Patsastelua Kööpenhaminassa

Niilin jumala oli matkannut kauaksi Egyptistä lomailemaan
En ymmärrä miksi turistit kuvaavat aina patsaita ja silti teen itsekin reissuillani samoin. Ehkä näiden patsaskuvien avulla on helppo todistaa olleensa paikanpäällä ja kiertäneensä kaikki tarkeimmät nähtävyydet. Tuskinpa näitäkään patsaskuvia katselen vuosien päästä ihaillen. Tai no nyt minä keksin! Näiden valokuvien avulla voi jälkikäteen sitten selvittää minkä patsaan juurella on joskus käynyt ja sen mikä tarina patsaaseen liittyy.
Kööpenhaminassa ei saa vierailla käymättä Pieni merenneito -patsaan luona. Tässä on todiste, minäkin kävin katsastamassa patsaan päivän kunnon! Hyväkuntoiselta se näytti vaikka olikin kovin hiljainen.

Tämän patsaan herran nimen arvasin patsaan kyljestä lukematta – Pienen merenneidon keksijä satusetä H.C. Andersen


Kun kerran tunnut tietävän kaiken, niin kuka tää on? Joku tanskalainen sotasankari, vai? Ei, kyseessä on Hans Peder Pedersen-Danin tekemä patsas pienestä torvensoittajasta.


Olisko tämä sitten Tissipissi? Höhlä, ei todellakaan vaan se on Caritas. Caritas on antelijaisuuden jumalatar! Tämä patsas tai paremminkin koko suihkulähde, josta tämä patsas on vain pieni osa, on joidenkin mielestä yksi renessanssin hienoimpia monumentteja.

No, onkos tämä patsas nimeltä Nakuilijat? Hei lopeta jo tuo pelleily! Kyseessä on tanskalaisen tiedemiehen, Nobel-palkinnonkin saaneen Niels Finsenin kunniaksi tehty monumentti nimeltä ”Against The Light” eli Valoa vasten.

Vaikka tässä kuvassa patsas on (tarkoituksella) epätarkka, niin tykkään tästä eniten. Tämän patsaan nimi oli helppo arvata – Enkelipatsas. Nimesin tuon etualan kasvin samalla enkelililjaksi! En tiedä onko tuolla kasvilla mitään tekemistä liljojen kanssa, mutta kukat näyttävät ainakin enkeleiltä!

Jos tuo äskenen enkeli suojeli kukkia, niin tämä lähellä edellistä enkeliä sijainnut toinen enkeli suojelee ilmeisesti työläisiä. …tai sittenkin merimiehiä! Eikun judon tai karaten harrastajia! Jännää, että kaksi saman nimistä ja aiheista patsasta sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan.

Lisää samanlaista: