Suomi on jääkiekon Maailmanmestari!

Juhlatunnelmaa Oululaisittain

Voihan veljet, se on siinä. Eilen saatiin vihdoinkin toinen jääkiekon maailmanmestaruus Suomeen! Seurasin ottelua Vanhalla Paloasemalla, jossa tunnelma oli uskomattoman käsinkosketeltavan huikea! 

Nautiskelin pelistä ja tunnelmasta ihan loppuminuuteille, mutta neljä minuuttia ennen kultajuhlien alkua (3-1 tilanteessa), siirryin kuvaamaan ratkaisuhetkien tunnelmaa etualalle. Sainkin huikeaa tunnelmaa narulle ihan viimeiseen sekunttiin asti, kunnes takaani kuului möreä ääni: ”Täällä ei saa kuvata!” Vanhan Paloaseman portsari oli vissiin veikannut Ruotsin voittoa, niin huonolla tuulella se vaikutti olevan. Vetosin lain mukaisiin oikeuksiini, julkisella paikalla saan kuvata ja ravintolakin lasketaan julkiseksi paikaksi. Kyseessä ei ollut mikään yksityistilaisuus, ovella ei myyty edes lippuja. En kuvannut salaa vaan olin ihan kaikkien näkyvillä screenin vieressä. En edes peittänyt kenenkään näkyväisyyttä! Pokella ei ollut Suomen lain mukaan oikeutta kieltää kuvaamista, koska en ollut edes häiriöksi. Tietenkään ketään yksittäistä henkilöä ei saa julkisellakaan paikalla kuvatulla videomateriaalilla nolata, mutta näin maailmestaruusiltana se nolon tilanteen raja on aika häilyvä, kuten ollaan eri lehtien ja jopa Ylen mestaruusjuhlintavideoista nähty. 
Poke vastasi tylysti, että hän on laki, täällä kuvataan vain hänen luvallaan ja tänään täällä kuvaa vain Iltapulu (nimi muutettu)! Kaikista korneimmaksi ja poken kannalta noloimmaksi asian tekee se, että samaan aikaan kännykkäkameraparvi tallensi ympärilläni juhlivaa kansaa. Ehkä minun kamera oli liian hieno kyseiseen paikkaan? En viitsinyt alkaa aiheesta sen enempää vääntämään, koska tärkeimmät hetket sain jo purkkiin eikä minua kiinnostanut lentää ravintolasta ulos niskaperseotteella. Sanoin pokelle, että ravintolan tunnelma huononi nyt niin paljon, että lähden erittäin mielelläni kuvaamaan muualle. Poke ei onnistunut pilaamaan iltaani, mutta sen verran käytös korpesi, että seuraavia mestaruuksia seuraan ja juhlin todennäköisesti jossain toisessa ravintolassa. 
Kansa ei ollut vielä ehtinyt kaduille, joten kävin seuraavaksi Otto K:ssa kuvaamassa tunnelmia. Edellisestä episodista ”viisastuneena” kysyin heti paikan portsarilta, että voinko kuvata ovelta käsin juhlatunnelmaa. Erittäin ystävällinen poke sanoi siihen, että kuvaa vaan. Poke teki minulle tilaa ja hommasi jopa tuolin, jolle sain kiivetä kuvaamaan iloista tunnelmaa. Vähän erilainen kohtelu, taidan seurata seuraavat kisat tuossa paikassa! Otto K:n screeniltä näin pokaalin noston ja kuulin Maamme-laulun. Niiden jälkeen siirryin kuvaamaan kadulle, jonne juhlakansa alkoi pikkuhiljaa valumaan. Kaleva veikkasi jutussaan, että kauppatorille oli kerääntynyt tuhat kunta ihmistä. Veikkaus meni varmasti yhtä pahasti pieleen kuin taannoinen Junnon veikkaus Kärppien mestaruutta (2004-2005) juhlineen yleisön määrästä, tosin veikkaus meni tällä kertaa pieleen ihan toiseen suuntaan. 
Videolta näkee, että Oululaisetkin osaavat ottaa ilon irti Maailmanmestaruudesta. Päädyin lopullisessa videossa kompromissina 720p resoluutioon, koska 1080p kohisi niin pahasti pimeissä pätkissä. Tätä mestaruutta juhlitaan pitkään ja moneen kertaan! Toivottavasti seuraavaa mestaruutta ei tarvitse odottaa samaa 16 vuotta!

ONNEA LEIJONAT! ONNEA ME! ONNEA SUOMI!

ps. Kuvaamisen oikeudesta julkisella paikalla on keskusteltu valo/videokuvaamista käsittelevillä sivustoilla jo vuosia. Aina löytyy joku portsari, joka päättää ottaa lain omiin käsiinsä. Jos kyseinen poke sattuu tänne blogiin eksymään, niin häntä varten googletin yhden kirjoituksen esimerkiksi: http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2006/11/oikeus-valokuvata-julkisella-paikalla.html 

Lisää samanlaista: