SIGMA 24-105mm F4 DG OS HSM – Ensiräpsyjä

Sininen aamu I (1/80s, f/8, 51mm, ISO1600)
Vaikka Tamron AF 24-70mm f/2.8 SP Di USD VC -objektiivi on erittäin skarppi ja valovoimainen, niin se oli jäänyt minulla vähälle käytölle. Se ei mielestäni tuonut kuvanvakaajaa lukuun ottamatta mitään lisää lempiputkeeni, huipputarkaan ja supervalovoimaiseen, Sigma 35mm f1.4 DG HSM:ään verrattuna. Lisäksi se oli mielestäni vähän liian lyhyt yleiszoomiksi/turistiputkeksi. Kun Sigma sitten julkaisi uuden zoomin Art-sarjaan, Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM, pistin vuoden vanhan Tamronin myyntiin ja hankin tilalle kyseisen Sigman. 
Sininen aamu II (1/80s, f/8, 62mm, ISO1600)
Mitään oikeita testikuvia en ole vielä päässyt ottamaan, kiitos harmaan ja synkän sään, mutta tuntumaa olen kuitenkin päässyt ottamaan. Vaikka ensisilmäyksellä zoomi onkin muotoilultaan kuin ennen tuttu 35mm, niin painoa ja kokoa on monin verroin enemmän. Siitä huolimatta putki tuntui heti omalta. Tuntuma on muutenkin todella jämäkkä ja jopa pro. Tamronkin oli hyvin viimeistelty, mutta koskaan se ei tuntunut ”minun putkelta”. Ennen kaikkea en koskaan tullut sinuiksi Canonin ja Sigman putkiin verrattuna Tamronin ”väärään suuntaan” pyörivän zoomin kanssa.  
Värikäs ilta I (1/40s, f/4, 24mm, ISO12800)
Sigma vaikuttaa erinomaisen skarpilta, jopa tarkemmalta kuin Tamron oli! Lisäksi tarkennus on todella nopea, hiljainen ja luotettava. Kuvanvakaaja hoitaa hommansa myös hyvin ja äänettömästi. Kuten odotin, 105mm on selvästi/tarpeeksi pidempi kuin Tamronin 70mm. Vau, tällaisen yleiskäyttöisen ”turistiputken” olen olen aina halunnut!

Värikäs ilta II (1/40s, f/4, 105mm, ISO12800)
Tässäpä olivat epävirallisen viralliset ensiräpsyt uudella ”jokapaikan höylälläni” nimeltä Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM. Huomatkaa kuinka hämärässä kuvat on otettu, kahta ensimmäistä kuvaa ottaessani aamupäivällä oli niin hämärää, että täytyi laittaa herkkyydeksi ISO1600, jotta valotusajasta tuli f/8 aukolla tyydyttävä. Mutta ennen kaikea huomaa, että iltakuvissa herkkyys on huikea ISO12800!!! Kiitos 6D:n kennon, silläkin saa vielä käyttökelpoisia tai ainakin blogikelpoisia kuvia. Silti kohina syö kuvasta niin paljon yksityiskohtia ja terävyyttä, että näitä ei kannata oikeasti käyttää minään vertailukuvina. Jos haluat nähdä oikean arvostelun, niin käy lukemassa sellainen esimerkiksi Phoblographerin sivuilta, sieltä löytyy myös asianmukaisempia testikuvia. DxO Labsin sivuilta löytyy tietenkin täydellisin raportti siitä mihin tämä uutuus pystyy. Noista arvosteluista käy pian ilmi, että Sigman 24-105 on selvästi skarpimpi kuin saman hintainen Canonin vastaava EF 24-105mm f/4 L IS USM, mutta Sigma vinjetoi täydellä aukolla jonkin verran enemmän. Sigman automaattitarkennusta ja kuvanvakaajaa on myös kehuttu paremmaksi. Uusi Sigma lunastaa siis odotukset ja paikkansa loistavassa Art-sarjassa.
Kuvaajan joulu (iPhone 5S, VSCOCAM)
Lopuksi vielä iPhonella otettu kuva putkesta. Heh, tämäkin on otettu hämärässä ja kohisee… Todella hyvä testi taas kerran! Putken vieressä on toinen uusi hankintani Sigma USB Dock UD-01, jolla putket saa kiinni tietokoneeseen. Tietokoneella voi siis tarvittaessa säätää tämän (ja 35mm putkeni) mikrotarkennusta, kuvanvakaajaa ja päivittää putkeen uusi softa/firmware. Päivitin jo 35mm putkeni, jonka laitatarkennuspisteiden tarkennus nopeutui ja luotettavuus parani keskipisteen tasolle päivityksen myötä. Kannattava hankinta sekin siis tämäkin, varsinkin kun se maksoi vain 29€ Digitarvikkeen välipäiväalessa.