Vuosikerta-alienit palasivat

Latasin viime viikolla julkaistun onOne Softwaren Perfect Photo Suite 6:n 30 päivän kokeiluversion ja tarkoituksena on testata olisiko siitä Adobe Photoshop Lightroomin tappajaksi. Esittelyvideoiden perusteella ohjelmiston mielenkiintoisin työkalu lienee muotokuvien käsittelyyn tarkoitettu uusi Perfect Potrait 1-moduuli, jolla muumalla hiiren klikkauksella pitäisi jokaisen kuvatun naisen kasvojen muuttua kauniiksi ja virheettömiksi huippumallin kasvoiksi. 
Koska valokuva-arkistosta ei löytynyt potrettimoduulille tarpeeksi haastavaa materiaalia tutustuin ensiksi edellisistä ohjelmistoversioista tuttuun Perfects Effects moduliin, jonka nimen perään oli liitetty versionumero 3. Vaikkakin ohjelmiston efektipohjien ja editointimahdollisuuksien määrä ei vedä vertoja Lightroomin vastaaviin, niin suurin osa efekteistä on todella laadukkaita ja käyttökelpoisia. Lightroomin efektipohjien keskittyessä lähinnä kuvasäätöjen muokkaukseen, niin Perfect Effects -pohjiin on liitetty myös erilaisia tekstuureita ja kehyksiä. Vaikka tekstuurit ja niiden ympärille rakennetut efektipohjat ovatkin huolella tehtyjä ja hienoja, niin niiden käyttömahdollisuudet lienevät valitettavan suppeat, nimittäin pitkässä juoksussa voi käydä niin, että samoilla pohjilla muokattuihin kuviin kyllästyy. Joka tapauksessa mukavahan noilla efekteillä on leikkiä, esimerkiksi vintage-lehden alta löytyvä kokoelma on todellinen aarreaitta ”uusvanhojen” kuvien ystäville vai mitä sanotte näistä kuvista?
Uhrikseni joutuivatkin ihmisten sijaan Mitä meistä jää -projektini ”robotit”, joista otettuun kuvaan loin uutta taikaa Perfects Effects -moduulin vintage-efekteillä. Pakko myötää, tällaisten erikoisten kuvien teossa Perfect Photo Suite 6 lyö helppoudellaan Lighroomin selvin numeroin. Lighroomillakin saa lähes vastaavia sävyjä aikaiseksi, mutta tekstuurien ja kehyksien liittäminen vaatii käytännössä työlästä Photoshop-vierailua. Jos jotain nekatiivista ohjelmasta sanoisi näin pikatestin jälkeen, niin PPS6 vaikuttaa ensikosketuksen perusteella valitettavan raskaalta ja erittäin tehosyöpöltä, pariin kertaan sain sen jo kaatumaankin. Jatkan vielä testailujani ennen kuin annan lopullisen tuomioni siitä, että kannattaako ohjelmisto hankkia vai odotetaanko suosiolla Lightroom 4:sta.