Alkusyksyn DeepSky-kohteita.

Elämäni ensimmäinen DeepSky kohde mitä havaitsin oli tähtijoukko nimeltä M15. Se näytti elokuun alussa kerrostaloparvekkeen valosaasteesta huolimatta putkella aikalailla samalta kuin jmantylan ottamassa kuvassa.

Viime viikolla taas katselin Herkuleksen tähtikuviossa olevia tähtijoukkoja M13 ja M92. Silloin oli aika kirkas ilma, joten M13 näytti todella hienolta, tähtiä näkyi kerralla tuhansia ja näkymä näytti aikalailla samalta, kuin kaizun ottamassa kuvassa. Sumu ei näyttänyt ehkä ihan noin kirkkaalta, mutta kuitenkin tähtiä näkyi lähes noin paljon ja olin todella häkeltynyt näystä. Pääsipä minulta suusta ääneen jopa: ”Voi herran jumala.” 🙂 Tuo sumu on todella hieno, luultavasti näin pohjoisen syystaivaan näyttävin tähtijoukko. Se on sen verran kirkas, että pimeässä paikassa erottunee jopa paljain silmin. Nyt Toppilan valosaasteessa se löytyi helposti putken etsimellä, eli ei tarvinnut suunnistaa Stellariumin avulla tähdellä toiselle. Samana iltana tiirailin myös M92:sta joka on aikalailla saman näköinen mutta pienempi. M92 löytyi sekin helposti kun olivat vertikaalisesti samalla linjalla M13 kanssa vaikka M92 onkin toisella puolella Herkuleksen tähtikuviota.

Viime yönä sitten katselin Lyyran tähtikuvion rengassumua. Se sijaitsi viime yönä klo 01 aikaan ilmeisesti taivaan ruuhkaisella alueella. Kaukoputken näkökentässä vilahti yhteensä neljä satelliittia. Ne menee aika nopeaa tuosta näkökentästä ohi, mutta satelliitteja ne todennäköisesti olivat koska meteorit menisi varmaan vielä nopeampaa. Silmälle rengassumu näytti meidän parvekkeen valosaasteessa aikalailla samalta kuin tässä jmantylan kuvassa. Astronetin jmantyla-nimimerkille kiitoksia, sillä kuvat ovat todella realistisia ja näyttävät siltä miltä silmälle DeepSky kohteet dobsonilla näyttävät. Ensi viikonloppuna taidan käydä Biltemassa, siellä olisi muutamalla kympillä sopivat kärryt tuolle putkelle. Tuo rengassumu näyttäisi varmasti paljon hienommalla jossakin oikeasti pimeässä paikassa. Värejäkin saattaisi erottaa…

Valitettavasti DeepSky-kohteet ovat niin himmeitä, että kuvien ottaminen ei onnistu k800i:llä. DeepSky kuviin tarvitsisi pitkän valotuksen ja sellainen ei tällä puhelimella onnistu varsinkaan käsivaralta.