Maakuntamatkat osa III: Uusi-Valamo

Uusi-Valamo sijaitsee Heinävedellä Juurikkasalmen rannalla
Helatorstaina jatkoimme maakuntamatkailua. Tällä kertaa suuntasimme kaakkoon Heinävedelle, jossa sijaitsee Uusi-Valamo -luostari. Sää oli mitä mainioin, auton mittari näytti parhaimmilla 26 astetta, eli jopa helleraja meni rikki! Tässäpä olisi laajahko kuvareportaasi mielenkiintoiselta reissulta. 
Kuuluisa Uuden Valamon pääkirkko sijaitsee luostarialueen keskellä
Alkuperäinen Valamo sijaitsee Laatokalla Valamon saarella, josta sen asukit muuttivat Suomeen Heinävedelle toisen maailmansodan myllerryksen tieltä. Luostarin kotisivut kertovat taustoista seuraavaa:

Perimätiedon mukaan Valamon luostari on perustettu 1100-luvulla, viimeistään 1300-luvulla. Sen perustajaisinä kunnioitetaan kahta Valamon saarella kilvoitellutta pyhää, Sergei ja Herman Valamolaista. Ensimmäinen ja toinen maailmansota vaikuttivat kuitenkin dramaattisesti luostarin vaiheisiin. Suomen ortodoksisen kirkon alaisuudessa toiminut luostari evakuoitiin helmikuussa 1940 ja noin 200-henkinen veljestö löysi uuden kodin Heinäveden Papinniemestä.

Pääkirkko on upea jykevä valkoinen rakennus, joka kätkee sisäänsä huikeita aareita

Luostarin tunnelmallinen pääkirkko on pyhitetty Kristuksen kirkastumisen muistolle. Sen temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään vuosittain juhlallisesti elokuun kuudentena päivänä. Arkkitehti Ivan Kudrjavzevin suunnittelema, pohjoisvenäläistä kivikirkkotyyliä edustava kirkko vihittiin käyttöön 5. kesäkuuta vuonna 1977. Samantyyppisiä yksikupolisia, valkoisia tiilikirkkoja näkee esimerkiksi Novgorodin ja Pihkovan alueilla. (valamo.fi)

Ravintolataidetta
Vaikka pääkirkon sisusta oli ikoneineen ja muine koristeineen huikea näky, niin kunnioitin valokuvauskieltoa ja pidin kameran kaulalla. Tämä yllä oleva kuva samovaareineen ja kynttilänjalkoineen onkin siis vain luostarialueen ravintola Trapesasta, jossa tarjoillaan upeissa puitteissa hinta-laatusuhteelta edullista ruokaa.
Katoton päärakennus
18.3 uutisissa kerrottiin tulipalosta, joka runteli pahoin päärakennusta. Näky oli vieläkin lohduton, sillä rakennuksen ylin kerros oli tuhoutunut täysin. Palon alta loppujen lopuksi ehjänä selvinnyt luostarialueen vanha kirkko oli evakuoitu kaikesta taiteesta ja siksi se oli vieläkin suljettu, eli emme päässeet sitä katsastamaan. Luostarin kotisivuilla kerrotaan palosta seuraavaa:

Pyhittäjä Johannes Siinailaisen sunnuntain iltana 18.3.2012 syttynyt tulipalo aiheutti mittavat vahingot luostarin vanhalle päärakennukselle. 1840-luvulta peräisin olevan kolmikerroksisen vanhan kartanorakennuksen ullakkokerros tuhoutui palossa kokonaisuudessaan. Rakennuksen muut kerrokset vaurioituivat pahoin kuumuudesta, savusta ja sammutusvedestä. Ihmisille ei aiheutunut vaaraa, ja kaikki pyhät ikonit ja muut arvoesineet saatiin pelastettua. Sitkeä palo saatiin taltutettua vasta, kun rakennuksen katto purettiin. Pelastuslaitoksen yksiköitä oli paikalla useilta lähipaikkakunnilta.Tulipalon syttymissyytä ei vielä tiedetä, mutta se on varmaa, ettei paloa ole sytytetty tahallisesti. Tässä vaiheessa on arvioitu, että palo on saanut alkunsa sähkölaitteista.

Pieni, mutta tärkeä rakennus 
Rannassa, lähellä laivalaituria, sijaitsee pieni Nikolaoksen kappeli. Tämä 1987 valmistunut ”tsasouna” on pyhitetty merenkulkijoiden ja kaikkien hädänalaisten auttajana tunnetun pyhän Nikolaoksen muistolle. Läntisessä perinteessä 400-luvulla elänyt Lyykian Myrran arkkipiispa Nikolaos tunnetaan myös joulupukin esikuvana.
Kaunista, itäsuomalaista melkein jo kesäistä maisemaa

Kävi mielessä, että miksi munkit ovat valinneet juuri Heinäveden uuden Valamon paikaksi? Kotisivuilta ei syytä tähän kerrottu, mutta maisemat puhuvat puolestaan – Luostari sijaitsee keskellä kaunista itäsuomalaista kulttuurimaisemaa.
Tätä vanhaa tietä pitkin luostariin saavuttiin ennen vanhaan
Oli erittäin mielenkiintoista tutustua luostariin ja sen historiaan. Ympäristö pisti mietteliääksi, kävimme muun muassa monta mielenkiintoista keskustelua luostarin munkkien askeettisesta elämästä. Oli se sitten loppujen lopuksi kuinka karua tahansa, niin se on ollut (ja on vieläkin) melkoisen erilaista kuin normi-ihmisen kiireinen ja materialistinen elämä.
Luostarin hautausmaa sijaitsee kilometrin päässä pääkirkosta

Lopuksi vierailimme myös luostarin hautausmaalla, jossa moni edesmennyt luostarin asukki nyt asui. Näky oli karu, mutta silti varma tunne jäi: luostarin asukit tiesivät, että vain sillä on merkitystä mitä on rajan takana.
Hautakivillä ei koreiltu vaan edesmenneet munkit ja nunnat oli haudattu perinteiden mukaisesti