Perseidit 2016

Kuvasin viimeksi Perseidien meteoriparvea vuonna 2012 Kuopiossa omalta terassilta. Silloin sain kalastettua muutaman kuvan, joiden taso ei oikein päätä huimannut. Nyt oli kova tavoite pistää edellistä kertaa paremmaksi. Etsin Google Mapsin avulla rauhallisen paikan Hollolasta Vesijärven rannalta kymmenen kilometrin päästä valosaasteesta. Maps ei tietenkään ihan kaikkea ympäristöstä kerro, mutta pieni venesatama osoittautui hyväksi paikaksi kuvata. Valitettavasti sää ei ollut tälläkään kertaa paras mahdollinen, ilmassa oli ohutta yläpilveä ja niiden sekä maan välillä leijaili tiheämpiä pilvilauttoja.

Tämä ensimmäinen meteori oli ”puolivahinko”, hain vasta sopivia kuvakulmia kun tämä välähti.

Putkena minulla oli Sigman uusi valovoimainen 20 mm -objektiivi, jota käytin suurimmalla aukolla f1.4. Herkkyydeksi valitsin pienimmän ISO100:n, jotta kuviin tulisi mahdollisimman vähän kohinaa. Tarkoitus oli kuvata pitkiä 20 sekunnin valotuksia. Vaikka yömaisema näytti näillä asetuksilla kuvissa hyvältä, niin voi olla, että 20 sekunnin valotus oli vähän liian pitkä valinta loppukesän ei täysin tummalle taivaalle, osa himmeimmistä tähdenlennoista ei tarttunut kuviin. Valotusajan puolittaminen 10 sekuntiin ja ISOn tuplaaminen 200:aan olisi todennäköisesti tuonut isomman saaliin. Noh, ihan tyytyväinen olen näihinkin, sillä sain saalistettua ihan hyvän kattauksen keskimääräistä kirkkaampia meteoreja.

100 % suurennos pienokaisesta
Tämä on Capella-tähteä ohittava meteori on selvästi Perseidi, se tulee oikeasta eli Perseuksen tähtikuvion suunnasta.
Tämä on Capella-tähteä ohittava meteori on selvästi Perseidi, se tulee oikeasta eli Perseuksen tähtikuvion suunnasta.
Capellan ohitus (100 % suurennos)
Capellan ohitus (100 % suurennos)
Tämä oli illan ensimmäinen Perseidi, joka sai minut sanomaan äänen VAU. Siinä oli värejä jopa paljaalla silmällä katsottuna, keltaista ja punaista. Huolestuin, että mahtuiko se kameran kuvaan, mutta onneksi mahtui!

Värit näkyvät myös 100 % suurennoksessa.
Koska tiirailin lähinnä Perseuksen suuntaan, tämä kaunotar jäi minulta huomaamatta. Se lensi väärään suuntaan ollakseen Perseidi.
Koska tiirailin lähinnä Perseuksen suuntaan, tämä kaunotar jäi minulta huomaamatta. Se lensi väärään suuntaan ollakseen Perseidi.
Tämän kaunottaren muodot ovat kuin suoraan oppikirjasta.
Tämän kaunottaren muodot ovat kuin suoraan oppikirjasta.
Tämä välähdys ei ollut meteori vaan ilmeisesti iridium-satelliitti.
Välähdyksen säännöllisyys puoltaa iridium-teoriaa
Yhden aikaan pilvet pilasivat näytelmän. Olin juuri alkamassa purkamaan kameraa, kun tämä Perseidi välähti esiin pilven takaa. Onneksi sain sen saalistettua illan viimeiseen ruutuun.
Yhden aikaan pilvet pilasivat näytelmän. Olin juuri alkamassa purkamaan kameraa, kun tämä Perseidi välähti esiin pilven takaa. Onneksi sain sen saalistettua illan viimeiseen ruutuun.
Viimehetken Perseidin lähitarkastus
Viimehetken Perseidin lähitarkastus

Näiden meteorien lisäksi näin klo 00.36 pohjoistaivaalla kirkkaan vihreän tulipallon eli Bolidin. Se erottui hyvin kirkasta taivaanrantaa vasten, joten sen täytyi olla vähintään yhtä kirkas kuin kuu. Täytyypä tehdä tulipallosta raportti Ursan Taivaanvahti-palveluun. Saapa nähdä, ovatko muutkin Perseidien tiiraajat nähneet saman tulipallon. (EDIT klo 15:36: tulipallon oli nähnyt myös moni muu, tässä oma raporttini)

(EDIT klo 15.58: Tein Taivaanvahtiin myös Perseideistä raportin)

(EDIT klo 23:58: Sami Vähätalo oli saanut kuvattua sen minun kameralla missaaman tulipallon. Tuolta se juuri näytti, aivan huikea!)

Lisää samanlaista:

Sigma 20mm f1.4 DG HSM ’Art’ – Ensiräpsyjä

Jonkin aika sitten olin ihan hukassa oman kuvaamiseni kanssa. Olin jonkinlaisessa risteyksessä, enkä tiennyt mihin suuntaan lähtisin harrastusta viemään. "Taantuisinko" "pelkäksi" harrastajaksi vai alkaisinko viemään harrastusta ammattimaisempaan suuntaan. Downgreidaisinko kalustoni vai satsaisinko jatkossakin pro-vehkeisiin. Haahuilin vaihtoehtojen välissä, mutta nyt luulen löytäneeni suunnan. Perustin sivutoiminimen, jonka toimenkuvaan kuuluu koulutustani vastaavan pääosaamiseni eli lääketieteellisen fysiikan asiantuntijapalveluiden lisäksi myös valokuvaus. Palaan asiaan myöhemmin, kunhan saan "firmani" valokuvaussivutkin valmiiksi.

Tässä ensimmäinen hankinta, jonka tein heti kun visioni kuvaamisesta selkeni - Sigma 20mm f1.4 DG HSM Art. Kun julkaisin Facebookissa kuvan putkesta, minulta kysyttiin minkälaisiin tilanteisiin tälläinen laajakuvainen putki on oikein tarkoitettu? Vastasinkin sinne jo lyhyesti, mutta se tulee erityisesti maisema-, tähti- (linnunrata, revontulet), juhla- ja asuntokuvaukseen. Valovoimansa ja laajan kuvakulmansa vuosi se toimii erinomaisesti hämärissä ja ahtaissa tiloissa. Lisäksi sillä voi tehdä mielenkiintoisia kikkailuja perspektiivin kanssa.

DSC_1461

Alla pari ensiräpsyä, jotka on otettu sisätiloissa sateisen päivän hämärässä putken suurimmalla aukolla f1.4. Fiilikset ovat todella hyvät, putki vaikuttaa erittäin luotettavalta ja tarkalta. Tämä on täydellinen lisä omaan kalustooni.

IMG_0368

IMG_0387