Rawia Sonylla

16mm, 1/60, f4, ISO1000

Minulle tärkeä ominaisuus kamerassa on se, että sillä pystyy kuvata myös raakakuvia. Onneksi se onnistuu myös Sony NEX-6:lla. Sillä otetut raakakuvat ovat ARW-päätteisiä ja ne aukeavat normaalisti Lightroomissa, jonka jälkeen kuvien käsittely ei juurikaan eroa Canonin kuvien käsittelystä. Sonyn raakakuvien dynamiikka näyttää olevan ihan Canonin tasoa ja kuvien säätöjä saa revitellä ihan yhtä reilusti kuvanlaadun kärsimättä.

16mm, 1/60, f4, ISO1000

Raakakuvia käsitellessä paljastui kameran mukana tulleesta objektiivista erikoinen yllätys, sillä otetuissa kuvissa on laajakuva-asennossa otetuissa kuvissa melkoinen tynnyrivääristymä ja linssi vinjetoi hurjasti. Alla olevasta kuvasta tynnyrivääristymä näkyy ”hienosti” bussipysäkin pyöreinä muotoina. Vinjetointi puolestaa näkyy kuvan kulmien tummenemisena. En ole kyllä näin rajua vinjetoimista aikaisemmin nähnyt, tosin en ole koskaan kuvanut raakana Canonin halvoilla kittiputkilla. Nykyisillä ”kalliimmilla” putkillani ei huomaa raakakuvasta juurikaan vinjetointia muuten kuin ihan suurimmalla aukolla.

Lightroomissa Sonyn raakakuvasta tehty JPG – ei linssikorjausta

Kuvasin tässä sessiossa kuvat RAW+JPG moodissa, jossa Sony tallentaa muistikortille alkuperäisen raakakuvan ja tekee siitä myös normi JPG:n. Tämän tekstin alla on kameran luoma JPG-kuva. Siitä huomaa heti, että Sony tekee hienoa työtä linssikorjauksen kanssa – bussipysäkki on muuttunut pallosta kuutioksi ja kuvan tummat nurkat ovat kadonneet. Sivuvaikutuksena on ollut kuitenkin se, että kuvien laidoista leikkaantuu pienet siivut pois. Kamera tekee samat linssinkorjaustemput myös etsinkuvalle, joten tynnyrivääristymä eikä vinjetointi näy etsimen kautta, etsimen rajaus on myöskin sama kuin lopullisessa kuvassa. Näitä linssikorjauksia ei tietenkään tehdä raakakuvaan, siksi kaikki virheet on nähtävässä ylläolevassa kuvassa.

Sonyn tekemä JPG

Onneksi linssin korjaukset pystyy tekemään raakakuvalla esimerkiksi Lightroomissa yhdellä klikkauksella. Alla on ensimmäisestä raakakuvasta itse Lightroomissa kehittämä JPG. Jos näitä kahta korjattua kuvaa vertaa keskenään, niin Lightroom korjaa tynnirivääristymän ja vinjetoinnin kokonaan, kun Sony jättää sitä aavistuksen kuvaan. Lightroom tekee korjauksen jopa hieman kuvanlaadun kustannuksella, sillä digipimiössä luotu kuva ei ole kulmistaan ihan niin tarkka kuin rungon korjauksen jälkeen. Onkin makukysymys kumpi korjaus on onnistunut paremmin, onneksi Lightroomissa pystyy myös säätämään korjauksen ”voimakkuutta”, eli Lightroomsisa pystyy tekemään vähän miedomman korjauksella, jolla pääsee halutessaan ihan vastaavaan lopputulokseen kuin Sonyn automatiikalla. Kameran automatiikka jätti alkuperäisen kuvan selvästi vähän tummaksi ja latteaksi, mutta pienellä valon ja värien säädöllä siihen saa helposti lisää eloa Lightroomissa. Kun vertaat näitä kahta kuvaa keskenään, niin ymmärrät sen pienen eron, miksi kuvaan JPG:n sijaan raakana ja käsittelen kuvat Lightroomissa.

Lightroomissa Sonyn raakakuvasta tehty JPG – linssikorjaus päällä

Alla on kolme samalla tavalla käsiteltyä kuvaa, eli ensinnä raakakuva, joka on saanut Lightroom-käsittelyn, mutta siihen ei ole tehty linssinkorjausta, keskellä Sonyn tekemä JPG, johon on tehty linssinkorjaus ja alinna Lightroom-käsitelty kuva, johon on myös tehty linssinkorjaus. Keskimmäinen, eli kameran automatiikan tekemä kuva on selvästi vähän alivalottunut ja lattea. Olisihan tämän saman korjauksen voinut tehdä rannalla säätämällä kameran asetuksia ennen kuvan ottamista, ylivalottamalla hieman ja lisäämällä kameran asetuksiin värien saturaatiota, mutta tämä olisi ollut työlästä ja takanäytön perusteella olisi ollut joka tapauksessa vaikea arvioida, miltä kuva näyttää oikeasti tietokoneen näytöltä.

Lightroomissa Sonyn raakakuvasta tehty JPG – ei linssikorjausta

Sonyn tekemä JPG

Lightroomissa Sonyn raakakuvasta tehty JPG – linssikorjaus päällä

Summasumrum, Sonylla pystyy kuvaamaan laadukkaita ja dynamiikaltaan loistavia raakakuvia. JPG-kuvaajalla linssinkorjaus tapahtuu automaattisesti Sonyn rungon automatiikan toimesta eikä kuvaaja huomaa linssin aiheuttamia virheitä kuvissaan. Raakakuvaaja tarvitsee ohjelman, jolla voi korjata linssin tekemät ”virheet” jälkikäteen, tällaisia ovat mm. Adoben Lightroom ja Photoshop.

EDIT: JPK:n pyynnöstä alla vielä ihan täysin käsittelemättömästä Sonyn raakakuvasta tehty JPG-kuva. Kun tätä vertaa tuohon Sonyn tekemään JPG-kuvaan, niin huomaa hyvin kuinka paljon kuvankäsittelyä kameran automatiikka tekee ennen JPG-käännöstä. Normi käsittelemätön raakakuva on aina lattea ja sitä on käytännössä aina pakko käsitellä ennen kuin se on julkaisukelpoinen. Se on raakakuvauksen heikkous, mutta samalla myös vahvuus.

Täysin käsittelemätön Sonyn raakakuva

EDIT2: Sulantoblogin Matti oli tehnyt samat havainnot NEX-6:n raakuvista. Käy katsomassa hänen tekemä arvostelu täältä (Kiitos Esa vinkistä!).

Lisää samanlaista: