Hollolan keskiaikatapahtuma 2016

IMG_0908

Hollolan kirkonkylällä järjestetään kahden vuoden välein Hollolan keskiaikatapahtuma. Tämän viikonlopun tapahtuma oli järjestyksessä yhdestoista, joten tapahtumalla on jo pitkä historia. Aivan kuin oikeasti keskiaikaan, markkinakansa oli kokoontunut telttoineen kylän kirkon läheiselle pellolle ja tarjolla oli kaikenlaista leivoksista possupaistiin, koriste-esineistä hevosenkenkiin ja teatterista turnajaisiin asti ja siltä väliltä.

IMG_0918

Markkinaväki oli tietenkin pukeutunut asiaan kuuluvasti ja ajanhengen mukaisesti. Olen aikaisemmin vieraillut Hämeenlinnan vastaavassa tapahtumassa, jossa keskiaikaisesti pukeutunutta porukkaa oli huomattavasti enemmän, mutta ymmärrettävää, onhan Hollola nykyään hieman pienempi kunta väkiluvultaan kuin Hämeenlinna.

IMG_0905

Nykyaikaista yleisöä oli kuitenkin vastaavasti paikalla suhteellisesti mitattuna selvästi enemmän, lähipellot oli täytetty niille pysäköityjä autoja. Keskiaika elää siis uutta nousukauttaan, josta luulen ison kiitoksen kuuluvan fantasiasarja Game of Thronesille. Ideoita rooleihin ja vaatetukseen olikin haettu kyseisestä sarjasta vai mitä mieltä olette seuraavan kuvan hahmosta? Arvaatko kuka on hänen idoli?

IMG_0889

Ei ole Harry Potter! Muitakaan Tylypahkan hahmoja ei näillä markkinoilla nähty. Harry Potter taitaa olla Päijät-Hämeessä out vaikka uusin Potter -näytelmä onkin juuri tänään julkaistu.

IMG_0921

Game of Thronesissa on useaan otteeseen näytetty satiiristista katuteatteria ja sitä oli tarjolla (onneksi) näilläkin markkinoilla. Muun muassa tämä kahden hengen teatteriryhmä nauratti yleisöä Ritari Paukapää-parodialla. Kuten heidän vaatetuksestaan voi päätellä, keskiaikaisen hahmon luomiseen ei aina tarvita paksua lompakkoa eikä kalliita vaatteita tai muuta rekvisiittaa vaan pala kangasta ja kepin pätkä riittää kunhan harrastajalla on sopivasti hull… eiku luovuutta.

IMG_0948

Mitäpä markkinat olisivat ilman kunnon turnajaisia? Sellaiset nähtiin tälläkin kertaa neljän Rohan tallin ratsastajan toimesta, Ryhmää täydensivät asiaan vihkiintyneet juontaja ja aseenkantajat, voin kuvitella että tuollaista se on oikeasti ollut ennen vanhaan. Ehkä pienenä kauneusvirheenä voisi mainita alkumusiikki, jonka tahdissa sankarit marssivat turnajaisareenalle. No, ehkä monesta nykynuoresta Queenin We Will Rock You voi jo tuntua melko keskiaikaiselta biisiltä.

IMG_0968

Turnajaiset sisälsivät tietenkin normi peitsienkalistelun lisäksi myös muita lajeja, kuten aivojen viipalointia…

IMG_0992

…keihäänheittoa, jossa osuma kuulemma vapautti helvetin tulet valloilleen…

IMG_1024

…sekä nuijapäiden nuijimista. Hauskaa oli, kahden vuoden päästä uudelleen!

Lisää kuviani keskiaikatapahtumasta ja turnajaisista löydät kuvagalleristani.

Ps. Kymmenennen juhlavuoden arvontaan osallistuminen päättyi juuri pari minuuttia sitten! Arvon voittajan tänään ja julkaisen sen huomenna blogissa.

Lisää samanlaista:

Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM Sport – Ensivalo

​Siinä se nyt pönöttää, jo pitkään haaveilemani telezoom Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM Sport vierellään toinen uusi hankintani, josta sitten joskus myöhemmin blogissa. Tuo pullo on kuitenkin hyvä vertailukohta arvioida putken kokoa. Blogissa taisin mainita tuosta putkesta ensimmäisen kerran kaksi ja puoli vuotta sitten Sigma 35mm f1.4 DG HSM Art -hankinnan yhteydessä. Silloin tasavahvana hankintalistalla oli toinen putki Sigma 180mm APO Macro f2.8 EX DG OS HSM, jonka sitten lopulta hankinkin. Niinpä onkin lähes tragikoomista, että nyt annoin sen huippumakron pois vaihdossa.

Niin, minusta ei tullut makrokuvaajaa vaikka luulin. Ajattelin, että möyrin mielissäni pitkin peltoja ötököiden ja muun makromaailman perässä, mutta ei. Kuvasin makrolla kyllä paljon, mutta käytännössä kaikkea muuta kuin makroja kuten esimerkiksi potretteja, tapahtumia, urheilua ja komeettoja. Niissä kaikissa tapauksissa tämä zoomi olisi toiminut paremmin. No, potretteja varten minulla on nyt Sigma 50mm f1.4 DG HSM Art. Vaikka makrokuvauksesta en innostunut, niin noin hyvästä putkesta ei ollut helppo luopua. Onneksi Rajala Pro Shop teki todella hyvän vaihtotarjouksen ja se lievitti vähän luopumisen tuskaa ja eroahdistusta. Saamaani vaihtohyvitykseen vaikutti toki se, että makro oheistarvikkeineen oli todella hyvässä kunnossa, kuin suoraan kaupan hyllystä. Siinäpä teille kaikille lukijoilleni opiksi, pitäkää hyvää huolta linsseistänne sekä mukana tulevista tarvikkeista ja säilyttäkää alkuperäiset pakkaukset. Eipä tule niin paljoa ostohinnasta takkiin, jos joskus päätätte luopua putkesta. Vaikka nyt saattaa tuntua, että et halua luopua putkesta koskaan, niin ei sitä koskaan tiedä.

Ei tämä hankinta olisi näin pitkään kestänyt, mutta viime kuukaudet mietin tämän ja toisen Sigman Sport-putken eli Sigma 150-600mm f5-6.3 DG HSM Sport -putken välillä. Se olisi ollut tuplasti pidempi ja jonkin verran halvempi. Painossakin oli eroa, mutta koska molemmat ovat "raahattavia", niin se ei ollut merkkittävä. Lopulta valinnan ratkaisi valovoima. Urheilukuvauksessa tarvitaan valovoiman mahdollistamaa nopeutta. Tämä korostuu sisätiloissa (esim jäähalli) kuvatessa, kun ei tarvitse välttämättä nostaa ISO-arvoa ihan tappiin asti, jotta päästään riittäviin valotusaikoihin, jotta pelaajien liike pysähtyy. Lisäksi 150-600mm olisi ollut liian pimeä tähtikuvaukseen. Tulenkin varmasti joskus tulevaisuudessa kokeilemaan uutta zoomiani esimerkiksi komeettojen kuvauksessa. Halvempia ja keveämpiä vaihtoehtoja, kuten Sigma 150-600mm f5-6.3 DG HSM Contemporary ja Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD, en edes oikeasti harkinnut. Sen lisäksi, että ne olisivat olleet liian pimeitä minun kuvaustyyliini, niin niiden tarkennusnopeus olisi todennäköisesti ollut riittämätön tapahtuma- ja urheilukuvaukseen tai ainakin vaikeuttanut sitä. Hankin tälle varmasti jossain vaiheessa kaveriksi kehutun 2x telekonvertterin Sigma TC-2001, jolla putken pituuden saa jatkettua kaksinkertaiseksi tuohon 600 milliin asti. Silloinkin valovoima on noita muita zoomeja parempi (f5.6).

Nämä tämän postauksen testikuvat on napsittu ihan vaan ohimennen huomatuista kohteista. Putki selvästikin toimii ja tarkennus on kohdallaan, mutta eihän se näissä kuvissa joutunut vielä edes koville tai toisaalta päässyt omalle mukavuusalueelleen. Tositestiin se joutuu sitten, kun pääsen kuvaamaan jotain mielenkiintoista peliä tai kilvanajoa. Eilen kuvauillessani viimeisiä testiräpsyjä, jouduin sitten ilmeisesti vanhan makroni koston uhriksi. Astuin nimittäin ojassa kukkaa kuvatessani ainakin kilon painoiseen koiranp*#%&n. Siinä sitten kenkää pestessä (ja yökkiessä) tajusin että tämä oli viimeinen niitti - minusta ei tullut makrokuvaajaa eikä koskaan tule. Kuvailen mieluummin kukkia jalkakäytävältä käsin pitkällä zoomilla. Alla kuvagalleria testiräpsyistä, putken ensivalo on tuo kuva, jossa näkyy myyntipakkauksen kulma. Olisihan tuo ensimmäinen kohde voinut olla vähän mielenkiintoisempikin, mutta ei malttanut etsiä kun oli kiire testata.

IMG_1998 IMG_2013

IMG_2030 IMG_2041

IMG_2044 IMG_2104

 

IMG_2108 IMG_2111 IMG_2118 IMG_2135 IMG_2139 IMG_2148 IMG_2151

IMG_2163 IMG_2173