Logitech Quickcam Pro 9000 -projekti

Logitech Quickcam Pro 9000 -webkamera

 

Koko tarina sai alkunsa muutamia viikkoja sitten kun luin Gary Honisin kirjoittaman raportin Logitech Quickcam Pro 9000:n modaamisesta tähtikuvauskäyttöön. Operaatio näytti haastavalta, mutta ei mahdottomalta. Lisäksi raportissa olleet, modatulla kameralla otetut hienot kuvat, saivat minut innostumaan tosissaan, vaikka työn tuoksinnassa ehkä tuhoutuvan webkameran mukana hukkaan heitetyt eurot pelottivat.

 

Lähdin suorittamaan operaatiota Garyn ohjeita soveltaen. Kotelon avaaminen jo oli sinällään saavutus, sillä kotelo oli kiinnitetty niin pienillä ruuveilla jotka kaikenlisäksi olivat todella tiukassa. Lopulta kuitenkin kotelo oli auki.

 

Sovelsin ohjeita sen verran, että tinasin linssisysteemiin piuhan pätkän liittimineen, jotta myöhemmin mikäli tarvetta tulee voisin liittää linssisysteemin takaisin ja käyttää kameraa webkamerana.

 

Välillä piti aina tietenkin tarkastaa, että kamera oli toimintakunnossa. Ihme ja kumma, kamera toimi koko modifoinnin ajan ryppyilemättä. Piirilevyllä olleen kirkkaan ledin sai kytkettyä pois päältä kameran asetuksista ohjelmallisesti, joka olikin paljon näppärämpi tapa kuin Garyn käyttämä ledin maalaaminen mustaksi.
Ruuvasin piirilevyn kotelon pohjaan, jotta se olisi helppo irroittaa mikäli säätöä tulevaisuudessa tarvittaisiin. Tämä kiinnitysratkaisu näyttääkin nyt myöhemmin osoittautuvan järkeväksi ratkaisuksi.

 

Kamera oli tarkoitus kiinnittää barlowiin, joka toimii linssin irroittamisen jälkeen kamera-adapterina. Tätä kiinnitystä varten tilasin Teknofocukselta Pentaxin T2-renkaan. Teknofukselta sain todella joustavaa ja nopeaa palvelua, joten rengas olikin jo seuraavana päivänä postilaatikossa kun palasin töistä kotiin.

 

Kamera näytti kiinnityksen jälkeen hyvältä ja oikealta kameralta. Kuvassa kameraan on kiinnitettyna barlow ja sen päässä Baaderin IV/UV-cut suodin. Sitten kokeilemaan!

Laitoin kameran paikalleen okulaarin reikään ja aloin tarkentamaan kuvaa. Tässä tulikin sitten ongelmia! Barlow on liian pitkä kamera-adapteriksi ja putken säätövara loppuu kesken, jotta saisin täysin tarkennettua kohteeseen. Kun otin barlowin välistä ja käsin pidin kameraa okulaariaukon suulla sain kuvan suhteellisen tarkaksi. Eli seuraavaksi lähtee lyhyempi kamera-adapteri tilaukseen. Lisäksi laitan kameran piirilevylle korkeammat jalat, jotta kenno siirtyy lähemmäksi kuvaustasoa. Sekin auttaa varmasti tarkentamisessa.

Lisää raporttia luvassa myöhemmin kun projekti jälleen etenee!

Lue lisää täältä…