Ardbeg Auriverdes, Ten ja pari muuta

Blogin hiljaiselo jatkuu vielä muutaman viikon, kunnes väitös ja hermojenlepuutusloma ovat takana. Arkistojen kätköistä löysin kuitenkin tällaisen heinäkuussa kirjoitetun viskiarvostelun, joka on odottanut sopivaa hetkeä, joten annetaan palaa.
Ardbeg julkaisi 30.5 uuden viskin nimeltään Auriverdes. Edellisten vuosien tapaan Ardbeg day:n viskiä pullotettiin vain pieni rajoitettu erä, joka oli tällä kertaa pirulliset 6660 pulloa. Pienestä määrästä on helppo päätellä, että pullot myytiin jo ennakkomyynnillä lähes loppuun. Kuopion Kolmisopen Alko onnistui kuitenkin nappaamaan sen verran ison satsin, että muutama pullo pääsi ihan hyllyyn asti. Minä tietenkin olin sieppona paikalla.

Auriverdes julkaistiin tämän vuoden jalkapallon MM-kilpailujen kunniaksi ja se näkyy pullon jalkapallohenkisessä pakkauksessa ja viskin nimessä. Nimessä ‘auri’ tarkoittaa kultaa ja ‘verde’ vihreää. Nämä värit voidaan liittää tietenkin suoraan kyseiseen viskiin, koska se on kullan väristä ja pullotettu valmistajalle tyypillisesti vihreään pulloon. Auriverdes on myös MM-kisojen isäntämaan Brasilian jalkapallojoukkueen lempinimi ja löytyväthän värit keltainen sekä vihreä myös kyseisen maan lipusta.

 
Ensimaiston suoritettuani päätin pistää vertailuun Auriverdesin rinnalle edellisen Ardbeg Dayn pullotteen Ardbogin, ”avaruusviskin” kunniaksi julkaistun Galileon, sekä kymmenen vuotiaan perus Tenin. Näistä verrokkiviskeistä olen aikaisemmin arvioinut kaksi ensimmäistä.

Alta löytyvät maistelusessioni muistiinpanot:

Väri:

Ten on selvästi vaalein, siiderin värinen. Auriverdes on toiseksi vaalein. Galileo ja Ardbog ovat tummempia, mutta keskenään aika lailla saman sävyisiä. Galileon ja Ardbogin tummuus johtunee  kuitenkin viinitynnyriviimeistelyistä eikä niinkään kypsytysvuosista.

Tuoksu:

Ten:
Savua, turvetta, makeaa, aavistus toffeeta.
Galileo:
Savua vähemmän, mutta turvetta saman verran kuin Tenissä. Erittäin makea. Aikaisemmin havaitsemani vaahtokarkki ja suklaa tulevat esiin. Vesi tulee kielelle.
Ardbog:
Savu ja turve samassa suhteessa kuin Galileossa. Katkeran makea tuoksu. Tummaa suklaata.
Auriverdes:
Savuturve  on myös tässä suurinpiirtein samassa suhteessa kuin edellisissä kahdessa. Makeutta tässäkin, olisiko jopa sitrusta? Pullon kyljen kuvauksesta bongattu vanilja on jo tuoksussa.

Maku:

Ten:
Vahvan viskin (46%) ensimmäisen siemaisun puraisu säväyttää aina. Perus Ardbegmainen savuturve, joka tulee vahvana myös jälkimakuun. Aavistus makeutta ja hedelmiä, appelsiinia? Ei ainakaan sitruunaa.
Galileo:
Huomattavasti makeampi ja raikkaampi. Savuturve jää vähän taustalle samalla kun raikas ja ihana marsalaviinin maku tulee esiin. Miellyttävän raikas.
Ardbog:
Puraisee kyllä mahtavasti. Jaksan ihmetellä joka kerta, että vaikka prosentteja on 52,1%, niin alkoholi ei maistu. Makea on tämäkin. Sherryn maku tunnistettavissa. Savu on voimakkaampi, mutta jälkimaku taitaa jäädä vähän lyhkäseksi. Odotas, savuflashback! Vanilja tulee mukaan jälkimakuun jonkin ajan kuluttua. Huomattavasti ronskimpi fiinin Galileon jälkeen.
Auriverdes:
Uuh mikä suklaakahvin tuoksu juuri ennen kuin ehtii suuhun, peräännyn. Miten en sitä ensimmäisellä kerralla huomannut? Vaikuttava! Maussa on perus tuttu Ardbeg-savuturve ja maku jatkuu ja jatkuu. Ei pure niin kovaa kuin Ardbog. Vaniljaa ja kermaa on paljon, sitä on myös jälkimaussa. Maitokahvia tai kaakaota, suutuntumakin on vähän sellainen. Upea juhlallinen maku! Erinomainen viski juhla-aterian päätteeksi sen iänikuisen konjakin sijaan.

Uusintakierros:

Auriverdesin jälkeen Galileon tuoksu tuntuu ihanan vaahtokarkkimaiselta. Galileo on selvästi makeampi. Todella tasainen parivaljakko, vaikea sanoa parempaa. Voinko sanoa Auriverdesiä paremmaksi? Voittaako Auriverdes juuri juhlallisuudellaan? Vaikka Auriverdes on Lagavulinin tapaan juhlallinen, niin siinä on taustalla rosoisia sävyjä, jotain perisuomalaista? Siitä tulee mieleen savustettu lohi saunan jälkeen (puukiuas), nam nam! Ardbog on vaan parantunut kuukausien myötä. Siinä on luonnetta, mutta ei liikaa. Vaikka Ten on kymppivuotiaiden aatelia, niin tässä porukassa se jää selvästi statistin rooliin. Valitettavaa, että Tenin suosion myötä sen hinta on noussut turhan korkeaksi muihin kymppivuotiaisiin verrattuna. Nämä kolme erikoispullotetta (Ardbog, Galileo ja Auriverdes) eivät maksaneet kuin vain pari kymppiä enemmän kuin saman kokoinen pullo perus Teniä. Se kertoo näiden erikoispullotteiden huikeasta hintalaatusuhteesta.

Lepolandian majakan viskiranking:

 1. Ardbeg Auriverdes
 2. Ardbeg Galileo
 3. Laphroaig Cairdeas
 4. Lagavulin 16 Year Old
 5. Ardbeg Ardbog
 6. Bowmore 15 years old ”Darkest”
 7. Kilchoman Machir Bay
 8. Kilchoman 100% Islay Second Edition
 9. Ardbeg Ten
 10. Jura 16
 11. Laphroaig 10 Year Old
 12. Balvenie DoubleWood 12yo
 13. Balvenie Triple Cask 12yo
 14. Bowmore 12 years old
 15. Cardhu 12
 16. Talisker 10 Year Old