Auringonpilkku 963 osa 3

Aurinko 15.7.2007. Oikealla 963:sta erottuu myös pieni 964 (9 kuvaa pinottuna).
Suurennos 963:sta ja 964:sta.

Seuraavaksi otin 2x barlowin välistä ja vaihdoin okulaariksi 25mm:n Super Plosslin, jolloin suurennos oli ”vain” 48x. Viime viikolla sain otettua tällä suurennoksella muutaman todella tarkan yksittäisen kuvan kännykälläni. Nyt keskityin tukemaan puhelinta tarkasti, jotta puhelin pysyisi paikallaan koko BestPicin ajan. Pari sarjaa sainkin onnistumaan, niin että kaikki yhdeksän kuvaa olivat kohtalaisia. Yllä on paras yhdeksän kuvan sarja pinottuna RegiStax4:lla. Kuvasta pystyy erottamaan 963:n lisäksi muitakin pilkkuja, esimerkiksi oikeassa laidassa on pienempi pilkkuryhmä nimeltään 964.

Lisää samanlaista:

Auringonpilkku 963


Piti jatkaa kokeiluja kännykälläni (SonyEricsson k800i), kun taivas kerran kirkastui ja SpaceWeatherin mukaan auringossa näkyi mielenkiintoinen pilkkuryhmä nimeltään 963. Ensiksi otin muutaman kuvan suuremmalla suurennoksella 25mm Super Plossl -okulaarilla ja 2x Barlowilla. Sen jälkeen päätin ottaa barlowin välistä ja ottaa kuvia koko auringosta. k800i yllätti minut taas positiivisesti, se osasi tarkentaa itsensä suoraan pilkkuihin. Tästä todisteena yksittäinen kuva. Harmittavasti pilven lonkare tuli auringon eteen ja tarkennuskokeilut jäivät kesken. Tällaisia kuvia olisi ollut hieno pinota päälekäin. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa, toivottavasti huomenna on aurinkoinen päivä. Pilkutkin ovat silloin lähes keskellä aurinkoa. (Tämä bloggeri näyttää pakkaavan kuvia melkoisesti, joten näistä tähtikuvista osa näyttävyydestä katoaa sen myötä)

Auringonpilkku 963 osa 2


Vihdoinkin pilvet väistyivät auringon edestä. Vaikka edellinen yö meni matkustamiseen ja unet jäivät pariin tuntiin, niin väsymys karisi kaukoputken parvekkeelle siirtämisen aikana silmistä.

Jatkoin siis k800i kokeilujani auringonpilkkujen kuvaamisessa. Ensiksi kohdistin putken aurinkoon ja sen jälkeen päätinkin laittaa alkuperäisien suunnitelmien vastaisesti yhdistelmän 10mm Super Plossl okulaari + 2x Barlow. Eli suurennosta oli hulppeat 240x. Tälle asetukselle odotukseni eivät olleet korkealla vaikka suht hyvä seeing vallitsikin. Ensiksi yritin ottaa kuvia, että okulaarin aurinkosuoja oli käännetty esiin, mutta kuva-ala jäi aivan liian pieneksi niin isolle "pilkkuparvelle" kuin 963 on. Lisäksi puhelimen automaattikamera ei saanut millään tarkennusta kohdalleen.

Luulin jo kuvaamisen kyseisellä suurennoksella toivottomaksi yritykseksi, kunnes hoksasin kääntää aurinko suojan taakse. Sen jälkeen kameran linssi pääsi tarpeeksi lähelle okulaaria ja näin kuva-ala suureni järkeväksi valokuvaamista varten. Napsin useita kuvia, niin yksittäisiä kuin täysiä 9 kuvan BestPic sarjoja. Suurimmaksi osaksi tarkennus meni ohi, mutta tämän yksittäisen aika hyvän kuvan sain otettua. Pinoamista ei kannattanut yrittää, koska tällä suurennoksella en saanut puhelinta tuettua käsivaralta tarpeeksi tukevasti, jotta riittävästi hyvälaatuisia kuvia olisi onnistunut. Kuitenkin, täytyy olla jälleen tyytyväinen kuvaan kun ottaa huomioon millä kameralla se on otettu. Myöhemmin luvassa lisää raporttia...