Juhannusneito

Kuluneen viikon aikana lähes arki-iltani ovat menneet tämän blogin kanssa tapellessa, uusi alusta EasyBlog5 bugittaa nimittäin ihan tonnilla. Oikeastaan kaikki ne toiminnallisuudet, jotka tekivät EasyBlog3:sta ylivertaisen bloggeriin nähden ovat uudessa versiossa rikki. Unohdin taas kerran sen perussäännön, että älä päivitä toimivaa ohjelmaa ennen kuin muut ovat todenneet uuden version edellistä paremmaksi ja kaikki lastentaudit on korjattu pois. Senkin nörtti! No onneksi Stackideasin tiimi on ollut hurjasta bugimäärästä huolimatta avulias. 

Juhannukseksi pistin kuitenkin blogin pois mielestä ja keskityin keskikesän juhlan viettämiseen perheeni kanssa ja ohessa uuden telezoomini Sigma 120-300mm f2.8 DG Sport sisäänajoon. Tositestiin en siis ole vielä putkea laittanut, mutta muutamia räpsyjä vähän sieltä täältä on tullut otettua.

Tässä yksi sellainen satunnainen räpsäisy tuntemattomasta Konttilan kokkoa vahtivasta juhannusneidosta. Tätä kuvaa ei kannata alkaa teknisessä mielessä pikselitarkkaan zoomailemaan, en julkaise kuvaa siksi. Julkaisen tämän, koska siinä on mielestäni jotain juhannusyön taikaa ja täytyyhän tämä kuva heittää eetteriin ennen kuin Juhannus jää aivan liian kauaksi taakse.

No, jos kuitenkin putken kautta ajattelee, niin voi havaita, että pisimmässä teleasennossa (300mm) suurin aukko f2.8 antaa jopa noinkin kauas erittäin kapean syväterävyysalueen, joka luo osaltaan (tuon neidon haaveilevan ilmeen lisäksi) maagista tunnelmaa. Kokosta kohoava lämmin hohka, joka saa ilman väreilemään, pehmentää neidon kasvoja, mutta hameesta näkee, että putki on tarkennuksen osuessa erittäin tarkka ja terävyys on kohdallaan.

Yritän saada tämän viikon aikana julkaistua lisää putkella otettuja ensiräpsyjä, samalla perustelen valintaani, eli miksi vaihdoin huippu makroni tähän.

IMG_2138

Lisää samanlaista:

Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM Sport – Ensivalo

​Siinä se nyt pönöttää, jo pitkään haaveilemani telezoom Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM Sport vierellään toinen uusi hankintani, josta sitten joskus myöhemmin blogissa. Tuo pullo on kuitenkin hyvä vertailukohta arvioida putken kokoa. Blogissa taisin mainita tuosta putkesta ensimmäisen kerran kaksi ja puoli vuotta sitten Sigma 35mm f1.4 DG HSM Art -hankinnan yhteydessä. Silloin tasavahvana hankintalistalla oli toinen putki Sigma 180mm APO Macro f2.8 EX DG OS HSM, jonka sitten lopulta hankinkin. Niinpä onkin lähes tragikoomista, että nyt annoin sen huippumakron pois vaihdossa.

Niin, minusta ei tullut makrokuvaajaa vaikka luulin. Ajattelin, että möyrin mielissäni pitkin peltoja ötököiden ja muun makromaailman perässä, mutta ei. Kuvasin makrolla kyllä paljon, mutta käytännössä kaikkea muuta kuin makroja kuten esimerkiksi potretteja, tapahtumia, urheilua ja komeettoja. Niissä kaikissa tapauksissa tämä zoomi olisi toiminut paremmin. No, potretteja varten minulla on nyt Sigma 50mm f1.4 DG HSM Art. Vaikka makrokuvauksesta en innostunut, niin noin hyvästä putkesta ei ollut helppo luopua. Onneksi Rajala Pro Shop teki todella hyvän vaihtotarjouksen ja se lievitti vähän luopumisen tuskaa ja eroahdistusta. Saamaani vaihtohyvitykseen vaikutti toki se, että makro oheistarvikkeineen oli todella hyvässä kunnossa, kuin suoraan kaupan hyllystä. Siinäpä teille kaikille lukijoilleni opiksi, pitäkää hyvää huolta linsseistänne sekä mukana tulevista tarvikkeista ja säilyttäkää alkuperäiset pakkaukset. Eipä tule niin paljoa ostohinnasta takkiin, jos joskus päätätte luopua putkesta. Vaikka nyt saattaa tuntua, että et halua luopua putkesta koskaan, niin ei sitä koskaan tiedä.

Ei tämä hankinta olisi näin pitkään kestänyt, mutta viime kuukaudet mietin tämän ja toisen Sigman Sport-putken eli Sigma 150-600mm f5-6.3 DG HSM Sport -putken välillä. Se olisi ollut tuplasti pidempi ja jonkin verran halvempi. Painossakin oli eroa, mutta koska molemmat ovat "raahattavia", niin se ei ollut merkkittävä. Lopulta valinnan ratkaisi valovoima. Urheilukuvauksessa tarvitaan valovoiman mahdollistamaa nopeutta. Tämä korostuu sisätiloissa (esim jäähalli) kuvatessa, kun ei tarvitse välttämättä nostaa ISO-arvoa ihan tappiin asti, jotta päästään riittäviin valotusaikoihin, jotta pelaajien liike pysähtyy. Lisäksi 150-600mm olisi ollut liian pimeä tähtikuvaukseen. Tulenkin varmasti joskus tulevaisuudessa kokeilemaan uutta zoomiani esimerkiksi komeettojen kuvauksessa. Halvempia ja keveämpiä vaihtoehtoja, kuten Sigma 150-600mm f5-6.3 DG HSM Contemporary ja Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD, en edes oikeasti harkinnut. Sen lisäksi, että ne olisivat olleet liian pimeitä minun kuvaustyyliini, niin niiden tarkennusnopeus olisi todennäköisesti ollut riittämätön tapahtuma- ja urheilukuvaukseen tai ainakin vaikeuttanut sitä. Hankin tälle varmasti jossain vaiheessa kaveriksi kehutun 2x telekonvertterin Sigma TC-2001, jolla putken pituuden saa jatkettua kaksinkertaiseksi tuohon 600 milliin asti. Silloinkin valovoima on noita muita zoomeja parempi (f5.6).

Nämä tämän postauksen testikuvat on napsittu ihan vaan ohimennen huomatuista kohteista. Putki selvästikin toimii ja tarkennus on kohdallaan, mutta eihän se näissä kuvissa joutunut vielä edes koville tai toisaalta päässyt omalle mukavuusalueelleen. Tositestiin se joutuu sitten, kun pääsen kuvaamaan jotain mielenkiintoista peliä tai kilvanajoa. Eilen kuvauillessani viimeisiä testiräpsyjä, jouduin sitten ilmeisesti vanhan makroni koston uhriksi. Astuin nimittäin ojassa kukkaa kuvatessani ainakin kilon painoiseen koiranp*#%&n. Siinä sitten kenkää pestessä (ja yökkiessä) tajusin että tämä oli viimeinen niitti - minusta ei tullut makrokuvaajaa eikä koskaan tule. Kuvailen mieluummin kukkia jalkakäytävältä käsin pitkällä zoomilla. Alla kuvagalleria testiräpsyistä, putken ensivalo on tuo kuva, jossa näkyy myyntipakkauksen kulma. Olisihan tuo ensimmäinen kohde voinut olla vähän mielenkiintoisempikin, mutta ei malttanut etsiä kun oli kiire testata.

IMG_1998 IMG_2013

IMG_2030 IMG_2041

IMG_2044 IMG_2104

 

IMG_2108 IMG_2111 IMG_2118 IMG_2135 IMG_2139 IMG_2148 IMG_2151

IMG_2163 IMG_2173