Auringonpimennys

———————————————————

Pilvitilanne klo 10.43 (Ilmatieteen laitos)

klo 11.00: Sääennuste ei paljoa lupaa – tuurilla aurinko voi pilkahtaa hetkeksi!

klo 11.22: Laitteet kasassa, taivas pilvessä
Kaikki olisi muuten valmista auringonpimennykselle, mutta taivas on täysin pilvien peittämä. Enään kaksikymmentä minuuttia tapahtuman alkuun eli ei kovin hyvältä näytä. Tässä vaiheessa tein päätöksen, että mikäli aurinko näyttäytyy edes hetkeksi, niin tulen kuvaamaan kaukoputken kautta SE k800i -kännykälläni, jota olen usein käyttänyt tähtikuvauksessa. Jätän siis Canon EOS 450D:llä kuvaamisen kaukoputken kuvatasolta tällä kertaa. Kännykällä saa nopeaa napattua okulaarilta kuvia, eli ei tarvitse taistella minuutteja tarkennuksen kanssa kuten järkkärillä. Siinä ajassa voisi aurinko mennä jälleen pilveen.
Taivas ei taida tänään näyttää minulle auringonpimennystä…

Laitteisto pystyssä, aurinkoa vain odotellaan…

klo 11.28 Stellariumkaan ei käynnisty tietokoneessa, bootataan…

klo 11.35 Stellarium käynnistyi sittenkin
Stellariumin mukaan 8 minuuttia tapahtuman alkuun…

klo 12.24 Puolituntia h-hetkeen
Taivas ei oikeastaan näytä yhtään paremmalta, joten yritän hakea fiilistä Stellariumilla… Sen verran kylmä, ettei tee mieli edes grillata vaikka grilli on tuossa ihan vieressä. Yllättäen pilvien läpi aurinko hiukan kuultaa, jotenyritän ottaa pari kuvaa pelkällä 450D:llä ja sen Canon EF-S f/55-250mm 4-5,6 IS optiikalla!

Auringonpimennys kiusaa pilven takaa (klo 12.26)
klo 12.46 Maksimiin kuusi minuuttia
Tuon yhden kuvan jälkeen aurinko on pysynyt piilossa. Ilma on hieman hämärtynyt, mutta sellainen tuntemus voi johtua myös tummenevista pilvistä.
Maksimin aikaan taivas oli täysin pilvessä.

klo 12.52 Maksimi
Tätä se nyt sitten on – taivas pilvessä. Maksimi jäi siis tällä kertaa minulta näkemättä.

Aurinko näyttäytyi seuraavan kerran klo 13.03

Puoli tuntia ja tämä näytelmä on ohi (klo 13.23)

Kohta aurinko on ohittanut kuun (klo 13.31)

Vielä pieni palanen (klo 13.49)

Vielä pienempi palanen (klo 13.51)

13.53 Auringonpimennys ohi
Tässä se nyt sitten oli. Ihan mielenkiintoinen näky näin pilvienkin läpi katsottaessa. Jos positiivisesti ajatellaan, niin säästettiin ehkä jonkun uhkarohkean silmät vioittumiselta. Tällä kertaa ei tarvittu kaukoputkea eikä oikeastaan sen kummempia aurinkosuojiakaan. Alkuarvailuista huolimatta siis kuvasin Canon EOS 450D:llä. Kohdistamisen hoidin varmuuden vuoksi kameran LiveView ominaisuudella, ettei pääse tapahtumaan silmävahinkoja. Täytyy olla säästä johtuen tyytyväinen edes noihin kuviin. Vuonna 2011 tammikuun pakkasilla sitten uusi yritys. Aurinko vilahti kokonaisena juuri pilvien välistä! Hyvä, aurinko on ehjä eli kuu ei saanut sitä syötyä.

100. blogimerkintä!
Olipa hienoa saada 100. blogimerkinnän aiheeksi näin hieno aihe ja näin pitkä tarina! Vaikka alkuun minua vähän epäilytti, että jaksanko pyörittää omaa blogia, niin täytyy sanoa että vielä ei ole tullut mieleen lopettaa! Toivottavasti saan joskus vaikka sen 1000. viestiä täyteen.

Kaikki auringonpimennyskuvat on otettu yhdistelmällä Canon EOS 450D & Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS ja suodattimena oli ainoastaan Hoya UV -suodin. Kameran kello oli neljä minuuttia edellä, joten siksi EXIF-tietojen kellonajat poikkeavat ilmoitetuista.