Auringonpilkku 961, osa 2


Tänään kollimoin putken pelit kohdalleen omalla Kinder-munan keltaisesta kennosta valmistetulla kollimointituubilla. Kollimointi oli ollut eilen jonkin verran pielessä, joten odotukset olivat korkealla kun taivas selkeni yhden aikaan. Testasin putkea ensiksi samalla tavalla kuin eilen eli olohuoneen ikkunan läpi. Liekö sitten johtui kollimoinnista vai seeingistä, mutta pilkku 961 erottui todella hienosti ja yksityiskohtiakin näkyi. Vähän matkan päässä erottui myös toinen paljon pienempi pilkku, ilmeisesti 962. Auringon ympärillä oli näkyi outo halo, jonka päättelin johtuvan valon taittumisesta olohuoneen ikkunassa. Seuraavaksi siis putki pihalle! Pihalla kuvan tarkkuus parani entistään ja halo oli kadonnut. Pilkkujen yksityiskohdat näkyivät entistä selvemmin ja terävästi. Kuvasin näkymän jälleen kännykälläni käsivaralta. Eli kuvassa näkyy selkeästi pilkku 961. Okulaarina oli Super Plossl 25mm ja tänään välissä oli myös 2x Barlow, joten suurennos oli tuplat eiliseen.