Hoodeeärrää Sampalla

Järkkärini (Canon EOS 550D) rinnalla käyttämäni Samsung Galaxy S III -kännykän kamerassa on mielenkiintoinen HDR-tila, jolla saa tasoitettua kontrastieroja niin paljon, että kuva onnistuu usein myös ainakin normikännykälle ja -pokkarille mahdottomissa kontrastiolosuhteissa. HDR-tilassa kännykkä ottaa peräjälkeen kaksi kuvaa eri valotuksen arvoilla, summaa kuvat ”salaisella” algoritmilla keskenään ja puristaa summakontrastin tavallisen jpg-kuvan kontrastiksi. Alla esimerkiksi kaksi ”Sampalla” peräkkäin otettua kuvaa auringonlaskusta, vasemmalla yksittäinen jpg-kuva ja oikealla HDR-kuva:
Vasemmassa kuvassa näkyy, kuinka kirkas auringonlasku palaa jo puhki ja etuala on silti liian tumma. Oikealla kahden kuvan HDR:ssä skaala kirkkaasta tummaan riittää ja kaikki sävyt ja yksityiskohdat ovat näkyvissä. Kohinaahan noissa kuvissa tietenkin on, koska automatiikka käytti hämärässä isoja herkkyysarvoja, mutta HDR-tilan hyöty käy hyvin ilmi. Kuvia ei ole jälkikäteen käsitelty.