Pyöreän tornin vangit ja kummitus

Rundetaarn
Eräs etukäteen yksi itseäni eniten kiinnostava nähtävyys Kööpenhaminassa oli vanha observatorio – Rudetaarn
Optinen harha, Rundetaarn ei näyttänyt katutasosta yhtä korkealta kuin huipulta katsottaessa
Berlitz’n matkaopas kertoo pyöreästä tornista seuraavaa:

Rundetaarn eli Pyöreän tornin observatorio on Euroopan vanhin toiminnassa oleva tähtitorni. Kristian IV rakennutti sen 1642, sillä hän halusi, että tuon ajan oppineilla oli käytettävissään tähtitieteellinen observatorio, kirkko ja yliopiston kirjasto. 36 metriä korkean tornin huipulle voi kävellä, muttei aivan perinteisin keinoin. Koska portaat olisivat olleet raskaiden laitteiden kantamiseen epäkäytännölliset, Kristian IV päätti, että torniin rakennetaan 210m pitkä, tornin ympäri huipulle saakka kiertyvä käytävä. Kerrotaan, että Pietari Suuri ratsasti tornin huipulle 1716 ja keisarinna seurasi perässä hevosten vetämissä vaunuissa. Tornin huipulta on huikaisevat näkymät vanhankaupungin kattojen yli.

”Spiraalimainen käytävä kiertyy tornin ympäri 7,5 kertaa (Berlitz).”


Vaikka käytävää pitkin voisi hyvinkin ratsastaa, niin en kyllä jaksa uskoa, että Pietari Suuri olisi ratsastanut ihan huipulle asti, sillä lopussa, kiertyvän käytävän päätteeksi, oli kiivettävänä vielä muutama metri jyrkkiä ja kapeita portaita. Tietenkin voi olla mahdollista, että Pietari Suuri on ratsastanut niiden portaiden juuren asti tai keisarin aikaan pyöreä käytävä jatkui katolle asti. Itse observatorio oli päiväsaikaan kiinni, joten en päässyt ihailemaan kaukoputkia. Oli siis tyydyttävä maiseman ihailuun.
Näkymät punaisten kattojen yli olivat kieltämättä huikaisevat
 Vaikka 92% tanskalaisista on saman kirkon eli evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä, 
niin pyöreän tornin laelta näkyi monta hyvinkin erinäköisiä kirkontornia

Taustalla Nikolain kirkon takana näkyy toinen Kööpenhaminan pyöreä torni – Vapahtajan kirkon torni.
Siinä kierrekäytävä kiertää, päinvastoin kuin pyöreässä tornissa, tornin ulkopuolella.
Pyöreän tornin vangit
Vanhan observatorion kummitus – voit melkein nähdä sen!

Lisää samanlaista: