SMDV BRiHT-360 – Ensivalo

Tilasin itselleni ”joululahjaksi” ihan omat joulutuikut eli SMDV BRiHT-360-studio-/keikkasalamat. Tarkoitus oli hankkia kotikäyttöön helposti ja nopeasti kasattava pienimuotoinen studio. Sen lisäksi olisi tarkoitus, että akkukäyttöisenä salamat lähtevät helposti mukaan kaikkiin juhliin, joihin minut tilataan kuvaamaan. Näillä valoilla kun pitäisi pystyä kuvaamaan hyvätasoisia hääpotretteja myös vaativissakin valaistusolosuhteissa. Tilasin salamat Digitarvikkeesta, josta olen viime aikoina tilannut käytännössä kaikki tarvikkeeni. Toimitukset ovat olleet erittäin nopeita, jos tuotteita on ollut varastossa. Salamat tulivat tälläkin kertaa parissa päivässä vaikka joulukiireiden luulisi painavan päälle. Muutenkin erinomaista asiakaspalvelua heiltä, vastaukset tulivat nopeasti kuin apteekin hyllyltä, kun epävarmana kyselin kaikenlaisia omituisia kysymyksiä salamista heidän kotisivun chatin kautta. Yksi pieni miinus kuitenkin, toinen salama ei ollutkaan suoraan pakasta repäisty. Sillä oli lauottu ykdeksän kertaa Nikon-merkkisellä kameralla. Myöskään akku ei ollut suojapussissa kuten toisessa laatikossa oli. Tämä selvisi, koska valossa on laskuri joka laskee otettuja räpsyjä ja salama oli muutettu Nikon-asetuksille (Canon oletuksena). No, lamput olivat muuten kuin uudet ja näyttävät toimivankin kuten pitää, joten olkoon. Seuraavalla kerralla kuitenkin pyydän avaamattomat pakkaukset. Vaikka lamput ovat keveät, niin ne ovat todella huolella viimeistelty, niistä huokuu ammattimaisuus. Koska järjestelmä on täysin langaton ja akut ovat kiinni suoraan lampuissa, studion kasaamiseen ei kauaa mene. Olenkin näistä tuikuista todella onnellinen.

Lamput tulevat siisteissä laukuissa, joissa on olkahihna kantamista varten

Yllättäen ilman minkäänlaista taivuttelua, tyttäreni suostui malliksi tuikun ensivaloihin. Harmi, että tyttö säikähti ensimmäistä räpsäystä niin kovasti, että ei suostunut enää toiseen kuvaan, kuulemma liian kirkas valo. Valotehoa on siis ainakin kotikäyttöön riittävästi! Mutta totta, tässä ensimmäisessä kuvassa valoa oli kyllä ehkä aavistus liikaa… Jouduin tummentamaan kuvaa Lightroomissa ja oli todella lähellä, ettei vasen poski ”pala” kuvassa puhki. Valo oli kokemattomalla kuvaajalla ilmeisesti liian lähellä, etenkin kun käytin kameran TTL:ää, joka säätää salaman voimaa automaattisesti. Aukkokin unohtui isoksi, mutta kapea syväterävyysalue oikeastaan sopii tähän kuvaan ja mallin ilmeeseen. No, kai tämä nyt ihan ok kuva on ainakin itseoppineen valokuvaajan ensimmäiseksi ”studiokuvaksi” koskaan ikinä milloinkaan. Mallikin oli ilmeisesti tyytyväinen kuvaan, kun antoi minulle luvan sen julkaisemiselle täällä blogissa. Nyt kun tuikkujen ensivalot on otettu, niin täytyy alkaa opettelemaan käyttää valoja oikeasti ja ottaa pikkuhiljaa toinen valo mukaan mausteeksi. Jos tuo on sitten tytön lopullinen päätös, eli hän ei suostu enää malliksi, niin kaipaan pian varmasti koekaniine… eiku testivalokuvamalleja. Jos olet kiinnostunut, niin nykäise hihasta!

Lamppu telineine oli nopeasti kasattu – jopa ensikertalaiselta!

Tilasin samassa tilauksessa halvat sateenvarjot ja jalustat, joilla pääsee alkuun. Ennen ensi kesää olisi kuitenkin tarkoitus hankkia pari softboxia, joiden kanssa voi lähteä ulos kuvaamaan. Voit varmaan kuvitella miten sateenvarjon kanssa käyvisi jos vähänkään tuulee…

(Canon EOS 5D Mark IV, Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art, SMDV BRiHT-360 – 105mm, 1/200, f4, ISO100)