Talven taikaa ja rawin voimaa

Vaikka ulkona on nyt huurteista ja kaunista, niin näkymän tallentaminen digikameran muistikortille ei ole helppoa. Lattea sinisen harmaa valo ei tuo esiin värejä ja lumen mikrokontrasti jää helposti tavallisen jpg-pakatun digikuvan ulottumattomiin. Digikuvissa lumi on yllätys yllätys valkoista, mutta ongelmana siinä on se, että lumipeitteen muodot eivät erotu digikuvan dynamiikasta. Liian pitkällä valotuksella lumi ”palaa puhki” helposti tai jos asetuksia säätämällä lumen kontrastin onnistuu saamaan näkyviin, niin muu kuva on liian tumma.

Ratkaisu ongelmaan on kuvaaminen pakkaamattomilla raakakuvilla (raw-muodossa), jolloin näkymän koko dynamiikka tallentuu sellaisenaan muistikortille. Raw:sta on sitten erinäisin keinoin mahdollista kaivaa mikrokontrasti esiin. Laajentamalla dynamiikkaa saadaan yksityiskohdat näkyviin, mutta tämä on kuitenkin erittäin työlästä. ”Helpoin” ratkaisu ns. HDR-kuva, jossa raakakuvan dynamiikka laajennetaan ja venytetään, samalla korostetaan kuvan mikrokontrastia erilaisin kuvankäsittelymetodein. Kuulostaa vaikealta, mutta ei se sitä loppujen lopuksi ole, jos käytettävissä on oikeat ohjelmat.  Photoshopissa on omat  (työläät) HDR-työkalut, mutta itse olen innostunut hdrsoft nimisen yrityksen valmistamasta Photomatix ohjelmasta. Ohjelma on täysin yhteensopiva Adobe Lightroomin kanssa. Valitset vaan Lightroomista haluamasi kuvan, klikkaat ”Export to Photomatix” ja sitten valitset jonkun valmiista asetuksista tai säätelet käsin helpoilla liukusäätimillä asetukset kohdalleen.

Tiedän, että jotkut kuvaajat (varsinkin entiset filmikuvaajat) vastustavat HDR-kuvia, koska kontrasti ja dynamiikka kaivetaan jälkikäteen softalla esiin. HDR-ohjelmilla saa kuitenkin helposti uskomattoman näyttävää jälkeä ja tästä johtuen HDR-kuvaus on suurta muotia varsinkin maisemakuvauksessa. Tässä meikäläisen ensimmäiset viralliset HDR-kuvat. Kolmen kuvan verran HDR-talven taikaa, olkaa hyvä: