Harvinainen Venuksen ylikulku 6.6.

Osuma! Palkinto! Pikkuruinen Venus ylittää aurinkoa… 
(Canon EOS 550D, Sigman 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM)

Kirjoitan tätä postausta puoliksi unissani, sillä olen valvonut lähes koko yön kytäten harvinaista Venuksen ylikulkua. Tapahtuma on siksi harvinainen, että seuraavan kerran se näkyy vasta vuonna 2117. Aika näyttää, moniko tämän blogin lukija on silloin enää hengissä. Vaikka olin tätä tapahtumaa odottanut jo puoli vuotta, niin sain kuitenkin nukuttua jopa pari tuntia ennen kuin show alkoi! Valitettavasti show jäi Kuopiossa hiukan torsoksi, sillä pilvet peittivät auringon pian sen noustua taivaan rannan yläpuolelle.

Olin kamerani kanssa odottamassa Särkilahden rannassa auringonnousua hyvissä ajoin jo ennen kolmea (Virallinen nousuaika Kuopiossa oli klo 03.15). Taivas oli kuitenkin jo silloin lähes kokonaan pilvessä, mutta onneksi idässä taivaanrannassa oli vielä selkeää – sopivasti tilaa auringolle. Heti auringon noustua etsin puiden välistä sopivan paikan kuvaamiselle ja kaikkia kieltoja uhmaten näppäsin paljaalla silmällä tähdäten muutaman kuvan. Aurinko kirkastui kuitenkin pian noustuaan niin kirkkaaksi, että jopa kameran pienimmällä aukolla sitä oli mahdoton kuvata.

Nautiskelin kahvia ja odottelin pilvien väistymistä kesäyön auringon edestä (Samsung Galaxy S)

Kapusin seuraavaksi yläkerran parvekkeelle odottamaan, että aurinko tulisi puiden takaa kaukoputkeni hollille, mutta pilvet saapuivat pilaamaan session. Yllättäen kuitenkin klo 4.50 aurinko pilkisti pilvien välistä sen verran, että sain suunnattua putken aurinkoon! Kyseessä oli vain niin pieni pilvirako, joten en alkanut asentamaan webbikameraa kuvausta varten. Tyydyin siis pelkästään visuaaliseen tarkasteluun. Näky oli satumainen, teräväreunainen, pyöreä ja musta Venus-pallo lipui auringon yläpuolella! Taustalla näkyi monta upeaa auringonpilkkua, jotka kruunasivat näkymän. Ehdin häkellyksestäni huolimatta nopeasti napata okulaarilta myös kännykällä pari kuvaa ennen kuin Aurinko meni takaisin pilveen. Venus näkyy kuvassa selkeästi, mutta valitettavasti auringonpilkut eivät erotu.Vaikka pilvet latistivatkin yön näytöstä, niin en ole pettynyt kuvasaaliiseen. Oikeastaan olen enemmän kuin tyytyväinen näihin kahteen kuvaan.

Musta venus ylittää hieman ylivalottunutta vihreää aurinkoa. 
Auringon ”vihreys” johtuu käytetyistä suodattimista Baader Solar Continuum ja Baader UV/IR blocking filter. 
Kuva on otettu kännykällä (Samsung Galaxy S) suoraan okulaarilta (Baader Hyperion 8-24mm Clickstop-Zoom).

Koska odottavan aika on pitkä, Aurinkoa odotellessa napsin myös muutaman toisenlaisen kuvan. Tässäpä siis lopuksi muutama sivuosuma.

Suuri punainen nousee (Canon EOS 550D)
Oksa osoittaa auringonnousun suunnan (Canon EOS 550D)
Tähtikuvaukseen oheiskuvaksi sopii aina hyvin yksi metsätähti! (Canon EOS 550D)
 …tai vaikka kaksoismetsätähti! (Canon EOS 550D)