Korkeakosken kohinaa: osa 1

Korkeakoski päältä
Jatkoimme tänään maakuntamatkailua, mutta tällä kertaa suuntasimme idän sijaan pohjoiseen. Ajoimme Maaninkaan, tarkemmin ottaen Korkeakoskelle. Monella muullakin oli ollut sama ajatus, sillä porukkaa oli paikalla parhaimmillaan lähes tungokseksi asti. Ilmeisesti Savossa on Äitienpäivänä tapana ajella katselemaan kosken kuohuja.
Korkeakoski sivulta
Wikipedia kertoo kyseisestä koskesta seuraavaa:

Maaningan Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava koski. Korkeakoskenjoki saa vetensä useista pienistä järvistä ja päättyy jyrkkien kallioseinämien reunustamaan Maaninkajärveen Tuovilanlahdessa. Monissa tietolähteissä Korkeakosken putouskorkeudeksi esitetään erheellisesti 46 metriä. Virheeseen lienee ainakin osaksi syynä se, että kyseinen metrimäärä mainittiin Suomen ensimmäisessä, vuonna 1909 ilmestyneessä Tietosanakirjassa. Pohjois-Savon ympäristökeskus mittasi Korkeakosken korkeuden kesällä 2003 ja sai tulokseksi 36,4 metriä.

Korkeakosken kahvilan seinällä oli edelleen kyltti, jossa väitettiin kosken olevan 46 metriä korkea. No, pieni savonlisä sallittakoon! Kahvilan hinnoissa ei onneksi ollut savonlisää vaan ne olivat jopa edullisia verrattuna normikahvilahintoihin. Mansikkakakkukin oli niin hyvää, että kosken lisäksi myös kakun takia kannattaa Korkeakoskelle tulla. 
Korkeakoski alta
Kamera oli tietenkin mukana, joten yritin tallentaa ainutlaatuista näkymää muistikortille. Tiesin kyllä jo kokemuksesta, että jos lähtee koskea kuvaamaan auringonpaisteella, niin luvassa on melkoista taistelua huikeita kontrastieroja vastaan. 
Pienimmällä aukolla (f22) sai valotusajaksi jopa 1.6s
Vaikka syvällä kanjonin pohjalla pienimmällä aukolla valotusajaksi sai laitettua jopa 1.6s, jolla jo kosken kuohut tasoittuvat, niin sessio todisti jälleen myös sen, että jossain vaiheessa nykyoptiikalleni sopiva harmaasuodin on hankittava. Ilman harmaasuodinta ei tahdo saada tarpeeksi pitkiä valotusaikoja koskikuvauksessa käyttöön (jalustaa ei tietenkään saa unohtaa kotiin). 
Paikalla oli myös muutama muu…

Tässä nyt alkuun muutama kuva, Koskireissun toisessa osassa onkin sitten luvassa HDR:ää ja videota.


Lisää samanlaista: