Canon EOS 6D vs Canon EOS 550D

Canon EOS 6 D (ISO100, f/4, 0.5s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Lupasin edellisessä postauksessani, että teen Canon EOS 6D:n ja Canon EOS 550D:n runkojen välisen kuvanlaatuvertailun ennen kuin joku ehtii ostaa vanhan 550D-runkoni alta pois. Pitikin mennä sanomaan, sillä niinhän siinä tietenkin samantien kävi, että sain heti hyvän tarjouksen rungosta sähköpostiini. Kattavat kuvanlaatutestit jäivät siten tekemättä ja teidän on tyydyttävä tällaiseen epätieteelliseen ja pikaiseen kohinavertailuun. Kyseessä ei siis ole mikään viimeisen päälle optimaalinen laboratoriotesti vaan pikemminkin kotikutoinen suuntaa antava testi.
En keksinyt mitään sopivaa värikästä ja kontrastirikasta kuvattavaa kohteeksi, joten pystytin maalitauluksi muutaman kauneimman juomapakkauksen viskikaapistani. Kasasin uuden, tuhoutuneen tilalle ostamani kamerajalustani olohuoneeseen, sillä käsivaralta näitä testejä ei kannata tehdä edes kotikutoisena. Linssinä käytin testeissä uutta Tamron AF 24-70mm f/2.8 SP Di USD VC -objektiivia ja aukoksi valitsin arvon f/4, jolla putki on terävimmillään. 6D:ssä polttovälinä käytin 70mm teleasentoa ja jotta pienemmällä 550D:n kennolla saisin edes suurin piirtein vastaavan kokoisen kuvan, valitsin polttoväliksi sillä kuvattaessa objektiivin asteikolta 40mm. Itse asiassa 550D:n 40mm vastaa vain 64mm arvoa täyden kennon kameralla (550D:n millit on kerrottava 1.6:lla), joten täysin samasta polttovälistä ei ollut kyse. En kuitenkaan alkanut hifistelemään, sillä kello lähestyi jo puolta yötä. Tarkennuksen tein kameroiden takanäytöiltä LiveViewin avulla, mutta enää en ole olleenkaan varma ovatko ne täsmälleen samalla tavalla fokuksessa. Kuvien perusteella näyttäisi vähän säädettävää jäneen tai onnistuin heilauttamaan kameraa jalustalla tarkennuksen jälkeen. Valotusajan virittelin jokaisella herkkyyden arvolla kameroiden välillä identtisiksi. Koska asetukset eivät olleet tismalleen samat, niin juurikaan muita kuvanlaatupäätelmiä, kuin arvio kohinasta, ei näistä kuvista oikein voi tehdä. Kohina on kuitenkin yksi tärkeimmistä kennon ominaisuuksista eikä vähiten täällä Suomessa, jossa talvisin on hämärää päivälläkin.
Kuvat otettu raakana (RAW) ja muutettu JPG:ksi Lightroom 4.0:n perusasetuksilla, eli ei kohinanpoistoa ja terävöitys asennossa 25. Kuvat ovat 100% suurennoksia ja alkuperäisen kuvan saat ladattua klikkaamalla kuvaa. Ensiksi laitan tähän kuvat, joissa kohina alkaa olemaan juuri ja juuri havaittava. Tämä kohina on vielä helposti  poistettavissa, sen voi jättää kameran huoleksi, sillä kameraa tekee kohinan poiston muuttaessaan kuvan JPG:ksi tai suodattaa itse jälkikäteen pois vaikka Lighroomilla, kuten minä yleensä teen. 550D:ssä kohina alkaa näkymään jo ISO400 arvossa, mutta 6D:llä vasta neljä kertaa isommalla arvolla ISO1600.
Canon EOS 550D  (ISO400, f/4, 1/10s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Canon EOS 6 D (ISO1600, f/4, 1/40s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Vaikka yleensä pyrin käyttämään 550D:llä kuvatessa mahdollisimman matalia herkkyyksiä, niin joskus tuli oikein hämärässä kuvattua herkkyyden arvolla ISO1600. En käyttänyt suurempia arvoja, koska mielestäni isommilla ISOilla kohina kasvoi 550D:llä liian suureksi, kohinaa poistaessa kuvista tuli pehmeitä ja yksityiskohtia katosi. Siksi usein, jopa tärähdyksen riskillä, kuvasin pidemmällä valotusajalla, jotta pystyin käyttämään matalampia herkkyyksiä. 6D:n kuvissa herkkyysarvoa näyttää pystyvän kasvattamaan jälleen nelinkertaisesti verrattuna 550D:hen. Tämä on erittäin tärkeä tieto ja antaa hurjasti uusia mahdollisuuksia hämärässä kuvaamiseen.
Canon EOS 550D  (ISO1600, f/4, 1/40s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Canon EOS 6 D (ISO6400, f/4, 1/160s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Loppuun vielä kuvat, jotka on otettu kameran maksimiherkkyyksillä (ilman herkkyyden tehostusta, joka 6D:n ominaisuus). Sattumalta (?) tämä maksimiarvokin on 6D:ssä neljä kertaa isompi kuin 550D:ssä. Koska maksimarvoilla otetut kuvat kohisevat yhtä paljon, on helppo vetää johtopäätös, että Canon on pitänyt linjansa, eli ei ole lähetenyt hakemaan spekseihin isompia (mainos-) herkkyyksiä kohinan kustannuksella.
Canon EOS 550D (ISO6400, f/4, 1/160s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Canon EOS 6 D (ISO25600, f/4, 1/640s, RAW, Kohinanpoisto: OFF)
Jos näistä kuvista vetää jotain johtopäätöksiä, niin selvästikin 6D:llä pystyy kuvaamaan neljä kertaa hämärämmässä kuin 550D:llä. Tämä antaa hurjasti pelivaraa, kun ei tarvitse pelätä, että kuvat menevät pilalle kohinan. 6D:llä voi huoletta nostaa herkkyyttä pari pykälää isommaksi, jos valotusaika alkaa lähestymään kriittisiä lukemia. Jostain kumman syystä 6D:n kuvat näyttävät hieman valoisammilta kuin 550D:n kuvat, mistä tämä sitten johtuu, en osaa vastata. Periaatteessahan samoilla asetuksilla pitäisi tulla yhtä valoisia kuvia?  Onko syy 6D:n isompi kenno? Onko 6D:n kenno dynamiikaltaan noin paljon parempi? Himmenikö kattovalo kuvauksen aikana?
Onko 6D sitten neljä kertaa parempi kuin 550D? Ainakin itse haluaisin siihen uskoa, eikä vähiten siksi, että 6D:n OVH-hinta on sen neljä kertaa korkeampi kuin 550D:n. No, näiden testien perusteella voin huokaista helpotuksesta, sillä neljä kertaa suuremmalla rahalla saa ainakin neljä kertaa vähemmän kohisevan kameran. 
Loppuun vielä pari linkkiä tuoreisiin 6D-arvioihin, niiden perusteella voit tehdä paremmin päätelmiä Canon EOS 6D:n todellisesta kuvanlaadusta:

-GIZMODO
-Michael Stringer

(EDIT: Summa summarum: En testannut suoraan sitä kuinka hämärässä voi ottaa kuvia vaan vertailin 550D:n kohinatasoa 6D:n kohinatasoon. Huoneessa oli normi yövalaistus, en siis pimentänyt huonetta herkkyyden kasvaessa. Valotusaika puolittuu kun herkkyyttä kasvatetaan kaksinkertaiseksi. Koska minun subjektiivisilla kriteereillä 550D:llä saa tyydyttävää jälkeä ISO1600:lla, niin testin perusteella 6D pystyy tyydyttävään jälkeen ISO6400:lla.)