Uskomaton sivuaurinko

Sivuaurinko ja Aurinko – klo 14.02, 26.1.2011 (Kamerana Samsung Galaxy S)
Tänään kahden aikaan tuli työkaveri työhuoneeni ovelle koputtelemaan, että taivaalla oli uskomaton valoilmiö. Enpä meinannut ensiksi alkaa uskoa ja ajattelin ääneen, että aurinko vaan varmaan. Kannatti kuitenkin uskoa ja mennä valoilmiötä työkaverin ikkunasta katsomaan, sillä aurinkoa kiersi uskomaton sateenkaaren väreissä loistava halokehä ja vasemmalla kirkas ”sivuaurinko.” Juoksin äkkiä hakemaan kännykkäkameraa, jotta saan kuvan uskomattomasta näystä. Uskomattoman hieno halo oli kuitenkin valitettavasti ehtinyt kadota, mutta onneksi kirkas sivuaurinko oli  jäljellä.

Wikipedia kertoo näin halosta ja sivuauringoista”Halojen eri ilmenemismuodot johtuvat eri muotoisista ja erilaisissa asennoissa leijailevista jääkiteistä, jotka aiheuttavat tilannekohtaisen kulkutavan saapuvalle valolle. Jääkiteitä tunnetaan kolmea eri perusmuotoa, jotka ovat laattakiteet, pylväskiteet ja pyramidikiteet. Tietynlainen haloilmiö edellyttää tietynlaista jääkiteen muotoa, asentoa ilmassa, valon kulkua jääkiteen sisällä ja Auringon tai vastaavan valonlähteen korkeutta horisontista. Laattakiteet ovat rakenteeltaan litteitä jääkiteitä, jotka ovat kuusikulmaisen prisman muotoisia. Ne muistuttavatkin esimerkiksi kylpyhuoneissa käytettyä kuusikulmaista lattialaattaa. Laattakiteet leijailevat ilmassa tavallisesti niin, että laattapinta on horisonttiin nähden kutakuinkin vaakasuorassa. Laattakiteistä aiheutuvia haloja ovat sivuauringot, zeniitinympäristön kaari ja 120 asteen sivuauringot.”