Canon EOS 6D – Ensiräpsyjä

Järkkärijärkäle Canon EOS 6D (Kuva otettu kännykällä – Samsung Galaxy S III)
Siinä se järkkärin järkäle nyt on! Uusi kamerani, joka on kaiken arvuuttelun jälkeen Canon EOS 6D! Heti ensimmäisenä on sanottava, että olen hankintaani näin vuorokauden kokemuksen perusteella erittäin tyytyväinen. Pitkään harkitsin 6D:n ja Canon EOS 5D Mark III:n välillä, eikä valinta todellakaan ollut helppo! Lopulta päädyin näistä kahdesta kamerasta noin tonnin halvempaan vaihtoehtoon eli 6D:hen. Tässä postauksessa perustelen kameravalintaani, kerron ensifiiliksiä ja julkaisen muutaman testikuvan.

Kun kameravalintaa puntaroin, niin lopulta oikeastaan ainoa minun kannalta merkittävä ero, mikä puolusti kalliimman 5D Mark III:n hankintaa, oli se, että 6D:ssä on vain 11 tarkennuspistettä kun III:ssa niitä on 61. Vastaavasti 6D:stä löytyy GPS kuvien paikantamista varten ja WiFi kameran etäkäyttöä varten, jotka saa kalliimpaa kameraan vain lisälaitteita hankkimalla noin tuhannen euron lisähintaan. 6D:n kuvalaadunkin pitäisi olla vertailukelpoinen, sillä netistä lötyvissä ennakkotesteissä sillä otettujen kuvien on jopa kehuttu kohisevan vähemmän kuin III:n, kiitos uudemman kennotekniikan. Urheilukuvauksessa III:n suuremmalla tarkennuspisteiden määrällä ja sitä kautta paremmin toimivalla servolla olisi ollut iso merkitys, mutta se harrastus on jäänyt/jäämässä perheenlisäyksen myötä vähemmälle.

Lehdetön puu (Polttoväli: 47mm; Aukko: f/8; Valotusaika: 1/30s; Herkkyys: ISO6400)

Molemmissa rungoissa oli siis puolensa, mutta vaa’an asettuessa vaakatasoon, valinta oli helppo tehdä hinnan perusteella. Nythän tuolla käyttämättömällä hinta-erolla saisi periaatteessa hankittua vaikka mitä kameratarviketta, kuten esimerkiksi jalusta tuhoutuneen tilalle, vara-akkja ja optiikkaa, jopa uudenkarhean Sigma 35mm f1.4 – putken, joka olisi varmasti just passeli tuoreelle isälle vauvakuvaukseen.

Siirtymä uuteen runkoon on onnistunut yllättävän helposti. Aikaisemmin kuvasin Canon EOS 550D:llä ja siihen verrattuna rungon koossa ei ole paljoa eroa (5D Mark III olisi ollut selvästi isompi ja painavampi). Tuon lisäksi tärkeimmän näppäimet ja valikkologiikka ovat melkolailla samalla tavalla toteutettuja. Merkittävimmät edistysaskeleet 550D:hen verrattuna ovat kuvien kohinattomuus ja laukaisun hiljaisuus. Ensituntuma on se, että 6D:llä herkkyyden arvolla ISO3200 otettu kuva kohisee vähemmän kuin 550D:n ISO1600 arvolla otettu kuva. Se tuntuu hurjalta, koska 550D:n kohinatasoon olin tyytyväinen. Toinen asia, joka saa suuta hevosenkengälle on tosiaan laukaisun ääni, joka on kyllä uskomattoman hiljainen 550D:n jälkeen.

GPS ja WiFi ovat mukava extra, josta varsinkin Wifi on mielenkiintoinen. Kännykkäkokemukseni perusteella tiedän, että ne todennäköisesti hörppäävät melkoisesti virtaa, joten hyvä, että ne saa helposti päälle ja pois. Näissä uusissa kameroissa myös akkutekniikka on mennyt melkoisesti eteenpäin, ainakin mikäli valmistajaan on uskomista. Todellinen virrankulutus paljastuu kuitenkin vasta ajan myötä. Etukäteen epäilytti, että toimiiko kauko-ohjaus WiFin kautta kuten videossa (Canon 6D remote-controlled via WiFi-connected smartphone!). Ensitestin perusteella kameran etäkäyttö toimii kuitenkin loistavasti Samsung Galaxy S III -puhelimella.

Valoa hämärään… (Polttoväli: 42mm; Aukko: f/8; Valotusaika: 1/50s; Herkkyys: ISO6400)

Nämä tämän blogauksen puukuvat ovat ihan vaan testikuvia, joita räpsin kiireessä aamupäivällä matkalla Kysille ja viimeinen kuva on otettu iltahämärässä päivän päätteeksi kotimatkalla. En pyrkinyt kuvilla minkäänlaisiin taiteellisiin elämyksiin vaan testailin lähinnä kameran hallintaa, teknisiä ominaisuuksia ja potentiaalia. Kuvat on otettu jpg:nä ja valkotasapaino oli automaatilla eli AWB-asennossa. Kuville ei ole tehty mitään jälkikäsittelyä (normaalisti kuvaan raw:n ja käsittelen ja muunnan ne jpg:si Lightroomissa).

Aamupäivällä oli vielä hämärää, joten pääsin heti testaamaan kameran hämäräkuvausominaisuuksia. Oli niin hämärää, että 550D:n kanssa en olisi välttämättä edes yrittänyt ottaa niitä ilman jalustaa käsivaralta, mutta 6D:n yllättävän uskottavasti toimiva herkkyys ISO6400 antoi siihen mahdollisuuden. Noista kyseisellä herkkyydellä otetuista kuvista taitaisi hyvinkin olla kohinansa puolesta normi blogikuviksi ehkä jopa kymppikokoisiksi valokuviksi, mutta valokuvakirjaan en painaisi enää niitä ainakaan koko aukeaman kokoisiksi kuviksi.

Parkkihallin iltavalaistus (Polttoväli: 24mm; Aukko: f/2.8; Valotusaika: 1/40s; Herkkyys: ISO800

Yritän tehdä ainakin vielä jonkinlaisen kohinavertailun 550D:n ja 6D:n välillä, mikäli löydän sopivan hetken ennen kuin ostaja löytyy vanhalle rungolle.

EDIT: Canon EOS 6D vs Canon EOS 550D vertailu löytyy nyt täältä!