon viskiä, sitten useampaan kertaan käytetyssä bourbon tynnyrissä ja lopulta useampaan kertaan käytetyissä Oloroso-sherrytynnyrissä (korjatkaa viskiasiasntuntijat, jos meni juuri päinvastoin nuo first-fill ja re-fill jutut). 2-3 puuta on ehkä tässä tapauksessa vähän hämäävästi sanottu, sillä kaikki tynnyrit on valmistettu tammesta, mutta puhutaan nyt puusta kuten viskikielessä puhutaan. Joka tapauksessa tammen vaikutus viskin makuun pienenee joka kerta kun tynnyri käytetään uudelleen. Puun määrän vertailussa vertaisarvioinnin kestäväksi tekee se, että molemmat ovat saman ikäisiä ja saman tislaamon pullotteita.

IMG_2714-2

The Balvenie
Omistaja: William Grant & Sons Ltd
Perustettu: 1892
Kapasiteetti 5.6 milj litraa
Kotipaikka: Dufftown, Banffshire
www.thebalvenie.com

Balvenie on skotlantilainen single malt -viski. Sen tislaamo sijaitsee Dufftownissa Speysidessa, jonka alueen viski ei ole Islayn saarten tyyliin kuuluisa karun savun tai turpeen vaan hunajaisen pehmeästä mausta. Balvenie perustettiin 1892 ja se on yksi William Grantin kolmesta tislaamosta. Grantien suku sijoitti siihen noin 2000 puntaa, joka on tuplasti enemmän kuin mitä sijoitettiin sisartislaamo Glenfiddichiin. Niillä rahoilla ostettiin käytetyt tislauspannut Lagavulinilta ja Glen Albynista. Vaikka tislaamo on vanha, niin ensimmäinen virallinen mallasviski pullotettiin vasta 1973, jonka jälkeen firma on noussut kymmenen myydyimmän merkin joukkoon Ameriikassa. Balvenie teki kaikkien aikojen ensimmäisen loppukypsytetyn eli toisessa tynnyrissä kypsytetyn viskin Balvenie Classic, jonka suora jälkeläinen tässä postauksessa arvioitu DoubleWood on.

IMG_2723

Niin, onko puiden määrällä väliä, katsellaan, haistetaan ja maistetaan. Värissä ei juurikaan ole eroa, yllättäen DoubleWood on aavistuksen tummempi. Se voi johtua siitä, että DoubleWood on ollut pidemmän aikaa sherrytynnyrissä.

Molemmissa on tuoksussa paljon makeutta. DoubleWoodissa on enemmän makeaa hedelmää kun taas Triple Caskissa tunnistan makean oloroso cherryn, olenhan ennenkin juonut kyseisissä sherrytynnyreissä kypsytettyä viskiä. Sanoisin, että triplassa on enemmän vaniljaa.. niin selvästikin ja aavistus bourbonia, joka ei tule esiin tuplassa.

IMG_2725

Sitten maistelemaan. Tuplan pieni ensipuraisu on makea ja sitten pieni pehmeä hunajan pölähdys. Ei oikein jälkimakua, jotain hunajaista tammea ehkä ja vähän salmiakkia. Ei savua eikä turvetta. No niitä en odottanutkaan. Triplan alkupuraisu on yhtä pieni ja makea. Oloroson tunnistaa taas. Hunajaa jäin odottamaan, mutta sitä ei tullutkaan. Hetkinen vaniljaa löytyy jälkimaussa, ei juuri muuta. Aavistus pippuria ja bourbonia. Vanilja on kyllä todella selvä! Uudella kierroksella  molemmista löytyy selvästi tammea. Hyvin mietoja makuja molemmissa, pehmeitä, nopeita, helppoja, kesäisiä. Ei mitään tajunnan räjäyttävää. Loppujen lopuksi sherry jää molemmissa aika vaisuksi, joka on lievä pettymys. Triplan jälkeen tupla ei maistukaan niin makealta kuin ensi siemauksella. Alkoholiprosentti (40%) voi selittää myös osin näiden viskien vaisuuden.

IMG_2717

Olen aikaisemminkin, aina oman ”tuomioni” jälkeen, surffaillut viskiblogeja ja katsonut mitä muut ovat viskeistä saaneet irti. Tällä kertaa kovin montaa arvostelua en löytänyt, johtuuko sitten viskien lievästä vaisuudesta vai mistä. MushiMALT kertoo triplan mausta seuraavasti:

”Maku alkaa hyvin pehmeänä ja samettisena. Mausteisuus alkaa kehittymään pikkuhiljaa pienen pippurisen kihelmöinnin kera. Maltaisuus tuo pyöreyttä. Maussakin tulee first fill hyvin esille, mutta makua pehmentää sherrykypsytys. Jälkimauksi jää hieman paahdetun sokerinen ja vaniljainen maltaisuus.”

Aika lailla samoilla linjoilla kuin minä. Mukava huomata, että asiantuntija löysi pippurit, vaniljat ja sherryt kuten minäkin. Smoke On The Water, jota olen usein lainannun täällä blogissa, ei jaksa oikein innostua:

”Tuoksu on raikas ja raa’ahkon hedelmäinen. Runsas vanilja, omena, raaka päärynä. Kevyt maltaisuus, yrttisyyttä. Terävä yleisilme. Bourbontynnyrit jyräävät. Maku on tuoksun jälkeen yllättävänkin pehmeä ja Balvenielle tyypillisesti kivan hunajainen. Hedelmäisyys on kuitenkin raa’ahkoa ja melko hapanta. (sitrusta, runsaasti omenaa). Maltaisuus on varsin kevyttä. Sherryisyyttä ei käytännössä tunnu… tai no, ehkä se tuo taustalle hieman makeutta. Jälkimaku on hapahkon hedelmäinen ja melko terävä. Maku jää myös melko lyhyeksi. Ei aihetta juhlaan.”

Samanlailla lievä pettymys (hintaansa nähden) Triple Wood näyttää olevan muidenkin mielestä, bourbontynnyreissä kypsytettyä perus viskiä

Tuplasta puolestaan nautiskelijat.net kertoo seuraavaa:

”Balvenien maku on todella pehmeä joka kuitenkin terävöityy loppuakohden ja yllättäen sen hiffaan. Hitto tämähän maistuu melko paljon juralle! Kyllä vaikka kaikki on päinvastoin niin yhtäläisyydet juraan ovat mielestäni selkeät. päin vastoin siinämielessä että Balvenie Doublewood on aluksi todella pehmeän makuista jaterävöityy loppuakohden jura tekee juuri päinvastoin.”

Oho, juuri noin ajattelin että tämähän on kuin Jura. Tuli mieleen oma kesäviskitesti parin vuoden takaa, samaan kategoriaan menee! Totta tuokin, makujen esiintulo menee just toisinpäin kuin Jurassa. DoubleWood ei aiheuta samanlaista vow-elämystä kuin Jura aikoinaan. Ei niin smooth..

Eläväpullo-blogi nostaa esiin tuplan mausta appelsiinin. Jep, tässä on ehkä appelsiina, kun triple caskissa se oli omenaa tai päärynää. Pieni, mutta selvä ero. Odotin että ero olisi ollut suurempi. Kommenteissa hyvä huomio, joka pätee molempiin. Tuoksu lupaa enemmän kuin maku antaa. Tuoksu on mielestäni jopa keskimääräistä parempi. Harmi, että maku jää pliisuksi.

Suuriviskikirja puolestaan väittää, että tuplassa olisi tuoksussa banaania. Ehkä, kun uudelleen haistaa. Ja totta, kaneli on se mauste, eikä siis salmiakki, joksi itse ensiksi luulin, hyvä. Olen toista mieltä kuin kyseinen viskiraamattu, jälkimaku ei ole pitkä. Mutta joo, se on hunajainen ja tamminen, niinhän sanoinkin.

IMG_2728

Jaa-a, onko puun määrällä väliä? Maku on aavistuksen eri, mutta onko se sittenkään positiivinen asia? Varsinkin kun Triple Wood on pari kymppiä kalliimpi? Balvenielle tyypillisiä viskejä molemmat, mutta tripla jää kuitenkin vähän etäiseksi ja kompleksiseksi kokemukseksi. Voittaja on selvä, paremmalla hintalaatusuhteellaan DoubleWood vie voiton.

Mainitaan vielä, että DoubleWoodin sain väitöslahjaksi vuosi sitten, Triple Cask on ostettu Tallinnan laivalta.

 1. Ardbeg Auriverdes
 2. Ardbeg Galileo
 3. Laphroaig Cairdeas
 4. Lagavulin 16 Year Old
 5. Ardbeg Ardbog
 6. Bowmore 15 years old ”Darkest”
 7. Kilchoman Machir Bay
 8. Kilchoman 100% Islay Second Edition
 9. Ardbeg Ten
 10. Jura 16
 11. Laphroaig 10 Year Old
 12. Balvenie DoubleWood 12yo
 13. Balvenie Triple Cask 12yo
 14. Bowmore 12 years old
 15. Cardhu 12
 16. Talisker 10 Year Old

Lisää samanlaista: