Silver Skate 2014 – Kuopio

Kuopiossa järjestetään tänä viikonloppuna kansainvälinen Silver Skate niminen taitoluistelutapahtuma. Kiitos järjestävän paikallisen taitoluisteluseuran (Kuopion taitoluistelijat – KuTa) ja Kuopion kameraseuran pääsin perjantaina kuvaamaan taitavien nuorten naisten esityksiä kentän laidalta – mukavaa oli. 
Mukavaa, mutta ei helppoa! Oli hauska huomata kuinka kehittyi haastavassa kuvaamisessa illan edetessä. Muistaakseni idolini Vesa Koivusen vinkkaamilla kameran ja objektiivin asetuksilla pääsin nopeasti hommaan sisään. En muista enää suoraa linkkiä kyseisiin asetuksiin, mutta onneksi vinkit löytyivät muistini sopukoista: käytä keskipistettä, seuraa kohdetta servolla, muuta objektiivin automaattitarkennuksen mikrosäädöksi -4 (eli neljä pykälää itseä kohti), älä ajattele sommittelua vaan rajaa kuvat vasta digipimiössä. Ai miksi -4? Keskipiste pidetään luistelijan kohdalla, koska päähän ”tähtääminen” on kovassa vauhdissa lähes mahdotonta. Lisäksi useimmissa liikkeissä luistelijan pää on keskivartaloa lähempänä kuvaajaa. Tällä asetuksella luistelijan silmät saa varmemmin mahtumaan syväterävyysalueelle ja siten teräviksi. Katso postauksen viimeinen kuva, niin ymmärrät mitä tarkoitan. Muuten kameran yleiset asetukset olivat f2.8, 1/800s ja ISO3200.
Kuvasin pääasiassa 180mm makrolla, jonka polttoväli oli selvästikin paras omistamistani objektiiveista. Lähimpänä myös sitä Vesan vinkkaamaa kaksisatasta. Putken tarkennusnopeus on kyllä uskomattoman hyvä makroksi ja siten riittävä urheilukuvauskäytössä, kuten olen aikaisemminkin todennut
Olin kameran takana yhteensä neljä ja puoli tuntia, jolloin ehdin ottaa yli 1500 kuvaa. Niista sitten karsin melko raa’alla kädellä niin, että jäljelle jäi 135 kuvaa. Niissä kuvissa on jokaisesta illan aikana esiintyneestä luistelijasta jäljellä vähintään kaksi kuvaa, jotka taitoluisteluseura toimittaa kyseisille urheilijoille ja heidän taustajoukoilleen muiden kuvaajien kuvien kanssa.
Koska kyseessä oli kilpailutilanne, niin halli oli täydessä valaistuksessa tuomaroinnin vuoksi. Näin ollen kuvista ei saanut niin näyttäviä kuin iltanäytöksessä pimeässä hallissa spotein valaistuista luistelijoista olisi saanut. Nyt taustalla näkyy monessa kuvassa Kalpan mainoksien tilkkutäkki, jota yritin tietenkin ”sumentaa” kapealla syväterävyysalueella eli suurimmalla objektiivin aukolla. 
Kuvia oli vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta tästä postauksesta löydät seitsemän suosikkiani. Tekemästäni kuvagalleriasta löydät vielä 28 kuvaa lisää (klikkaa tästä kuvagalleriaan). 
Kuvista saattaa saada käsityksen, että halli oli tyhjillään yleisöstä. Tämä ei pidä paikkansa, vaan katsojille oli tiiviin tunnelman takaamiseksi varattu näihin iltapäivänäytöksiin vain tietty katsomonosa. 

Silver Skate 2014 -kuvagalleria

Lisää samanlaista: