Kitaran murskausta

Guitar Smashing
Kuopion Kameraseuran jäsenten keskuudessa pidetään yllä Kuukauden Kuva -kisaa, jossa valitaan paras kuva kuukausittain sovitusta teemasta. Jokainen jäsen voi osallistua kisaan kolmella tuoreella kuvalla ja demokraattisen äänestyksen jälkeen voittaja julkistetaan kuukausittaisessa kuvaillassa. Luvassa on mainetta ja kunniaa sekä mahdollisesti arvostettu Kuopion Vuoden Kuvaaja -titteli! Tämän kuukauden aihe oli ”Ihminen liikkeessä”, johon tämä postaukseni liittyy.
Ajattelin ensiksi kuvata kättä, joka soittaa kitaraa tai pianoa, mutta koska edellisellä kerralla kisassa nähtiin melkoista heittäytymistä, niin ajatus tuntui vähän liian tavanomaiselta. Siitähän se idea sitten lopulta lähti, keksin kuvata aloittelevaa rokkaria, joka harjoittelee rokkimuuveista vaikuttavinta eli kitaran murskausta. Harjoiteltavahan sitäkin temppua varmaan on, jotta keikan päätteeksi tapahtuva soittimen tuhoaminen näyttäisi tarpeeksi uskottavalta (Youtube – Guitar Smashing Top 10).
Virittelin ensiksi kitaran ja sitten kameran jalustalle makuuhuoneen lattian läheisyyteen. Asetin kameraan sopivat asetukset. Koska ajattelin, että lievä ylivaloitus toimisi tällaisissa kuvissa, niin laitoin Ev:lle arvoksi +1. Kun asetin herkkyydeksi ISO320 ja aukoksi f13, niin kamera lupasi noin viiden sekunnin valotusaikoja. Laitoin myös valotuksen haarukoinnin päälle (+-1/3), jotta kamera ottaisi ajastimella kolme kuvaa peräjälkeen. Samalla saisin vähän variaatiota valotusaikoihin ja löytäisin optimaalisen ajan kuvata. Viisi sekunttia osoittautuikin heti liian pitkäksi valotusajaksi, enkä saanut mielestäni hidastettua liikettä näkymään tarpeeksi hyvin. Niinpä suurensin lopulta aukkoa aina arvoon  f6.3 asti, jolloin valotusajaksi tuli vain noin yksi sekuntti. Pienellä harjoittelulla sain lopulta pari omasta milestä onnistunutta otosta, joita lähdin työstämään. 
Vaikka ensivaikutelmalta voisi toisin luulla, niin kuville ei ole tehty hirveästi jälkikäsittelyä. Ylivalotus luo jo itsessään oman tunnelmansa ja sen päälle on lisätty jälkikäteen vain yksi pieni klikkaus Lightroomissa, jolla valittiin esiasetuksista väriasetus nimeltään Rocky Mountain Low. Kyseisellä esiasetuksella sain luotua itseäni tyydyttävän tunnelman ja värimaailman. Loppujen lopuksi päädyin käyttämään kilpailussa tämän postauksen ensimmäistä kuvaa, mutta sen verran hauskaa oli, että en malta olla julkaisematta muutaman otoksen ”Making of guitar smashing” -hengessä. Kalliiksihan tämä kitaroiden hajottaminen kävi, mutta mitäpä sitä ei tekisi voiton eteen.
Entäs ne muut kaksi kuvaa, joilla osallistun kisaan? Palaan niihin myöhemmin…

Lisää samanlaista: