Auringonpilkkudemo

Montako auringonpilkkua löydät kuvasta? (SkyWatcher dobson 200/1200, Baader Hyperion 8-24mm ClickStop, Baader Solar Continuum, Baader IV/UV blocking, Samsung Galaxy SIII)
Lauantaiaamuna pääsin demoamaan vieraille kaukoputkeani. Suuntasin sen näytiksi Aurinkoon, jossa piti Spaceweather-sivuston mukaan näkyä useita auringonpilkkuja. Sää ei ollut paras mahdollinen, sillä pilven haituvia leijaili taivaalla varjostaen aina vähän väliä Aurinkoa, mutta pilvistä huolimatta pilkut näkyivät suurimman osan aikaa komeasti. Koska kyseessä oli kaukoputkidemo, niin en viritellyt koko kuvauskalustoa vaan nappasin ihan testiksi muutaman kuvan uudella kännykälläni (Samsung Galaxy S III). Kännykän kamera tarkentui kohtuullisen helposti Aurinkoon kuvatessani käsivaralta okulaarilta, mutta kun jälkikäteen kuvia tarkastelin, niin paljastui, että kännykkäkameran valotusautomatiikka oli selvästikin ylivalottanut kuvia. SIII vaikuttaa kuitenkin ihan lupaavalta kameralta myös auringonpilkuille vaikkei siitäkään ehkä ole k800i:n tappajaksi. En tee kuitenkaan vielä lopullista tuomiota sillä varsinkin nopea sarjakuvaustoiminto vaikuttaa käyttökelpoiselta kunhan ensiksi säädän manuaalisesti kameran asetukset kohdalleen. Sarjakuvauksella saatuja kuvasarjoja voisi kokeilla sitten vaikka pinota Registaxilla.
Okulaarikuvan projisointi oli minulle yhtä uusi juttu kuin pahvia pitelevälle avustajalle
Kokeilin myös Auringon projisoimista paperille. Heijastin kuvan okulaarilta kokoaukon aurinkosuodattimen pahvilaatikon kanteen, jota avustaja piteli paikallaan. Yllä olevassa valokuvassa pahvilevy ei ole juuri kuvanottohetkellä fokuksessa, siksi kuva ei ole tarkka, mutta Aurinko projisoitui parhaimmillaan niin hienosti pahvilaatikon kanteen, että taidanpa ottaa projektiksi rakentaa tarkoitukseen sopivan varjostimen. Pahville heijastuvan auringon vihreä väri johtuu Baader Solar Continuum suodattimesta, joka päästää lävitseen vain kapean kaistan valon spektristä. Auringonpilkut erottuvat kyseisellä vihreän aallonpituudella paremmin.